Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Mgduska 08:10, 13 wrz 2022

Magara napisał(a)
Północna Polska ma to do siebie, że marudzi, a potem zachwyca Bo inni już mają jesień a my jeszcze lato Fakt, są i trudne chwile, kiedy wszyscy są już hop do przodu, a my jeszcze czekamy Ale coś za coś
Magda, boję się momentu, kiedy Twój ogród przestanie być "weekendowy" Jak już osiądziesz w nim na stałe... Aż się boję co pokażesz

Nogi na leżaku! Bo ja już będę stara i nie będzie mi się chciało nic robić!

Ostatnio się zastanawiałam nad tym faktem, czy przypadkiem mój ogród nie jest najdalej na północ wysuniętą placówką ogrodowiskową?
Mgduska 08:37, 13 wrz 2022

Helen napisał(a)

Płatki kwiatowe ma jak Carrot Cake albo Meditation Orange

Helen, mam kompletną pustkę w głowie. Wydawało mi się, że brałam coś o fantazyjnej, wdzięcznej nazwie, którą na pewno zapamiętam
Carrot Cake na zdjęciach, które widzę chyba jest najbardziej podobna
Mgduska 08:40, 13 wrz 2022

lilarose napisał(a)

jakby miały odrobinę przyzwoitości przy tak wczesnym ruszeniu, to by Ci kwitły w lipcu- ale co zrobisz??? Nic, ucieszysz sie, że w ogóle się zdecydowały
u mnie dalie też okropnie późno zaczęły kwitnąć, i też mam nadzieję na długą, ciepłą jesień

kupiłam worek cebul tulipanowych
55 w ciemnych fioletach- różne odmiany, żeby zdywersyfikować ryzyko pomyłek
Do tego jeszcze innych drugie tyle.
Wszystko przez Ciebie
Muszę rozpocząć sadzenie lada chwila, by nie robić tego w zimnicy- chyba psiulę zatrudnię do kopania dołków

Jamniki ponoć dobrze kopią, ale tulipany doświadczeni ogrodnicy radzą sadzić nie wcześniej niż w październiku, więc daj pieskowi dorosnąć
A jak przeze mnie, to fajnie, zobaczysz, jaką DZIĘKI mnie będziesz miała radość wiosną
antracyt 09:17, 13 wrz 2022

Ja mam w ogrodzie tylko biały tytoń, takie nasiona kupiłam za grosze w markecie, powtarzają cechy co roku.
Magda, a jak Twój tytoń leśny? Coś mi świta, że wysiewałaś.
Floksy u mnie też cały czas wypuszczają nowe kwiaty, również nie były cięte.
Jamniki kopią aż za dobrze w ogrodzie

ps. też się jednak skusiłam na parę cebulek tulipanowych, ale tylko kilka małych paczuszek
Mgduska 17:59, 13 wrz 2022

Zuza, znalazłam na stronie 479 zdjęcie z moim leśnym, żałowałam, że mam tylko jedną sztukę. Ale to jest tak wielka roślina, że więcej by się nie zmieściło na tej rabatce. Jest świetny, wciąż wypuszcza nowe kwiaty i gałązki z kwiatami.

Tu mam zdjęcie z sierpnia, teraz ma trzy takie gałązki obsypane kwiatami.

antracyt 19:24, 13 wrz 2022

No to może jednak się na nie skuszę... A ile wilgoci jest na tej rabacie?
Napisz jeszcze, czy pachnie tak jak ten zwykły.
lilarose 23:05, 13 wrz 2022

Mgduska napisał(a)

Jamniki ponoć dobrze kopią, ale tulipany doświadczeni ogrodnicy radzą sadzić nie wcześniej niż w październiku, więc daj pieskowi dorosnąć
A jak przeze mnie, to fajnie, zobaczysz, jaką DZIĘKI mnie będziesz miała radość wiosną

doświadczenie mi podpowiada, że lepiej nie zwlekać z sadzeniem tulipanów, bo jak juz jest mocno zimno, to nie chce mi sie chodzić na działkę. U mnie altanka licha (no po remoncie troszkę będzie lepsza, ale nie wiem, czy ją w tym roku dokończymy) więc nie ma się gdzie ogrzać.
Dlatego tulipany najpóźniej na przełomie września/października muszą być w gruncie
Mgduska 08:20, 14 wrz 2022

antracyt napisał(a)
No to może jednak się na nie skuszę... A ile wilgoci jest na tej rabacie?
Napisz jeszcze, czy pachnie tak jak ten zwykły.

Pachnie, ale nie pamiętam jak, sprawdzę
To jest nowa rabatka, gdzie mam młode róże, więc dbam o podlewanie, ale nie zauważyłam, żeby miały tendencje do mdlenia, więc przeciętna wilgotność będzie wystarczająca.
Mgduska 08:24, 14 wrz 2022

lilarose napisał(a)

doświadczenie mi podpowiada, że lepiej nie zwlekać z sadzeniem tulipanów, bo jak juz jest mocno zimno, to nie chce mi sie chodzić na działkę. U mnie altanka licha (no po remoncie troszkę będzie lepsza, ale nie wiem, czy ją w tym roku dokończymy) więc nie ma się gdzie ogrzać.
Dlatego tulipany najpóźniej na przełomie września/października muszą być w gruncie

W mokrą zimnicę nikomu się nie chce grzebać w ziemi, to jasne Wyjątkowo nie lubię sadzenia w błocie. Ale im później, tym mniejsze ryzyko chorób. Wcześniej lubią być sadzone narcyzy i szachownice, które już powinny być w ziemi (u mnie nie są).
Ja dopiero czekam na dostawę zakupionych tulipanów, a zeszłoroczne wsadzę na końcu.
antracyt 08:27, 14 wrz 2022

Mgduska napisał(a)

Pachnie, ale nie pamiętam jak, sprawdzę
To jest nowa rabatka, gdzie mam młode róże, więc dbam o podlewanie, ale nie zauważyłam, żeby miały tendencje do mdlenia, więc przeciętna wilgotność będzie wystarczająca.

To rozumiem, że w słońcu go masz? Ja planowałam do półcienia, myślisz, że nie będzie się wyginać do światła?