Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Mgduska 10:06, 25 kwi 2022

Kasiek napisał(a)

Fajny taki stan, nie wiem co mam a co bym chciala

Spisywać wszystko muszę, to bardzo pomaga W zeszłym roku zrobiłam na świeżo podsumowanie sezonu tulipanowego, co jak rosło i do czego by pasowało i powiem Wam, że jesienią sama siebie podziwiałam za ta pracę i byłam sobie bardzo wdzięczna
Mgduska 10:07, 25 kwi 2022

lilarose napisał(a)
zazdraszczam Ci tego strychu- idealna temperatura do przechowywania i jeszcze światło do tego.
Ach

Gdyby nie ten strych, nie miałabym dalii. Kiedyś moja Mama trzymała w piwnicy, ale ostatnimi laty piwnica zrobiła się za ciepła i teraz ja wszystko przechowuję.
Mgduska 10:09, 25 kwi 2022

tulucy napisał(a)
Kasia poczekasz tak ok. 5 lat. Moje siewki w ubiegłym roku zaczęły kwitnąć. Długo to trwało. Jutro wrzucę u siebie ten mój przechowalnik czosnkowy

A propos siania, Magda, mam dwie ssmaosiejki ośmiału. Oczywiście moje sianie nic nie dało, ale podzieliłam się nasionami Twoimi z Kwartetem. I moje dobre serce dostało nagrodę, Kwartet dał mi siewki w ubiegłym roku i teraz odpukać mam nadzieję, że te samosiejki przeżyją.

A, muszę się rozejrzeć, gdzie też jest mój ośmiał, zapomniałam o nim zupełnie
Jakby co, nasion co roku jest nadprodukcja, ale jak już się u Ciebie przyjmie, powinien zostać
Mgduska 10:16, 25 kwi 2022

lilarose napisał(a)

to już mi tylko cztery zostały

Na moje oko, te zielone włosy w ogóle nie rokują, ale skoro mówicie, że 5 lat, pozwolę im żyć. Wprowadzają co prawda nieład na rabacie, ale wiosną każde zielone cieszy, więc ich nie ruszam.

Jak zwykle po weekendzie wracam do forum, fajnie się tu z Wami gada, ale co tydzień nadrabiam zaległości Weekend miałam wyjątkowo długi, z urlopem w piątek, a większość spędzona na Kolosach, więc czuję się całkiem oderwana od rzeczywistości, trochę, jakbym sama wróciła z podróży.
Fotek trochę mam, wrzucę pewnie jutro, wieczór mam dziś zapchany. Było słonecznie, chwilami bardzo ciepło, więc rośliny rozwijały się oczach.
Mgduska 17:40, 26 kwi 2022

Ech, zanim wrzucę swoje zdjęcia, napatrzę się na forumowe, wtedy moje wydają mi się takie zapóźnione i nieaktualne. No, trudno, gwoli pamiętnikarskiego obowiązku, wrzucam.

Zaczynam od rabaty wejściowej, pod oknem kuchennym, prowadzącej od wejścia w ogród - bo ona wreszcie mi się podoba Wszystko poniżej to na niej:

Tulipany J.Strauss i Exotic Emperor - jednych i drugich przybywa

Mgduska 17:43, 26 kwi 2022

Mgduska 17:44, 26 kwi 2022

Mgduska 17:48, 26 kwi 2022

W całości:

i z drugiej strony:

O tej porze roku jest bardzo skromna kolorystycznie, z czego jestem dumna Później dominuje wściekły róż Laguny, mocne liście krzewuszki i różowe malwy, plus chmurki ostróżeczki. Zaczęło mi się podobać po dorzuceniu roślin cieniolubnych - epimedium i ciemierników, dosadziłam też dwie nieduże kulki bukszpanowe, które mam z własnego chowu. Dojdzie jeszcze jedna, większa kulka, której już ciasno na innej rabacie.
Mgduska 18:59, 26 kwi 2022

Prawie wszędzie rozwinęły się hiacynty, więc pachnie w całym ogrodzie Na nowej rabatce zapachowo-jadalnej posadziłam mieszankę pastelową, kolory trafiły się piękne, ale ten fiolet (bo w naturze to fiolet) zgrzyta mi okropnie

Mgduska 19:04, 26 kwi 2022

Największy zgrzyt jest w prawej części, gdzie przypadkiem trafiły strrrasznie żółte narcyzy. Osobno wszystko fajne, ale na jednej rabatce już nie, muszę sobie to wszystko uporządkować. Żółtki muszą trafić w inne miejsce, fioletowe hiacynty też