Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

antracyt 09:40, 08 wrz 2022

Czarne bzy to akurat bardzo szybko rosną
mrokasia 10:17, 08 wrz 2022

Mgduska napisał(a)

Wiosna tak ma, zawsze jest za krótka, przychodzi i odchodzi bez zapowiedzi. Zima powinna z niej brać przykład i nie ciągnąć się jak flaki z olejem.

W punkt! Lubię to
sylwia_slomc... 11:22, 08 wrz 2022

mrokasia napisał(a)
Rety, ile Ty masz tego kwiecia! U mnie już jakieś smętne resztki - dlatego pokazuję szerokie kadry .

A jeśli chodzi o nasadzenia pod tymi sosnami to znalazłam taka podpowiedź, może Ci się przyda jako inspiracja (oprócz grujecznika ofkors) .
"Wśród krzewów i krzewinek godne polecenia do nasadzeń pod sosnami są: irgi, mahonia pospolita, berberys, jarząb pospolity, bez koralowy, rokitnik pospolity, róża pomarszczona, śnieguliczka biała i śnieguliczka Chenaulta, pęcherznica kalinolistna, różaneczniki, azalie, pieris japoński, kalmia i wrzośce."

Z rokitnikiem są przeboje z odrostami korzeniowymi jak u sumaka tylko gorsze bo kolczaste pierony. Wiem bo mam. Róża pomoarszczona podobnie, choć jest piękna cały sezon i odrosty bliżej matki wychodzą. Śnieguliczki rodki i azalie bez nawadniania będą cierpieć na braki wody. Wrzośce zdecydowanie kochają słońce nie cień.
Pod sosny potrzebne coś do suchego kwaśnego cienia.
sylwia_slomc... 11:27, 08 wrz 2022

Mgduska napisał(a)

Bardzo ładny
Jak patrzę na sadzonki dostępne w necie, to mnie żałość bierze - przecież ja się nie doczekam, jak takie kurduple urosną! Chyba muszę się szarpnąć na coś większego u ogrodnika. Chociaż jeden większy egzemplarz, który da przesłonę zaraz, reszta niech sobie dorasta.

One maja szybkie tempo wzrostu jeśli im warunki spasują
Mgduska 13:21, 08 wrz 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

One maja szybkie tempo wzrostu jeśli im warunki spasują

Ha, gdybym miała same dobre warunki, sadziłabym co bym chciała A tak - muszę kombinować co przeżyje.

Pisałaś u Ewy o karczochu - wiesz, to jest roślina, której nie rozumiem. Rok temu wysiałam, rosły dwie sztuki, prawie załatwiły mi je mrówki, uratowałam, mizerne były, ale rosły. Zimowałam w szklarni, potem rosły całkiem nieźle, ale na koniec, gdzieś w sierpniu, padły. Wszystkie liście znikły. Po czym zmartwychwstały. Rosną od nowa i mają bardzo ładne liście. Zrozumiesz?
Kokesz 21:12, 08 wrz 2022

Mgduska napisał(a)

Ewa, z czosnkiem jesteś nieoceniona i - o, jak fajnie, że taka pożyteczna roślina się trafiła, przypadkiem na pachnąco - jadalnej (w większości) rabacie

Tak, to czosnek bulwiasty, też go mam, sam się wysiewa Mam go już w kilku miejscach
Mgduska 21:15, 08 wrz 2022

Kokesz napisał(a)

Tak, to czosnek bulwiasty, też go mam, sam się wysiewa Mam go już w kilku miejscach

Świetnie, niech się sieje i rozrasta Fajne mamy te czosnki
Kokesz 21:28, 08 wrz 2022

Teraz kwitnie mi na fioletowo czosnek skalny
A jeszcze bardzo fajny i długo kwitnący jest czosnek Millennium
Pszczelarnia 21:52, 08 wrz 2022

Że się wtrącę, śnieguliczka Chenaulta Hancock da radę. Mam łany pod wielką lipą.

Magara 23:20, 08 wrz 2022

Mgduska napisał(a)

Nie byłaś na niego zła za tą przytomność? Mi zajmuje trochę czasu zrozumienie, że to dla mojego dobra zachcianka nie została spełniona

Nie byłam zła bo sama ostatnio nie ogarniam Każdy głos rozsądku mile widziany, nawet jak to głos Małżonka