Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Hortensjowo

Hortensjowo

Helen 22:17, 12 lis 2020

TAR napisał(a)
jak dla mnie w tamtym miejscu jest dosc miejsca na derenia Milky albo Chinensis albo jeszcze innego. Zawsze mozna podkrzesac z czasem zeby korone puscic wyzej

Tez myślałam o podkrzesywaniu, tylko czy nie będzie problemu z kwitnieniem? Od Ciebie inspirki super, jutro jeszcze raz obejrzę dziękuję
Helen 22:18, 12 lis 2020

galgAsia napisał(a)
Helen, odbierz priv

Odebrałam, pięknie dziękuję
TAR 22:18, 12 lis 2020

a moze Acer Griseum albo kolumnowy Green Pilar (u Gosi mnie zachwycil)
TAR 22:21, 12 lis 2020

Helen napisał(a)

Tez myślałam o podkrzesywaniu, tylko czy nie będzie problemu z kwitnieniem? Od Ciebie inspirki super, jutro jeszcze raz obejrzę dziękuję

nie powinno byc problemu z kwitnieniem, na inspirkach sa kousa Milky Way i Chinensis (ten wsrod traw, moj ulubieniec dlatego tak czesto focony), jest bezproblemowy choc nie wybarwia sie tak krwisto czerwono jak Milky
Helen 22:25, 12 lis 2020

TAR napisał(a)
a moze Acer Griseum albo kolumnowy Green Pilar (u Gosi mnie zachwycil)

Jeden i drugi śliczne, tylko miejsca brak. Jak wywalę katalpę, to się zdecyduję na jednego z nich
Helen 22:30, 12 lis 2020

TAR napisał(a)

nie powinno byc problemu z kwitnieniem, na inspirkach sa kousa Milky Way i Chinensis (ten wsrod traw, moj ulubieniec dlatego tak czesto focony), jest bezproblemowy choc nie wybarwia sie tak krwisto czerwono jak Milky

Chyba się zdecyduję na milky waya, tylko trochę muszę poprzesadzać niektóre rośliny
anabuko1 20:20, 16 lis 2020

Czytam, że planujesz nowe drzewka , krzewy ??
Oj ja też jeszcze ileś w planach mam.
Ale to powoli u nie idzie
pozdrawiam
Helen 05:29, 17 lis 2020

anabuko1 napisał(a)
Czytam, że planujesz nowe drzewka , krzewy ??
Oj ja też jeszcze ileś w planach mam.
Ale to powoli u nie idzie
pozdrawiam

Ania, plany planami, a rzeczywistość zupełnie inna W pracy tak mnie zarzucili robotą, że na razie czasu nie mam na namierzanie nowych roślin... a w centrach ogrodniczych już tylko drzewka świąteczne... Więc pewnie kiedyś się to zrobi...
Bardziej zazdroszczę dziewczynom, które mają teraz czas na opryski mocznikiem czy wyciągiem z czosnku. Taka profilaktyka jest niezmiernie ważna a rośliny w kolejnych sezonach rosną zdrowo i obłędnie Mus zacząć od tego
inka74 14:28, 17 lis 2020

Helen napisał(a)

Iwonka, dzięki za praktyczną wskazówkę. Miejsca mam dużo, ale na wysokości 2-2,2 m i w górę. Od dołu nie mam miejsca na 3 metrową szerokość.
Dereń Eddie's White Wonder lepszy? Masz z nim doświadczenie?
Przepraszam cię, mam zaległości na O straszne.
Mam zwykłego kousa, który od ponad 7 lat nie zakwitł (nauczka, aby derenie jakiekolwiek kupować już kwitnące a nie prawdopodobnie z siewu), drugiego Cherokee Chief prowadzonego na niskim pniu jak mini drzewko, którego musiałam przesadzić bo w ciągu 2 lat korona zrobiła się 3 krotnie większa a przycinając go jednak bardzo ograniczałam kwitnienie. I dwa nowe, tegoroczne nabytki dereniowe z tego roku - liliputki więc nie ma o czym mówić.

Milky Way zajmie ci nie tylko górę ale i dół rabaty jak kupisz małą sadzonkę. Będzie coś takiego bo on z czasem rośnie po szerokości. Więc wypadną zarówno miskanty, jak i hortki. Rozumiem, że o tym miejscu mówimy.

To by się mogło udać pod jednym warunkiem - kupisz sadzonkę już dużą, wyprowadzoną na jednej nodze - coś takiego jak tu na 4 zdjęciu.
https://www.dobrenasiona.com/produkt/deren-kousa-milky-way-cornus-kousa-milky-way/
link tylko jako zdjęcie poglądowe do kształtu krzaczka - dereń z nasion to porażka.

Ale to oznacza kupowanie sadzonki lokalnie a nie przez net i stosunkowo dużej, aby już można było od dołu ją podkrzesać - czytaj drogiej - myślę, że z 350-600 zł będzie kosztować. Pytanie czy znajdziesz taką lokalnie. Jak kupisz małą sadzonkę to hortki i miskanty zagłuszą ją zanim dorośnie.

nyna76 14:40, 17 lis 2020

Na pewno derenie maja w szkółce w Daszewicach - cena coś koło 300-400. W tym roku były, na pewno w przyszłym tez będą, a może można zamówić, to przywiozą ?

Ja jakbym miał ogród duży, to miałabym lipę - nie znam wspanialszego zapachu ...
Ale RODOS rzadzi się innymi prawami, chociaz szczepiona na pniu tez jest, ale droga.

Powodzenia Helen, bo zagwostkę drzewiasta masz ...