Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Mgduska 20:22, 04 paź 2022

antracyt napisał(a)
To nowe ciemne tło bardzo ładnie uwidacznia to co na rabacie. Fajna gra liściowych struktur się zrobiła
Co masz posadzone za ciemiernikiem, czy to ciemiernik cuchnący?

Tak, to jest c. cuchnący, to jest moja rabatka ciemiernikowa. Tam jest sporo miejsca, ponad 2,5 m, czego nie widać na zdjęciach. Z tyłu jeszcze cis się mieści, ale zabierzemy go w miejsce, gdzie będzie bardziej przydatny i warunki bardziej odpowiednie. Po ustawieniu płotu nie jest już tu konieczny.
Mgduska 20:26, 04 paź 2022

antracyt napisał(a)

A co to za cudaczek? Już chyba pytałam. Kolory ma fajne, ale kształt... intrygujący

Zuza, to jest właśnie dalia Labyrinth, właściwie domyślam się, że to ona Taka dziwaczna rośnie w tym roku. Prawdopodobnie z powodu suszy większość pąków wytworzyła się zniekształcona. Teraz, po sporych opadach, dalie zaczęły inaczej rosnąć, ale pąki, które zawiązały się wcześniej niestety rozwijają się w takie kwiaty, przy czym ten nie jest najgorszy. Są takie, które prawie nie mają płatków, sporo ich usuwam, żeby dać krzaczkowi szansę na lepsze
Mgduska 20:28, 04 paź 2022

Martka napisał(a)

Bardzo przyzwoite! Rdest niesamowicie rozświetla. Nie znałam tej odmiany.

W zeszłym roku kupiłam w tej samej szkółce Golden Arrow, teraz taką. Biorę co mają, i tak były 4 ostatnie sztuki. Ważne, że różowy, nie czerwony
Mgduska 20:38, 04 paź 2022

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Słuchaj, a w takim cienistym miejscu będzie Ci kwitł ten rdest? Bo chętnie bym takiego wsadziła sobie tu i ówdzie, ale miałam obawy czy rdesty dają radę w cieniu. W Twoim zestawieniu wygląda świetnie!

U Aprila dają radę Na stronie 510 jest mój zeszłoroczny nabytek G. Arrow, którego mam na rabacie po północnej stronie domu. Słońce ma raniutko i trochę po południu, kwitnie, zimę przetrwał Ten tu będzie miał podobne warunki.
Mgduska 20:43, 04 paź 2022

lilarose napisał(a)
tak, mi też się ten rdest podoba- taki by mi się na słonecznej przydał
w ogóle ta rabata przyjemna

dalie, kosmosy oczywiście piękne, ale to wiadomo

Ja też lubię tą rabatkę. Wiosną jest pełna przylaszczek, przebiśniegów, ciemierników, fiołków i tulipanów. Potem kwitnie wiśnia, kalina i epimedia, po nich bodziszki. A teraz będzie rdest
Jedna tylko paproć coś nie chce rosnąć - podrzeń żebrowiec, biedak wygląda coraz marniej.

Na słońcu rdest na pewno będzie potrzebował więcej wody, u mnie latem rdest mdlał (ten na północnej rabacie).
Wiolka5_7 20:53, 04 paź 2022

Piękny rdeścik fajnie pasuje.
Golden Arrow mam w cieniu,bo w słońcu je przypalało i kwitną
Mgduska 20:27, 10 paź 2022

Wiolka5_7 napisał(a)
Piękny rdeścik fajnie pasuje.
Golden Arrow mam w cieniu,bo w słońcu je przypalało i kwitną

To jeszcze raz mój Golden Arrow, kwitnący w cieniu (słońce ma tylko po południu)

Za nami trzy dni, w większości poświęcone sadzeniu.
Mam wrażenie, że przesadziłam pół ogrodu, a na pewno żadnej rabaty nie ominęły zmiany.
Gaury i Pashminy wyleciały z frontu, na ich miejsce trafiły piwonie, które ustąpiły Munstead Wood, którą w donicy zastąpiła szałwia.
Lilak ustąpił miejsca nowej rajskiej jabłonce, rosnący po sąsiedzku dereń jadalny przesunął się o jedno miejsce w rządku (jakieś 30cm do słońca bardziej na słońce).
Rabata w lesie zasadniczo posadzona, ale nie ma się co przywiązywać do tego stanu, już raz połowa roślin musiała się przesiąść.
W wyniku szaleństw, w donicach wylądowały dwie róże i jedna rachityczna hortensja. Nie ma na nie pomysłu. Dążymy do doskonałości, tak to roboczo nazywam.

Poza tym jesień-plecień, trochę kwiecia, trochę grzybków, zieleń soczysta i żółknące/pomarańczowiejące liście. Dopóki świeci słońce, jest całkiem całkiem Grzyby jedliśmy cały łikend.

Taki prezent urodzinowy dostałam od Pierworodnego

Mniam, z farszem orzechowym

Mgduska 20:31, 10 paź 2022

Kocimiętce jesień niestraszna

ani Desdemonie

ani leżakowi

jarzębinka wciąż jeszcze w donicy, ale coraz piękniejsza

Mgduska 20:33, 10 paź 2022

Bodziszek Azure Rush jest u mnie mistrzem, Rozanne po cięciu zaprzestał kwitniena, zamienił się w obrażoną, zieloną kępkę, a ten - proszę:

Mgduska 20:39, 10 paź 2022

No i jest DRZEWO - grab Lucas, wybrałam od razu przebarwione (zdaje się starszy egzemplarz pochodził z wcześniejszej dostawy i był tańszy o całe 80 zł, czyli pozostałe krzaczki dostałam praktycznie gratis)

Ostatnio trochę wiało, więc w całym lasku mamy żółty, iglasty dywan. O tej porze roku jest tam sporo słońca i wydaje się to najprzyjemniejsze miejsce w ogrodzie - przytulne, zaciszne i z dywanem