Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

antracyt 09:08, 24 sie 2022

No i zazdraszczam jak zwykle Floksa, białego rdestu i jeszcze tej doniczkowej piękności.
Spore poletko Ci się wygospodarowało, można szaleć. Dziewczyny od leśnych ogrodów na pewno coś podpowiedzą, ale jaki Ty masz na to pomysł?
Bee 09:41, 24 sie 2022

Mgduska napisał(a)
Floks Creme de la Creme

Jaki piękny! Pachnie?

Do lasku posadziłabym różne hosty i bodziszki.
Mgduska 10:23, 24 sie 2022

Helen napisał(a)
Ale fajne miejsce do sadzenia uwielbiam takie puste poletka

Kordina napisał(a)
Ale masz blejtram, nic tylko rzucać barwnymi plamami i malować
A jak działasz? Czy rysujesz sobie jakiś plan i umieszczasz rośliny? Czy masz w głowie wizję i ją realizujesz? Czy idziesz na żywioł? Może jest jakaś czwarta możliwość, ale na razie nie dostrzegam Powodzenia

No właśnie, jest potencjał i stoję przed nim, jak przed blejtramem z obawą, żeby nie zapaćkać byle czym

Na razie wiem tylko, że muszę zasłonić dom sąsiada, który się odkrył z powodu wzrostu sosen i stopniowej utraty dolnych gałęzi.
Najpierw zamierzam pojechać do szkółki/szkółek i zobaczyć, co jest. Jak mi coś wpadnie w oko, będę przymierzać. Lista kandydatów jest, ale bez konkretów nie ma co układać.
Mgduska 10:27, 24 sie 2022

Bee napisał(a)

Jaki piękny! Pachnie?

Do lasku posadziłabym różne hosty i bodziszki.

Mam go w takim buszu, że ciężko podejść. Sprawdzę
Dolne piętro to nie problem, mam już nawet kupionych trochę roślin, resztę wygospodaruję. Najpierw musi się zapełnić to średnie/wyższe. Miejsce jest bardzo zaciszne i przytulne, czasem wieszamy tam hamak, chronimy się przed upałem. Ale ta pozioma linia żywopłotu nad byle jaka słomianką to nie jest to, co chciałoby się mieć jako otoczenie miłego zakątka. Mus zasłonić.
Mgduska 10:35, 24 sie 2022

antracyt napisał(a)
No i zazdraszczam jak zwykle Floksa, białego rdestu i jeszcze tej doniczkowej piękności.
Spore poletko Ci się wygospodarowało, można szaleć. Dziewczyny od leśnych ogrodów na pewno coś podpowiedzą, ale jaki Ty masz na to pomysł?

Zuza, floksa kupiłam u Bilskich jako sadzonkę korzeniową, dwa lata temu, oni mają sporo odmian. Z reguły nawet sadzonki korzeniowe rosną dobrze, a kosztują grosze, trzeba tylko ciut poczekać, mój kwitnie po raz pierwszy. Nie raz mnie kusiło, żeby sobie ściągnąć z Austrii takie naprawdę wyfikane odmiany, niedostępne u nas. Albo z Litwy, gdzie trafiłam na szkółkę mającą ponad tysiąc odmian. Na razie jednak działam skromniej

Tak, ciesze się z tego poletka Tylko nie zepsuć! Najchętniej wsadziłabym od razu coś dużego, bo tam jest jednak półcień, maluchy mogą mieć ciężko.
antracyt 10:42, 24 sie 2022

Mam sporo roślin z sadzonek korzeniowych. Mimo, że marketowe to rosną dobrze, tylko ze zgodnością odmian już nie najlepiej Wiosną zrobię rekonesans w tej szkółce(czy sklepie) i pewnie na coś się skuszę. Tym bardziej, ze wtedy ogród wygląda na jakiś taki pustawy, miejsca wolnego sporo
Poletka nie zepsujesz, na 100%
Bee 11:41, 24 sie 2022

No faktycznie ten płot to nie bardzo wygląda. Masz tam sucho pod sosnami? Też szukam pomysłów na krzewy w półcieniu na suche miejsca.

A jakie byliny wybrałaś?
Agania 11:47, 24 sie 2022

Fajny ten "agapantowy czosnek" z Grecji

Teraz do sadzenia trzeba się brać, ciekawa jestem kiedy robisz wypad na szkółki
Kokesz 12:16, 24 sie 2022

Agania napisał(a)
Fajny ten "agapantowy czosnek" z Grecji

Teraz do sadzenia trzeba się brać

Fajny ale jak się ruszy listek to ten zapach...skrzyżowanie czosnku z cebulą. W samolocie nieźle waniało
Kokesz 12:35, 24 sie 2022

Widziałam wczoraj cebule tulipanów w Obi