Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Mgduska 10:10, 10 maj 2022

Tak myślę, że trzeba. Ja wykopuję i kwitną Ponoć lubią mieć sucho latem, a w rabacie to raczej niemożliwe.
Basieksp 10:38, 10 maj 2022

A chciałam sobie trochę to odpuścić no to będę je wykopywać
tulucy 10:49, 10 maj 2022

Ja swoich nie ruszałam od posadzenia. Wsadziłam 3, dwie się podzieliły i mam tam 4 sztuki i one kwitną. a jedna się podzieliła na dużo bardzo i mam kępę liści nie kwitnących od 3 lat.

Moje mają sucho, rabata jest sucha i gorąca latem. Ponieważ podlewam ręcznie, to im nic nie leję.
tulucy 10:49, 10 maj 2022

Martka napisał(a)
Zmobilizowałaś mnie do otwarcia listy jesiennych zakupów. Pozycje są dwie, szachownica perska i narcyz Thalia. Cdn. Bukiet cudny, dobrego dnia

Jak to dobrze, że nie jestem sama różowe szafirki, więcej jasnych narcyzów i tulipany dogęścić to na razie
Mgduska 11:07, 10 maj 2022

Basieksp napisał(a)
A chciałam sobie trochę to odpuścić no to będę je wykopywać

Niczym nie ryzykujesz W sieci piszą, że przyczyną braku kwiatów może być brak wody wiosną, albo za ciężka ziemia. To jest trochę wróżenie z fusów - u mnie kilka jest na jednej rabacie, kilka na innej, gdzie mają różną ziemię. Nie nawożę ich jakoś specjalnie, ale na rabatach mam rozsypany kompost i miejscami obornik. Jeśli widzę, że jest bardzo sucho, rabaty podlewam. Ale w sumie żadnych specjalnych zabiegów nie czynię, dlatego twierdzę, że wykopywanie u mnie się sprawdza. Spróbuj, a nuż po przesuszeniu i posadzeniu od nowa, uda się i zakwitną
Mgduska 11:08, 10 maj 2022

tulucy napisał(a)
Ja swoich nie ruszałam od posadzenia. Wsadziłam 3, dwie się podzieliły i mam tam 4 sztuki i one kwitną. a jedna się podzieliła na dużo bardzo i mam kępę liści nie kwitnących od 3 lat.

Moje mają sucho, rabata jest sucha i gorąca latem. Ponieważ podlewam ręcznie, to im nic nie leję.

No widzisz, nie ma reguły, albo jest, ale trzeba ją dopiero odkryć Te nowe na wszelki wypadek bym wykopała i posadziła w innym miejscu - może też ziemia się wyeksploatowała i potrzebna im odmiana?
Mgduska 11:10, 10 maj 2022

tulucy napisał(a)

Jak to dobrze, że nie jestem sama różowe szafirki, więcej jasnych narcyzów i tulipany dogęścić to na razie

He he, dopiero początek wiosny, a one już się nie mogą doczekać jesiennych zamówień Też tak mam Tulipanów nigdy za dużo
Mgduska 18:04, 10 maj 2022

Jeśli ktoś jeszcze ma siłę i ochotę, to mam ciut fotek. Jeśli nie, to gwoli pamiętnikarskiego obowiązku mam ciut fotek

Gdzieś ktoś pytał o rdest Golden Arrow? Mój, z jesiennego sadzenia, wygląda teraz tak:

Dereń bezodmianowy żyje i rośnie

Nowa jabłonka, która ma nieokreśloną ilość odmian (cztery metki plus dwie gumki po metkach) kwitnie na dwóch gałązkach. Czyli szansa na owoce jest. Może nie w tym roku, ale widać, że to już dojrzałe drzewko i nie muszę czekać pięciu lat.

Mgduska 18:08, 10 maj 2022

Jeszcze trochę portretów tulipanowych:

O, ten jest najlepszy - mam z nim problem, jak z ubraniami w czarno-białe wzorki, którym na metce piszą: "Prać z podobnymi kolorami".
Gdzie toto pasuje?

Kordina 18:54, 10 maj 2022

Barwy tulipanów zachwycają, szczególnie pierwsze i drugie zdjęcie mnie urzekło, tak pastelowo