Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Mgduska 09:59, 07 wrz 2022

Anda napisał(a)

I wkop mu rurę rozsączającą wodę dookoła bryły korzeniowej.

A to żeby nie stał w wodzie?
antracyt 10:12, 07 wrz 2022

Chyba raczej w ramach podlewania
mrokasia 10:14, 07 wrz 2022

Rety, ile Ty masz tego kwiecia! U mnie już jakieś smętne resztki - dlatego pokazuję szerokie kadry .

A jeśli chodzi o nasadzenia pod tymi sosnami to znalazłam taka podpowiedź, może Ci się przyda jako inspiracja (oprócz grujecznika ofkors) .
"Wśród krzewów i krzewinek godne polecenia do nasadzeń pod sosnami są: irgi, mahonia pospolita, berberys, jarząb pospolity, bez koralowy, rokitnik pospolity, róża pomarszczona, śnieguliczka biała i śnieguliczka Chenaulta, pęcherznica kalinolistna, różaneczniki, azalie, pieris japoński, kalmia i wrzośce."
Anda 10:19, 07 wrz 2022

Mgduska napisał(a)

A to żeby nie stał w wodzie?

Tak jak pisze Zuza Zeby mial wystarczajaco wody podczas suszy i z konkurencja sosen. Dzieki takiemu podlewaniu woda nie bedzie zbyt szybko parowac i na pewno dotrze do jego korzeni.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Mgduska 10:51, 07 wrz 2022

Anda napisał(a)

Tak jak pisze Zuza Zeby mial wystarczajaco wody podczas suszy i z konkurencja sosen. Dzieki takiemu podlewaniu woda nie bedzie zbyt szybko parowac i na pewno dotrze do jego korzeni.

Ok Dzięki, dziewczyny, gdyby mój grujecznik wiedział, ile dobrych dusz się o niego troszczy
Mgduska 11:02, 07 wrz 2022

mrokasia napisał(a)
Rety, ile Ty masz tego kwiecia! U mnie już jakieś smętne resztki - dlatego pokazuję szerokie kadry .

A jeśli chodzi o nasadzenia pod tymi sosnami to znalazłam taka podpowiedź, może Ci się przyda jako inspiracja (oprócz grujecznika ofkors) .
"Wśród krzewów i krzewinek godne polecenia do nasadzeń pod sosnami są: irgi, mahonia pospolita, berberys, jarząb pospolity, bez koralowy, rokitnik pospolity, róża pomarszczona, śnieguliczka biała i śnieguliczka Chenaulta, pęcherznica kalinolistna, różaneczniki, azalie, pieris japoński, kalmia i wrzośce."

Ten Twój busz sam w sobie jest kolorowy, więc nie skupiałabym się na drobiazgach

Dzięki za zestaw, parę roślin z tego zestawu brałam pod uwagę, a paru nie. Na pewno dałby radę bez koralowy, to już wiem, tylko że ja za nimi nie przepadam. Miałam Black Lace Eva i przeniosłam do ogrodu Mamy, a tam marznie i startuje prawie od zera, więc chyba słaby byłby z niego pożytek, bo mi zależy na czymś, co szybko urośnie
Jarzębina - bardzo chętnie, ale tu mam zagwozdkę - sieją się u mnie jarzęby, ale już maluchy mają chore liście, z jakąś rdzą. Posadzę większy egzemplarz i też zachoruje?
Pęcherznice są na liście, śnieguliczka też, aczkolwiek na wszystko pewnie nie starczyłoby miejsca
April 12:14, 07 wrz 2022

To zobacz sobie jeszcze bez czarny Aurea. U mnie szaleje, po pierwszym roku ma 3 metry.
Mgduska 17:42, 07 wrz 2022

April napisał(a)
To zobacz sobie jeszcze bez czarny Aurea. U mnie szaleje, po pierwszym roku ma 3 metry.

Bardziej mi się widzi bez koralowy Plumosa Aurea, liście ma delikatniejsze.
Ale wcale nie jest powiedziane, że wszystko jest do dostania, a coś nie mogę dojechać do ogrodnika.
Za to w weekend mamy targi Jesień w ogrodzie
April 07:07, 08 wrz 2022

Jak lubisz delikatne listki to bez czarny Golden Tower ci się spodoba
Mgduska 09:01, 08 wrz 2022

April napisał(a)
Jak lubisz delikatne listki to bez czarny Golden Tower ci się spodoba

Bardzo ładny
Jak patrzę na sadzonki dostępne w necie, to mnie żałość bierze - przecież ja się nie doczekam, jak takie kurduple urosną! Chyba muszę się szarpnąć na coś większego u ogrodnika. Chociaż jeden większy egzemplarz, który da przesłonę zaraz, reszta niech sobie dorasta.