Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Mgduska 14:05, 24 sie 2022

antracyt napisał(a)
Mam sporo roślin z sadzonek korzeniowych. Mimo, że marketowe to rosną dobrze, tylko ze zgodnością odmian już nie najlepiej Wiosną zrobię rekonesans w tej szkółce(czy sklepie) i pewnie na coś się skuszę. Tym bardziej, ze wtedy ogród wygląda na jakiś taki pustawy, miejsca wolnego sporo
Poletka nie zepsujesz, na 100%

Gdzie tam pustawy! Twój ogród?? Dzielżany masz fajne, chętnie też bym wcisnęła, ale kiedyś mi ślimaki zjadły, więc już nie próbowałam. A teraz są takie ładne, bordowe odmiany. U mnie jeszcze będą kwitły astry, też dużo dają koloru.
Mgduska 14:11, 24 sie 2022

Bee napisał(a)
No faktycznie ten płot to nie bardzo wygląda. Masz tam sucho pod sosnami? Też szukam pomysłów na krzewy w półcieniu na suche miejsca.

A jakie byliny wybrałaś?

Raczej sucho, jak to pod drzewami.Problem jest, bo reguły krzewy znoszące cień, lubią za to wilgoć.
Mam kupionych kilka traw (kłosownicę leśną) i liriope, mam też kirengeszomę, ale nie wiem, czy ona tam trafi. Liriope jest fajna, 2 z 4 mają pączki Z innego miejsca rozsadzę sobie na pewno epimedium. Tyle na początek
Mgduska 14:16, 24 sie 2022

Agania napisał(a)
Fajny ten "agapantowy czosnek" z Grecji

Teraz do sadzenia trzeba się brać, ciekawa jestem kiedy robisz wypad na szkółki

Ja gdzieś, na stronie jakiejś szkółki, widziałam tą tulbagię, ma ją też Dorii, kupiła gdzieś stacjonarnie. Myślę, że trzeba jej szukać, bardziej wiosną.
Wypad - jak tylko M. da się namówić, trzymaj kciuki
Mgduska 14:18, 24 sie 2022

Kokesz napisał(a)
Widziałam wczoraj cebule tulipanów w Obi

Zrobiłam już zamówienie w sieci, ale brakuje mi paru kolorów W tym roku paleta przesunęła mi się w cieplejszą stronę.
sylwia_slomc... 15:20, 24 sie 2022

Ja w lesie nasadzilam bodziszkow, host, ciemierników, kolory czy, zawilców i tawulek
Pod sosnami mam hortensje bukietowe, berberysy, pęcherznica i wrzosy.
Ciekawa jestem czym obsadzisz. Będziesz tam miała nawadnianie?
Epimedium jest świetnym wyborem do suchego cienia a zapomniałam mam jeszcze fiołki i paprocie
antracyt 15:57, 24 sie 2022

Mgduska napisał(a)

Gdzie tam pustawy! Twój ogród?? Dzielżany masz fajne, chętnie też bym wcisnęła, ale kiedyś mi ślimaki zjadły, więc już nie próbowałam. A teraz są takie ładne, bordowe odmiany. U mnie jeszcze będą kwitły astry, też dużo dają koloru.

Przecież napisałam, że pustawo wygląda wiosną
Dzielżany w zeszłym roku wpadły mi w oko, mam 2 odmiany i rozglądam się za następnymi.
Astry tak, ale niech się jeszcze nie spieszą, dla mnie są oznaką jesieni.
Martka 18:54, 24 sie 2022

Mgdusko, jak ja lubię Twoje zdjęcia. Nawet te z pustą przestrzenią, ależ podskoczyło napięcie w sieci Zagospodarowanie - ja tam jeszcze widzę paprocie, koniecznie paprocie. Ale i średnie piętro, nie zapominajmy o nim. Nie znam się na roślinach cienia, gdyż takowego (jeszcze) nie posiadam, ale z pewnością zrobisz tam piękny zakątek i czuję, że to nastąpi dość szybko
Floks Creme de la creme zachwycił i mnie. Nazwa nie od czapy Ale ta wiadomość o sklepie internetowym, który ... ... Jak to? Naprawdę jest 1000 odmian? Jak się w tym połapać? Lekko może człowieka to bogactwo przybić Trafić później na tego jednego - gdy się szuka konkretnej odmiany, trudna sprawa.
Krwiściąg u mnie drugi rok, jeszcze nie kwitnie, każe czekać, cóż robić. Posadziłam mu obok Perovskią i w ogóle go to nie podnieciło Oglądam tymczasem w ogrodzie Aganiowym i u Ciebie.

Mgduska 22:32, 24 sie 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ja w lesie nasadzilam bodziszkow, host, ciemierników, kolory czy, zawilców i tawulek
Pod sosnami mam hortensje bukietowe, berberysy, pęcherznica i wrzosy.
Ciekawa jestem czym obsadzisz. Będziesz tam miała nawadnianie?
Epimedium jest świetnym wyborem do suchego cienia a zapomniałam mam jeszcze fiołki i paprocie

Nawadniania raczej nie będzie, w każdym razie nie planuję.
To ciekawe, że hortensje bukietowe Ci rosną pod sosnami. Ja mam dwie od północnej strony domu, gdzie mają światło rano i po południu i one prawie wcale nie rosną. Może ziemię mają za ciężką, nie wiem, kurduple okropne.
Epimedia mam i one nigdy nie więdną, a bardzo mi się podobają
Sylwia, na razie myślę o tym wyższym, średnim piętrze, które złamie linię ogrodzenia. Pęcherznicę mam w innym miejscu, w półcieniu, ona faktycznie dobrze się tam czuje, w słońcu była przypalana. Mam jej mnóstwo siewek, mogę wykorzystać, ale wolałabym sadzić coś, co już widać
Ale u Ciebie ten las musi być jednak wilgotniejszy - u mnie tawułki zanikają.
Mgduska 22:34, 24 sie 2022

antracyt napisał(a)

Przecież napisałam, że pustawo wygląda wiosną
Dzielżany w zeszłym roku wpadły mi w oko, mam 2 odmiany i rozglądam się za następnymi.
Astry tak, ale niech się jeszcze nie spieszą, dla mnie są oznaką jesieni.

A, nie doczytałam. No tak, floksy są widoczne cały sezon.
Moje astry są straszliwie późne Zawsze się zastanawiam, czy w ogóle zdążą zakwitnąć - zwłaszcza te drobniutkie.
Mgduska 22:41, 24 sie 2022

Martka napisał(a)
Mgdusko, jak ja lubię Twoje zdjęcia. Nawet te z pustą przestrzenią, ależ podskoczyło napięcie w sieci Zagospodarowanie - ja tam jeszcze widzę paprocie, koniecznie paprocie. Ale i średnie piętro, nie zapominajmy o nim. Nie znam się na roślinach cienia, gdyż takowego (jeszcze) nie posiadam, ale z pewnością zrobisz tam piękny zakątek i czuję, że to nastąpi dość szybko
Floks Creme de la creme zachwycił i mnie. Nazwa nie od czapy Ale ta wiadomość o sklepie internetowym, który ... ... Jak to? Naprawdę jest 1000 odmian? Jak się w tym połapać? Lekko może człowieka to bogactwo przybić Trafić później na tego jednego - gdy się szuka konkretnej odmiany, trudna sprawa.
Krwiściąg u mnie drugi rok, jeszcze nie kwitnie, każe czekać, cóż robić. Posadziłam mu obok Perovskią i w ogóle go to nie podnieciło Oglądam tymczasem w ogrodzie Aganiowym i u Ciebie.

Paprocie chętnie No z tym cieniem będzie ciężko. Co innego, jeśli zacienia się z czasem, ja tu muszę wcisnąć rośliny w cień już istniejący, dlatego szukam większych egzemplarzy.
Udało mi się dziś kupić sporego grujecznika, ale znów miałam tylko pół godziny w szkółce, bo zanim pokonamy korki, tyle właśnie zostaje czasu do zamknięcia.

W tym roku ta szkółka floksów nie wystawiała na sprzedaż, jeśli kiedyś to się zmieni, dam znać. Wbrew pozorom fajnie się wybiera w takiej ilości, bo jednak każdy ma jakieś ulubione typy.