Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Martka 21:31, 12 wrz 2022

Widoczki zupełnie nie z tych wrześniowych Oby jak najdłużej kwiecie cieszyło! Mój ogród już złapał blado-jesienne rumieńce. Cynie - te u mnie również rozkręciły się jak nigdy wcześniej, rozkrzewiły i oblepiły kwieciem
Edit: ta Amistad normalnie zimuje? Taka piękna, że coś mi się podejrzany wydaje fakt, że nie ma jej w co drugim ogrodzie jest jakiś haczyk?
Mgduska 21:35, 12 wrz 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)
Niesamowite zdjęcie Balleriny Jakby się tuliła do kochanka
Masa kwiecia jeszcze u ciebie, u mnie krwiściągi przekwitły z półtora miesiąca temu, albo i wcześniej.

Sylwia, ja myślę, że te kwiatki krwiściąga są już przekwitłe, ale będą się tak trzymać i dobrze wyglądać. Inne krwiściągi wglądają bardzo smętnie.
Ballerina ma już ostatnią kiść kwiatów i wygląda słodko
Mgduska 21:39, 12 wrz 2022

Martka napisał(a)
Widoczki zupełnie nie z tych wrześniowych Oby jak najdłużej kwiecie cieszyło! Mój ogród już złapał blado-jesienne rumieńce. Cynie - te u mnie również rozkręciły się jak nigdy wcześniej, rozkrzewiły i oblepiły kwieciem

Floksy też mnie w tym roku zaskoczyły - kwitną długo i wypuszczają nowe pąki, bez cięcia kwiatostanów. Nie kojarzę, żeby robiły kiedyś coś takiego. Może nie pamiętam.
Przed nami jeszcze astry Mam też maleńką wernonię, nie wiem, jednak czy zakwitnie w tym roku, a bardzo bym chciała ją zobaczyć na żywo.
Helen 21:40, 12 wrz 2022

Mgduska napisał(a)

Na zdjęciach jest biały i fioletowy, jest też różowy, są różne odcienie. Rośnie dość wysoki, tak ok. 1,20. Ma bardzo duże liście i daje radę w cieniu. To taka dobra roślina do drugiego rzędu, chociaż u mnie z reguły jest gdzieś z przodu (zapomniałam, że to takie duże rośnie, ostatnio miałam go parę lat temu). A nasiona są trwałe, wysiewałam właśnie takie sprzed paru lat.

A nazwy jeżówki nie znam , kupowałam w strasznym pośpiechu, a nazwy były tylko przy rabatach, nie na doniczkach. Myślałam, że zapamiętam, ale w obłędzie w połączeniu z upałem nie doniosłam nazwy nawet do auta. Możesz mi coś podrzucić, może mi się skojarzy?

Może Big Kahuna, Rainbow Marcella, Rainbow Apricot, Meditation Cherry, Carrot Cake, Flamingo, Meditation Orange - ta mi najbardziej przypomina Twoją? Jeszcze Prima Ginger, Sombrero Adobe Orange, z pomarańczowych to już chyba wszystkie
sylwia_slomc... 21:46, 12 wrz 2022

Mgduska napisał(a)

Sylwia, ja myślę, że te kwiatki krwiściąga są już przekwitłe, ale będą się tak trzymać i dobrze wyglądać. Inne krwiściągi wglądają bardzo smętnie.
Ballerina ma już ostatnią kiść kwiatów i wygląda słodko

Przekwitłe nie mają już tego koloru są brązowe
Mgduska 22:01, 12 wrz 2022

Nic mi nie świta. Najbliżej jej do Orange Passion, ale nie mam żadnych skojarzeń z tą nazwą. Wrzucę jeszcze wcześniejsze zdjęcia, zbliżenia kwiatów, które są w różnych fazach rozwoju. Zaczyna skromnie, później się wypiętrza.

Mgduska 22:02, 12 wrz 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Przekwitłe nie mają już tego koloru są brązowe

No widzisz, u mnie wszystko opóźnione
lilarose 22:06, 12 wrz 2022

Mgduska napisał(a)

Ale mogły zacząć w sierpniu, przecież ja je już w kwietniu miałam w liściach!
Mam wrażenie, że ogród czekał na zmianę pogody, teraz zaczął też kwitnąć kosmos czekoladowy, rozkręcają się cynie - dopiero zaczęły być ładne, rosną amarantusy, które same się wysiały. To wszystko późno jak na te gatunki, mam nadzieję, że przymrozki też się spóźnią.

jakby miały odrobinę przyzwoitości przy tak wczesnym ruszeniu, to by Ci kwitły w lipcu- ale co zrobisz??? Nic, ucieszysz sie, że w ogóle się zdecydowały
u mnie dalie też okropnie późno zaczęły kwitnąć, i też mam nadzieję na długą, ciepłą jesień

kupiłam worek cebul tulipanowych
55 w ciemnych fioletach- różne odmiany, żeby zdywersyfikować ryzyko pomyłek
Do tego jeszcze innych drugie tyle.
Wszystko przez Ciebie
Muszę rozpocząć sadzenie lada chwila, by nie robić tego w zimnicy- chyba psiulę zatrudnię do kopania dołków
Helen 22:15, 12 wrz 2022

Mgduska napisał(a)
Nic mi nie świta. Najbliżej jej do Orange Passion, ale nie mam żadnych skojarzeń z tą nazwą. Wrzucę jeszcze wcześniejsze zdjęcia, zbliżenia kwiatów, które są w różnych fazach rozwoju. Zaczyna skromnie, później się wypiętrza.

Płatki kwiatowe ma jak Carrot Cake albo Meditation Orange
Magara 23:52, 12 wrz 2022

Północna Polska ma to do siebie, że marudzi, a potem zachwyca Bo inni już mają jesień a my jeszcze lato Fakt, są i trudne chwile, kiedy wszyscy są już hop do przodu, a my jeszcze czekamy Ale coś za coś
Magda, boję się momentu, kiedy Twój ogród przestanie być "weekendowy" Jak już osiądziesz w nim na stałe... Aż się boję co pokażesz