Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Mgduska 08:39, 11 paź 2022

lilarose napisał(a)
aaa! zapomniałam o moich koronach perskich!
dobrze, że mi przypomniałaś!
na Ciebie, Magduś zawsze można liczyć!
Jesieni masz piękną, mi się mojej jakoś tak nie chce fotografować
ale przekopki tez uskuteczniam
i kwiatki tnę

Tak, tak, tylko że te szachownice trzeba było już we wrześniu sadzić - tak ostatnio czytałam. Co prawda raczej zawsze sadziłam je później, we wrześniu rabaty są za świeże, żeby dało się w nie cokolwiek wcisnąć, więc mam nadzieję, że i tym razem zakwitną.
A narcyzy dostałam w przesyłce dopiero pod koniec września, czekałam właśnie ze względu na nie.
Mgduska 08:54, 11 paź 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)
Podziwiam za tetrisy, ja mam z tym problem, jak już cos posadzę to nie potrafię przenosić z miejsca na miejsce i nie dlatego, ze nie umiem przesadzić rośliny tylko mocno przyzwyczajam się do układu jaki jest i ciężko mi go zmienić

A ja lubię zmiany To po pierwsze, po drugie - każde przesadzenie ma uzasadnienie, ale niestety pociąga za sobą kolejne. Róża w donicy zaczęła marnieć, piwonie nie kwitły, gaura leżała na podjeździe, a lilak po prostu nie rokował osiągnięcia takiego rozmiaru, jakiego potrzebowałam. Mamy jeszcze do przesadzenia cisa, którego po ustawieniu płotu w ogóle nie widać, szkoda, żeby się marnował w kącie. W lasku dopiero układam nową rabatę, więc nikt się jeszcze nie przyzwyczaił Tak to wygląda.
Mgduska 08:58, 11 paź 2022

Basieksp napisał(a)

No jednak popołudniowe musiałam się chwilkę zastanowić, co bardziej mnie zachwyca a szałwia cudnie wygląda, piękny intensywny kolor

Szałwia ma czarne przykwiatki, więc nawet po przekwitnięciu cały kwiatostan jest ciekawy.
Mgduska 09:10, 11 paź 2022

antracyt napisał(a)
Uzmysłowiłam sobie jakiś czas temu, że mam tak jak Sylwia. Przesadzam tylko wówczas, kiedy coś mnie naprawdę drażni lub w ogóle nie chce rosnąć. Szybkie i częste tetrisy to nie mój klimat. Co nie zmienia faktu, że potem takimi zmianami u innych się zachwycam
Widoki wszystkie piękne, naj te z popołudniowym światłem i leżakiem No i smakowitości z gruszki

Przesadzam z tych samych powodów Ale poza tym, dzięki zmianom nie mam wrażenia, że patrzę ciągle na ten sam ogród. Mam sporo roślin, które już osiągnęły swój docelowy rozmiar i stoją niezmienne, jak sztuczne. Czasem mała zmiana wystarczy, np do głównej rabaty dosadziłam molinię, na samym środku. Delikatne kłosy kiwają się na wietrze, dzięki czemu zrobiło się znacznie ciekawiej
Wiesz, ja mam jednak niewielki ogród, jeśli mnie coś denerwuje, to patrzę na to cały czas, więc muszę usuwać zgrzyty. No i mam mnóstwo niedopracowanych miejsc, np tą suchą górkę, która z tylko latem wyglądała dobrze, teraz znów mi się nie podoba.
Ale już ostatnio miałam taką myśl, czy my nie możemy spędzać czasu w ogrodzie normalnie i po co właściwie ja się tak męczę??
Kordina 11:36, 11 paź 2022

Mgduska napisał(a)

Sadzenie drobnicy do dobrze przygotowanej ziemi to sama przyjemność, ale już kopanie nowej dziury u mnie bywa straszne - szpadel mi się gnie jak kartka papieru.
Buziaki

Też miałam taki byle jaki, ale dostałam od męża porządną opatę, dobrze wyprofilowaną i z metalową rączką - super prezent złóż u swojego takie zamówienie.

Kolor szałwii przepiękny - głęboki fiolet, ulubiony z resztą
Madzia podziel się przepisem na gruszkę w cieście z nadzieniem orzechowym, wygląda pysznie
Martka 11:43, 11 paź 2022

Madziu, znów to powtórzę, lubię poniedziałki szałwia to niezła gwiazda apetyt na gruszkę ściele się na forum, a fotki niezawodnie piękne. Ogrodniczki w ogrodzie nie leżą odłogiem. Ale myślenie życzeniowe pielęgnują równie aktywnie
Mgduska 17:11, 11 paź 2022

Kordina napisał(a)

Też miałam taki byle jaki, ale dostałam od męża porządną opatę, dobrze wyprofilowaną i z metalową rączką - super prezent złóż u swojego takie zamówienie.

Kolor szałwii przepiękny - głęboki fiolet, ulubiony z resztą
Madzia podziel się przepisem na gruszkę w cieście z nadzieniem orzechowym, wygląda pysznie

Mamy taki szpadel - tzn M. ma. Ja mam szpadelek nieduży i lekki i jeśli jakaś robota nie jest odpowiednia dla mojego szpadelka, uznaję, że nie jest też odpowiednia dla mnie Wtedy wkracza M.- on i jego szpadel.

Gruszkę w cieście wypatrzyłam gdzieś na insta. Poszukałam przepisu, znalazłam kilka. To jest bardzo prosty deser.
Nadzienie zrobiłam z pokruszonych (utłuczonych) orzechów włoskich z dodatkiem miodu (odrobina, bo nie lubię) i cukru trzcinowego (zamiast). Nadzienie wkładamy do wydrążonej połówki gruszki (należy odciąć ogonek i wydrylować gniazdo nasienne). Gotowe ciasto francuskie należy wyciąć w kształt gruszki troszkę szerzej, żeby zawinąć na gruszce, listki i ogonek z ciasta - wedle fantazji Ciasto należy posmarować rozkłóconym jajkiem, skórkę gruszki ponacinać. Niektórzy twierdzą, że gruszkę należy posmarować miodem, ale po pierwsze miód nie dla mnie, po drugie- pieczona gruszka jest bardzo słodka. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 st. I tyle, prostszego, a równie efektownego, deseru nie wynaleziono
Mgduska 17:21, 11 paź 2022

Martka napisał(a)
Madziu, znów to powtórzę, lubię poniedziałki szałwia to niezła gwiazda apetyt na gruszkę ściele się na forum, a fotki niezawodnie piękne. Ogrodniczki w ogrodzie nie leżą odłogiem. Ale myślenie życzeniowe pielęgnują równie aktywnie

Dzięki za dobre słowo
sylwia_slomc... 19:36, 11 paź 2022

A Ty wiesz, ja myślałam, że ta gruszka jest zrobiona z kapeluszy grzybów jakoś tak jedne zdjęcia po drugich i pierwsze co pomyślałam, że by mi się nie chciało z grzybów docinać kształtu gruszki, ha ha ha.
I jeszcze się zastanawiałam jak mogą smakować grzyby z orzechami...
Kordina 21:13, 11 paź 2022

Madzia reklamacji nie będzie, odetchnęłaś? Zrobiłam!! Są pyszne i wejdą na stałe w mój kanon gościowy dodałam jeszcze cynamon do środka. Wypróbuję wersję z szarą renetą kwaśną i zwartą, powinno też być pychotkowe. Moje gruszki takie bardziej okrąglaste były. Dziękuję

Początkowo taj jak Sylwia zastanawiałam się nad smakiem grzyba z orzechami