Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Niepoprawny link
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Alija 22:16, 25 kwi 2023

Mgduska napisał(a)

Urokliwe te brateczki.
lilarose 22:43, 25 kwi 2023

Mgduska napisał(a)

Masz to oko. Bardzo słusznie Cię niepokoi. Miałam właśnie pisać, że są w ogrodzie sukcesy, i są porażki. Maleńka piwonia, którą sadziłam jesienią z kłącza w torfie (!!) wg porad Kasi Bawarki (Kasia) - ma pączek - to jest sukces. Ukorzeniła mi się śnieguliczka z wazonu, właśnie wypuściłą listek, to też sukces Ale perskie w tym roku zastrajkowały, chyba tylko jedna zakwitnie szczątkowym kwiatkiem. I to jest porażka. Myślę, że za późno je sadziłam, bo ze wszystkim się spóźniłam, o dziwo nie zaszkodziło to narcyzom, ale widocznie szachownica jest bardziej marudna. Innej przyczyny nie widzę. Zasiliłam, będę działać jak zawsze - zobaczymy za rok
Cesarskie na szczęście mnożą się bez opamiętania

ok, zamierzam czerpać naukę nie tylko z Twoich sukcesów ale też porażek Nie mogę sobie przypomnieć, kiedy moje sadziłam, miały już korzonki (które puściły siedząc w pakamerze). Na pewno ciepło jeszcze było, więc raczej przełom września/października. Moje się wszystkie podwoiły ale nie wiem, czy się powstrzymam przed zakupem następnych
Magara 00:40, 26 kwi 2023

Melduję, że zaglądam na bieżąco
Magda, te szachownice cesarskie to jakie są w uprawie w naszym północnym klimacie? Upierdliwe mocno??? Zimują???
Mam wyrzuty sumienia straszliwe, bo wczoraj na Kowalach Małżonkowi strasznie się spodobały i już stał z nimi w kolejce do płacenia, ale na skutek mojej miny (no niezbyt je u siebie widzę wizerunkowo , egzotyczne mi się wydają) - zrezygnował. Za dwa dni znowu jadę do Wielkiego Miasta i tak się zastanawiam - kupić Mu te szachownice czy odpuścić??? No głupio mi trochę, bo pomoc z Małżonka mam wielką w ryciu, niechby miał coś swojego na rabatach, byle z sensem
antracyt 08:44, 26 kwi 2023

Mgduska napisał(a)

Okazało się, że mam taką wyfikaną odmianę narcyza, bardzo mi miło- Pink Charm. Zuza, widziałam je chyba też u Ciebie?

Nazwa już dawno wyleciała z pamięci, ale wizualnie się zgadza
Brzozowadzie... 12:51, 26 kwi 2023

Mgduska napisał(a)
Reszta obiecanych kwiatków

Te bratki masz urokliwe, dlaczego takich ładnych odmian nigdy nie widzę w sklepach? Moje szachownice też kwitły tylko w pierwszym roku po sadzeniu
Ach, ta Twoja ścieżka!
Mgduska 22:03, 26 kwi 2023

vita napisał(a)

Przechowywanie pierwiosnków zimą w temperaturze powyżej zera powoduje, że zachowują liście.
Inaczej niż w gruncie, kiedy liście tracą. Gdybyś uprawiała je w małych doniczkach (teatr pierwiosnków) wymagałyby ciągłej kontroli.
Moje (w dużych ceramicznych donicach, sadzone po dwie sztuki) przezimowały doskonale, wniosłam je do swojej werandy w grudniu, w ciągu dnia było na plusie, nocą temperatura spadała, w dni słoneczne rosła. Jak widziałam, że ziemia przeschła, bardzo umiarkowanie podlewałam. No, takie działania na wyczucie. Najważniejsze, że zaczynają kwitnąć, z wyjątkiem jednego, najpiękniejszego. Uprawa auricula jest trudna, ale warto jej spróbować.

Czyli zachowanie umiarkowanej wilgoci zimą jest kluczowe? W ceramicznej donicy ziemia rzeczywiście wysycha bardzo szybko, ale mam sporo takich donic, bo takie lubię najbardziej. Mam więc taki patent - do wewnątrz wkładam plastikową doniczkę i dopiero w niej sadzę rośliny, mogłabym zrobić podobnie z pierwiosnkiem. Mogę też na zimę zabierać go do domu, na zimny strych, gdzie przechowuję też dalie. Jak myślisz?
Mgduska 22:07, 26 kwi 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Ale piękne kolory bratków!!

Alija napisał(a)

Urokliwe te brateczki.

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Te bratki masz urokliwe, dlaczego takich ładnych odmian nigdy nie widzę w sklepach? Moje szachownice też kwitły tylko w pierwszym roku po sadzeniu
Ach, ta Twoja ścieżka!

Po bratki specjalnie co roku jeżdżę do ogrodnika, który się w nich specjalizuje i chyba co roku wybieram podobne Część z nich będzie zwisać!

Agatko - moje szachownice kwitły trzy lata z rzędu! Nawet nie przyszło mi do głowy, że mogłyby przestać.
Mgduska 22:19, 26 kwi 2023

Magara napisał(a)
Melduję, że zaglądam na bieżąco
Magda, te szachownice cesarskie to jakie są w uprawie w naszym północnym klimacie? Upierdliwe mocno??? Zimują???
Mam wyrzuty sumienia straszliwe, bo wczoraj na Kowalach Małżonkowi strasznie się spodobały i już stał z nimi w kolejce do płacenia, ale na skutek mojej miny (no niezbyt je u siebie widzę wizerunkowo , egzotyczne mi się wydają) - zrezygnował. Za dwa dni znowu jadę do Wielkiego Miasta i tak się zastanawiam - kupić Mu te szachownice czy odpuścić??? No głupio mi trochę, bo pomoc z Małżonka mam wielką w ryciu, niechby miał coś swojego na rabatach, byle z sensem

Daga - popraw się i kup chłopu te szachownice!
Żadne tam egzotyczne - one są bardzo popularne w wiejskich ogródkach! Poza tym odstraszają norniki, wydzielając kapitalny czosnkowy zapach. Teraz jest już lekko przykryty wonią hiacyntów, ale dobrze wyczuwalny w momencie wyłażenia ich z ziemi. Nie wiem, czy to brzmi zachęcająco ale ja czosnku nie lubię, wydłubuję ze wszystkich potraw, a ten zapach bardzo sobie chwalę I wg mnie łatwe są, ja je co prawda wykopuję (ach, znowu ten zapach), ale nie na zimę, tylko na lato - więc nie kolidują z daliami i pod tym względem są też od nich o wiele łatwiejsze.
Kupuj!

Przypomniała mi się też historia z kaliną sztywnolistną - może z Tobą będzie podobnie Wymyśliłam ją sobie i kupiłam, bardzo byłam zadowolona, ale mój M. bardzo kręcił nosem, twierdząc, że jakiegoś obcego (UFO) kupiłam, że nie pasuje etc. A w ostatni weekend przyprowadził mnie do niej, chcąc mi pokazać SWOJĄ ulubioną roślinę
Mgduska 23:05, 26 kwi 2023

Na jednej z ulubionych przeze mnie stron - niepodlewam.pl - znalazłam dodatkową zachętę, pobudzający wyobraźnię opis szachownicy cesarskiej - w porównaniu z moją recenzją z lekkim tylko przesunięciem akcentów

Koronę cesarską opisał ks. Krzysztof Kluk w książce „O roślinach, ich trzymaniu, rozmnażaniu i zażyciu” z 1777 roku. „Maią cebulę bardzo wielką, nagą, i śmierdzącą. Dla wysokiego wzrostu, po rogach się pięknie wydaią, i ziemi tłustey potrzebuią” – pisał ks. Kluk.
Magara 00:07, 27 kwi 2023

Eh, niech będzie. Skoro u Ciebie się przyznałam jaką jestem zołzowatą żoną to i tu dokończę
Czekając na Twoją opinię odnośnie tych szachownic i naszego klimatu zaczęłam dziś przebąkiwać, że może jednak jutro zajedziemy i kupimy - doczekałam się odpowiedzi klasycznej, 7-latka: "teraz już nie chcę" Znając Małżonka własnego od lat wielu nie drążyłam tematu, zamilkłam dając sobie czas do wieczora i doczytania o tych nieszczęsnych szachownicach.
Po południu zajęliśmy się sadzeniem na "nowym rogalu". Zrobiłam sobie przerwę na kawę kiedy usłyszałam wołanie Małżonka, pobiegłam. Stał przy jednej z rabat i oskarżycielko wskazując na lilię drzewiastą zadawał pytanie: "a to? to nie jest egzotyczne???" Musiałam się gęsto tłumaczyć, że ta lilia to przypadek (zgodnie z prawdą, wykopana od koleżanki razem z hostą), ale co się napociłam to moje
Trzymaj za mnie jutro kciuki, albo jutro wrócimy jako zgodne małżeństwo z szachownicami, albo jako zgodne bez szachownic, albo jako niezgodne z szachownicami, albo jako niezgodne bez szachownic