Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Juzia 17:30, 23 wrz 2024

Makao napisał(a)
Ale dużo teraz osób próbuje ukryć gdzie ma ogród i swoje miejsce zamieszkania.
To było fajne ale teraz każdy pilnie strzeże te dane. Gdyby się nie bali to wystarczyłoby żeby każdy umieścił w swoim podpisie miejsce zamieszkania a już można by się zorientować która to część kraju.

No tak. Jakoś o tym nie pomyślałam
W sumie w stopce można wpisać chociaż region/województwo

PS ależ wy jesteście szybkie
Rojodziejowa 17:31, 23 wrz 2024

Ja już wpisałam przy poprzedniej dyskusji w temacie mapki
Makao 18:38, 23 wrz 2024

No i fajnie. Nie konkretnie ale już jakiś obraz jest i w razie wyjazdu można plan ustalić
Basieksp 20:18, 23 wrz 2024

Sylwia mimo nieskoszonej trawy, jak piszesz i niszczęsnego mułu, ogród pokazany wygląda pięknie Aga fajnie go uchwyciłaś
Co do mapki to się z Wami zgadzam. Fajna była, może jeszcze kiedyś będzie. Nie musi być dla wtajemniczonych, przecież jak ktoś nie chce to poprostu nie zaznaczy swojego ogrodu, tak to chyba było, o ile pamiętam
sylwia_slomc... 20:20, 23 wrz 2024

Basieksp napisał(a)
Sylwia mimo nieskoszonej trawy, jak piszesz i niszczęsnego mułu, ogród pokazany wygląda pięknie Aga fajnie go uchwyciłaś
Co do mapki to się z Wami zgadzam. Fajna była, może jeszcze kiedyś będzie. Nie musi być dla wtajemniczonych, przecież jak ktoś nie chce to poprostu nie zaznaczy swojego ogrodu, tak to chyba było, o ile pamiętam

Dokładnie tak było. Ogród się broni drzewami i krzewami, bo rabaty bylinowe to tylko niektóre po ostatnim plewieniu jeszcze jakoś wyglądają, reszta znowu w nawłoci i trzcinniku.
A to co nie zarosło po tych ulewach leży zmaltretowana. Do tego trawa powyżej kostek, nie mam pojęcia jak my to potem skosimy. Do tej pory nie dało się kosiarkom przejechać, a i tak najwyższa jest tam gdzie zamuliło bo była najwcześniej koszona. Więc się nie wjedzie bo kosiarka koła zakopie. Od jutra znowu ma padać.
sylwia_slomc... 20:36, 23 wrz 2024

Posadziłam dzisiaj wszystkie wczorajsze roślinne dary, trzymajcie kciuki żeby się przyjęły. Szałwie poszły na dmuchawcową, gaury na żyrafową. Sadziłam tam gdzie już sobie rośliny z tych grup radzą nieźle więc prawdopodobieństwo niepowodzenia mniejsze
Pokazałam wczoraj Iwonce jak wygląda w moim ogrodzie stipa, no koszmarnie dosłownie. Nie dość, ze się uchowała ledwie jedna sadzonka to wygląda jak zmokła kura, a nie puchata grzywa. Szpeci zamiast zdobić. Prócz sadzenia udało mi się dzisiaj Pannę Młodą ogolić w 1/3, zostało ogolić od góry i za siatką. Sterta gałęzi rośnie, a jeszcze z wiosny nie wszystko spalone.
To cięcie zajęło mi przeszło godzinę więc jeszcze dwóch potrzeba żeby ogarnąć ją w całości. Ale nie była cięta dwa sezony wcale, już błagała o nożyce bo idzie na drzewa, a dołem podeschły najstarsze gałązki, najwyższa pora ją odmłodzić znowu. Ale przyczyną cięcia nie jest sama róża tylko ciągłość rabaty leśnej, aż do świerka. Niewygodnie tam kosiarka kosić, a na wysadzenie czekają hosty z wiosennego siewu i od roku zbierane kartony i liście. Zaraz będą worki potrzebne na kolejną partię bo już z orzecha lecą na całego.
Te rabaty w lasku na górze przynajmniej na zalanie nie narażone.
Patrycja_KG_Lu 21:14, 23 wrz 2024

Region/województwo w stopce bardzo pomaga się zorientować kto gdzie ma ogród, a nadal bez dokładnego adresu prywatność jest ochroniona. Od ostatniej dyskusji o mapkach sporo osób dodało sobie w opisie.
Tess 21:19, 23 wrz 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
P
Pokazałam wczoraj Iwonce jak wygląda w moim ogrodzie stipa, no koszmarnie dosłownie. Nie dość, ze się uchowała ledwie jedna sadzonka to wygląda jak zmokła kura, a nie puchata grzywa. Szpeci zamiast zdobić.

a stipy to nie chcą u Ciebie rosnąć z jakiego powodu?
sylwia_slomc... 21:37, 23 wrz 2024

Tess napisał(a)

a stipy to nie chcą u Ciebie rosnąć z jakiego powodu?

Ziemia ciężka gliniasta za mokro im w zimie.
Basieksp 23:25, 23 wrz 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Region/województwo w stopce bardzo pomaga się zorientować kto gdzie ma ogród, a nadal bez dokładnego adresu prywatność jest ochroniona. Od ostatniej dyskusji o mapkach sporo osób dodało sobie w opisie.

Fajny pomysł