Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Alija 16:31, 07 maj 2023

Ten narcyz łuskowaty też mi wpadł w oko. Bardzo klimatycznie u Ciebie, ta Twoja ścieżka wśród roślin jest świetna.
Mgduska 20:14, 08 maj 2023

Magara napisał(a)
Magda, jest pięknie Aż się dziwię, że majówki w ogrodzie nie spędzisz - ja bym się od takich widoków oderwać nie dała
Zainspirowałaś mnie bardzo
Po pierwsze - zapisałam na karteczce, żeby dalie znieść ze strychu
Po drugie - żeby przenieść epimedia - tam gdzie rosną - nie rosną, nie wiem czemu
Po trzecie - to już mi wypełzło samo z zakamarków pamięci - pokaż ławkę z TKmaxa - nie kojarzę zupełnie... A temat ławki postanowiłam w tym roku sfinalizować

Ha, w tym roku spędziłam majówkę w krainie, gdzie akant jest chwastem, rozumiesz, więc, że konkurencja dla moich skromnych widoczków ogrodowych była mocna

Cieszę się, że inspiruję. Tu na forum to norma, ale w robocie ludzie przeze mnie kupują róże, zakładają ogródki na nieużytkach itd, zarażam bakcylem na potęgę

Ławka, wyobraź sobie, stoi na razie w domu (nie mamy kanapy), a wypadałoby ją pokazać raczej w plenerze? Trzeba czekać
Mgduska 20:22, 08 maj 2023

Joku napisał(a)
Zastanawiam się jak wy wynajdujecie takie fajne rzeczy w TK Maxie bo ja tam nie mogę niczego znaleźć (poza niektórymi kosmetykami). Może za rzadko bywam?
Magara, z tego co wyczytałam epimedia lubią sucho, z cieniem włącznie. Moje potrzebowały dość dużo czasu ale teraz mam spore kępy.

Ja, tak jak Magara, zaglądam wyłącznie do działu ogrodowego, a tak się składa, że mam ten sklep po drodze z pracy. Do pierwszych odwiedzin popchnęła mnie Kaśka Lilarose, dotychczas patrzyłam na ten sklep nieufnie - nie wiedziałam, że mają taki dział. Poza tym centra handlowe wywołują u mnie alergię - omijam, unikam, jeśli muszę z latoroślą poszukać jakiegoś ciucha - z reguły deleguję M. Budowlane to co innego - zawsze się znajdzie coś ciekawego.
Mgduska 20:25, 08 maj 2023

April napisał(a)
Dziewczyno, ależ mi zrobiłaś frajdę Bardzo, bardzo dziękuję. Nie wiem jak się odwdzięczę. Jak tylko będziesz coś potrzebowała to pisz. Będzie mi miło.

Jak dużo się u ciebie dzieje. Tyle kwitnienia. Fajnie że udało Ci się ustalić nazwę tej szachownicy niby kostkowej. Jest piękna, stanie się bardzo poszukiwaną rośliną.

Bardzo się cieszę, że się cieszysz

Tą szachownicą, wyobraź sobie, zachwyca się mój małżonek, zapałał do niej wyjątkowym wprost uczuciem. No ładna jest, i jak na taką małą szachownicę, ma całkiem spore te dzwonki.

Mgduska 20:27, 08 maj 2023

antracyt napisał(a)

Podoba mi się tu bardzo

Próbowałaś kwiatów/pączków mizuny? Ja bardzo lubię zjadać te od rukoli i jarmużu.

Nie próbowałam, zresztą mam ją po raz pierwszy. Może wrzucę do sałatki? Moja siostra ostatnio zrobiła szarlotkę z bitą śmietaną, którą ozdobiła mnóstwem jadalnych kwiatów. Wyglądało to bajecznie, ale uwaga - stokrotki nie są zbyt smaczne
Mgduska 20:29, 08 maj 2023

ewsyg napisał(a)
Magda, masz dużo ciekawych roślinek. Wysiałam maczki do doniczki, którą zostawiłam na dworze, wzeszły bardzo szybko. Czekam na kwiaty. Jeszcze raz bardzo dziękuję.

Jak już się u Ciebie zadomowią, będziesz się nimi cieszyć co roku. Ja mam w tej chwili siewki w rozmiarach od xxs do xxl - część jeszcze zeszłorocznych.
Mgduska 20:32, 08 maj 2023

Martka napisał(a)

Piękna trąbeczka, piękne zdjęcia, wprawdzie brakuje szerszych planów, ale po swoim ogrodzie wiem, że one najbardziej efektowne stają się w maju-czerwcu. Czekam więc cierpliwie
U mnie turkiestańskie zakończyły dobre trzy tygodnie temu, w tym roku były bardzo wyrywne...

Oj, do szerszych planów ciągle nie nadają mi się tła, dlatego ich unikam. A to kompostownik, a to bajzel doniczkowy, a to marny płot. To niestety nie jest kwestia miesięcy, a lat. Żeby doprowadzić to wszystko do pożądanego stanu.
Mgduska 20:36, 08 maj 2023

GingerO napisał(a)
Piękne masz epimedium!
Ogród Twój dla mnie jest lekkością w odbiorze. Jak pojawiły się ostatnie fotki, to się zrobiło jasno i lekko na ogrodowisku.
Macham z pozdrowieniami!

No tak, wiesz - u mnie jest tak bez napinki, mam świadomość, że wszystkiego nie zrobię, więc wyciskam radość z tego, co jest. A wiosna jest piękna wszędzie, słońce i eksplodujące kwieciem drzewa uszczęśliwiają człowieka po prostu.
Ale i tak muszę przyznać, że czekoladę i pistacje lejesz na moje serce
Mgduska 20:39, 08 maj 2023

Anda napisał(a)
Ależ pięknie u Ciebie. Nie wiem co zacytować Kalina, kwiatki czy nowa rabatka
Narcyz łuskowaty za mną chodzi i na jesień go na pewno zamówię - jak nie zapomnę

Dzięki.
Narcyza polecam, zakwitł zdaje się w 100 procentach. Tyle że on taki tyci jest. I ma jeszcze jedną zabawną cechę - z każdej cebulki zakwitły dwa kwiatki - rośnie więc jakby parami, trochę po żołniersku, co kłóci mi się lekko z naturalnym charakterem rabaty.
Mgduska 20:40, 08 maj 2023

Alija napisał(a)
Ten narcyz łuskowaty też mi wpadł w oko. Bardzo klimatycznie u Ciebie, ta Twoja ścieżka wśród roślin jest świetna.

Narcyza polecam, jest przeuroczy