Magda a jaką pompą przepompowujecie do tych kolejnych? Jaką pojemność ma ten podziemny?
Ja mam podziemny 3000l ale jest już trochę zamulony i podnieśliśmy pompę wyżej żeby nie zapychała się. Ale cały czas myślę jak go tu odmulić i czym?
Wkleiłam pytanie i już odpowiadam.
Zbiornik podziemny ma ok. 4 metrów sześciennych, M. chętnie wkopałby drugi taki sam

Pompę pewnie mamy podobną - zanurzeniową i od tego wyjścia do węża ogrodowego i do podlewania półautomatycznego do dwóch rabat. Pompa ma rurę ssącą z pływakiem, dzięki czemu pobiera wodę tuż pod lustrem wody. Mamy też mniejszą pompkę, ukrytą przy naziemnym zbiorniku przy szklarni - ta ma włącznik czasowy, dzięki czemu podlewa szklarnię zgodnie z ustawieniem (np. dwa razy dziennie po dwie minuty). To jest chyba najprostsze rozwiązanie, możliwe do wykonania w istniejącym ogrodzie, bez rycia.
Nie wiem jak odmulić, M. kombinuje, żeby może opróżnić prawie zbiornik, resztę z dna zamieszać tak, żeby wzbudzić ten muł i wyciągnąć przy użyciu pompy jak do oczek, która ma większą tolerancję paprochów?