Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Mgduska 18:38, 12 paź 2022

Kordina napisał(a)
Madzia reklamacji nie będzie, odetchnęłaś? Zrobiłam!! Są pyszne i wejdą na stałe w mój kanon gościowy dodałam jeszcze cynamon do środka. Wypróbuję wersję z szarą renetą kwaśną i zwartą, powinno też być pychotkowe. Moje gruszki takie bardziej okrąglaste były. Dziękuję

Początkowo taj jak Sylwia zastanawiałam się nad smakiem grzyba z orzechami

O, jak się cieszę, że Ci smakowały Szybka jesteś
Szarą renetę ja bym wypróbowała na kruchym cieście - jak myślisz?
Mgduska 18:42, 12 paź 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)
A Ty wiesz, ja myślałam, że ta gruszka jest zrobiona z kapeluszy grzybów jakoś tak jedne zdjęcia po drugich i pierwsze co pomyślałam, że by mi się nie chciało z grzybów docinać kształtu gruszki, ha ha ha.
I jeszcze się zastanawiałam jak mogą smakować grzyby z orzechami...

Sylwia, cofnęłam się, faktycznie tak można te zdjęcia odczytać
Jedno i drugie jesienne przysmaki, ale gruszki to na deser
Martka 20:50, 12 paź 2022

Mgduska napisał(a)

jarzębinka wciąż jeszcze w donicy, ale coraz piękniejsza

Magdko, jaka to odmiana jarząbka? Bardzo zgrabne te listki, do tego piękne przebarwienia i kolor owoców także.
Mgduska 20:58, 12 paź 2022

Sprzedający twierdził, i taką miała etykietę, że to odmiana Purple. Jednak nie znalazłam żadnej informacji o istnieniu takowej Myślę, że może to być Fastigiata, pasuje do opisu, bo to odmiana kolumnowa. Ma rosnąć do wysokości kilku metrów i pozostać taką zgrabniutką Cała jest delikatna, owoce ma też drobne.
Mgduska 21:02, 12 paź 2022

Nie wiem, jak to się stało, ale pominęłam zdjęcie jabłuszek z mojej nowej rajskiej jabłonki. Golden Hornet, wuala:

Kordina 22:19, 12 paź 2022

Ło jaka śliczna rajska jabłoneczka, tylko 2 listki figowe i wąż skoro z raju.
Magara 22:39, 12 paź 2022

Jak fajnie, że masz Golden Hornet Też mam, sztuk dwie, przesadzane chyba ze trzy razy
Rosną, ale podpowiedź jak ciąć mile widziana
antracyt 16:06, 13 paź 2022

Moja Golden Hornet odmówiła współpracy, jako jedyna z ozdobnych jabłonek. Drugiego podejścia nie zrobię, zmienił mi się gust i teraz wypatruję odmian o naprawdę malutkich owocach. Golden będę podziwiała u Was dziewczyny, na zdjęciach wygląda super
Mgduska 19:42, 13 paź 2022

antracyt napisał(a)
Moja Golden Hornet odmówiła współpracy, jako jedyna z ozdobnych jabłonek. Drugiego podejścia nie zrobię, zmienił mi się gust i teraz wypatruję odmian o naprawdę malutkich owocach. Golden będę podziwiała u Was dziewczyny, na zdjęciach wygląda super

Mniejsze, a żółciutkie owoce ma jabłonka Wintergold, też jest śliczna. Ciekawe, co trafiło Twoją GH? Trefna sadzonka?
Ta moja była jedyna w szkółce w formie szczepionej - pod płotem nie mam miejsca na normalne drzewo, więc nie jest może idealna w kształcie, ale nad tym popracujemy
Mgduska 19:44, 13 paź 2022

Magara napisał(a)
Jak fajnie, że masz Golden Hornet Też mam, sztuk dwie, przesadzane chyba ze trzy razy
Rosną, ale podpowiedź jak ciąć mile widziana

Zależy, co chcesz osiągnąć. Można wcale nie ciąć, albo ciąć wiosną, żeby pobudzić rozkrzewianie i wzrost, albo jesienią, dla korekty kształtu. Można ciąć wybiórczo - wiosną tą część, którą chcesz pobudzić, jesienią zaś tą, która odstaje od kształtu.
Dużo masz jabłuszek w tym roku? Bo moja Red Sentinel jest wyjątkowo uboga, myślę, że z powodu wiosennej suszy.