Myślę naturalistycznie, graby naturalnie mogą być takim poszyciem w lasach. Buk światłolubny ma tendencję do rośnięcia w górę. Tak, można ciąć ale graby są lżejsze w odbiorze i im towarzystwo korzeni sosen sprzyja. Buki będą się wypiętrzać. Ja mówię o efekcie nie za 3 lata ale za 10 lat. Ale brąz buków zimową porą pod sosnami kusi do takiego zestawienia.
Za zdjęcia leśnego tytoniu dziękuję, miejsce mam już dla niego wymyślone
ps. Moje graby rzeczywiście się na zdjęcia nie załapują, bo tło i otoczenie nie bardzo nadaje się do pokazywania. Ale niech będzie, specjalnie dla Ciebie samochód zostawiłam przez bramą
Ewo, potrzebuję tam drzewa, które zasłoni dom sąsiada i da poczucie prywatności podczas przebywania w górnej części ogrodu. Sąsiedzi ci absolutnie nie są uciążliwi, więc nie musi to być mur z drzew, raczej ażurowa przesłona, ale na wysokości 3-4 metrów, tak, żebym i ja nie gapiła im się w okna.
Niższe piętro to już detal - tym będę zasłaniać nieładną słomiankę (sąsiadów, nie moją) - ale to już sama przyjemność i z tym nie mam problemu.
A nad drzewem się zastanawiam, bo chcę posadzić od razu większe i żal byłoby takowe zmarnować.