Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Hortensjowo

Hortensjowo

Helen 19:54, 17 lis 2020

inka74 napisał(a)
Przepraszam cię, mam zaległości na O straszne.
Mam zwykłego kousa, który od ponad 7 lat nie zakwitł (nauczka, aby derenie jakiekolwiek kupować już kwitnące a nie prawdopodobnie z siewu), drugiego Cherokee Chief prowadzonego na niskim pniu jak mini drzewko, którego musiałam przesadzić bo w ciągu 2 lat korona zrobiła się 3 krotnie większa a przycinając go jednak bardzo ograniczałam kwitnienie. I dwa nowe, tegoroczne nabytki dereniowe z tego roku - liliputki więc nie ma o czym mówić.

Milky Way zajmie ci nie tylko górę ale i dół rabaty jak kupisz małą sadzonkę. Będzie coś takiego bo on z czasem rośnie po szerokości. Więc wypadną zarówno miskanty, jak i hortki. Rozumiem, że o tym miejscu mówimy.

To by się mogło udać pod jednym warunkiem - kupisz sadzonkę już dużą, wyprowadzoną na jednej nodze - coś takiego jak tu na 4 zdjęciu.
https://www.dobrenasiona.com/produkt/deren-kousa-milky-way-cornus-kousa-milky-way/
link tylko jako zdjęcie poglądowe do kształtu krzaczka - dereń z nasion to porażka.

Ale to oznacza kupowanie sadzonki lokalnie a nie przez net i stosunkowo dużej, aby już można było od dołu ją podkrzesać - czytaj drogiej - myślę, że z 350-600 zł będzie kosztować. Pytanie czy znajdziesz taką lokalnie. Jak kupisz małą sadzonkę to hortki i miskanty zagłuszą ją zanim dorośnie.

Iwonka, nawet nie wiesz jak Ci jestem wdzięczna za te podpowiedzi. Bardzo lubię takie zdroworozsądkowe podejście, poparte latami doświadczeń. Masz rację, wstrzymam się z zakupami, żeby zobaczyć stacjonarnie jak wygląda sadzonka i dopiero wtedy zdecyduję.
P.S. Ale te ceny to dla mnie raczej zbyt wysokie...
Helen 19:56, 17 lis 2020

nyna76 napisał(a)
Na pewno derenie maja w szkółce w Daszewicach - cena coś koło 300-400. W tym roku były, na pewno w przyszłym tez będą, a może można zamówić, to przywiozą ?

Ja jakbym miał ogród duży, to miałabym lipę - nie znam wspanialszego zapachu ...
Ale RODOS rzadzi się innymi prawami, chociaz szczepiona na pniu tez jest, ale droga.

Powodzenia Helen, bo zagwostkę drzewiasta masz ...

Ania, a czy oni teraz mają przeceny? W J. byliny i drzewa są za 50%.
antracyt 20:02, 17 lis 2020

Przeceny w Daszewicach? byłoby super
inka74 20:13, 17 lis 2020

Helen napisał(a)

Iwonka, nawet nie wiesz jak Ci jestem wdzięczna za te podpowiedzi. Bardzo lubię takie zdroworozsądkowe podejście, poparte latami doświadczeń. Masz rację, wstrzymam się z zakupami, żeby zobaczyć stacjonarnie jak wygląda sadzonka i dopiero wtedy zdecyduję.
P.S. Ale te ceny to dla mnie raczej zbyt wysokie...
Z tymi latami doświadczeń to bez przesady
no ja wiem, duże derenie nie są tanie. Może w twoich stronach trochę tańsze niż u mnie ale ogólnie te odmianowe to raczej droższe są. U mnie mini sadzonki zaczynają się od 80 zł. Ale trzeba po prostu polować. Derenie najlepiej kupować na wiosnę jak kwitną. Wtedy masz 100% pewność, że w następnym roku też kwiatki jakiekolwiek się pojawią. Przepiękne sztuki ma Bożenka w Hortensjadzie - szkoda, że już tu do nas tak często nie zagląda.
Rozglądaj się na wiosnę po szkółkach, może coś się uda upolować. I za rozsądną cenę. Bo tam coś wielopniowego ciekawie by wyglądało. Świdośliwę larmacką można też tak wielopniowo, ładnie wyprowadzić. Ja kruszynę mam tak poprowadzoną.
Helen 20:45, 17 lis 2020

antracyt napisał(a)
Przeceny w Daszewicach? byłoby super

Może trzeba się podmówić
Helen 20:48, 17 lis 2020

inka74 napisał(a)
Z tymi latami doświadczeń to bez przesady
no ja wiem, duże derenie nie są tanie. Może w twoich stronach trochę tańsze niż u mnie ale ogólnie te odmianowe to raczej droższe są. U mnie mini sadzonki zaczynają się od 80 zł. Ale trzeba po prostu polować. Derenie najlepiej kupować na wiosnę jak kwitną. Wtedy masz 100% pewność, że w następnym roku też kwiatki jakiekolwiek się pojawią. Przepiękne sztuki ma Bożenka w Hortensjadzie - szkoda, że już tu do nas tak często nie zagląda.
Rozglądaj się na wiosnę po szkółkach, może coś się uda upolować. I za rozsądną cenę. Bo tam coś wielopniowego ciekawie by wyglądało. Świdośliwę larmacką można też tak wielopniowo, ładnie wyprowadzić. Ja kruszynę mam tak poprowadzoną.

Przepiękne derenie u Bożenki, nie znałam jej ogrodu, jest bardzo ładny.

Czekam do wiosny i będę polować. A o świdośliwie też myślałam, to też bardzo dobry pomysł. Dziękuję
Kokesz 21:12, 17 lis 2020

nyna76 napisał(a)
Na pewno derenie maja w szkółce w Daszewicach - cena coś koło 300-400. W tym roku były, na pewno w przyszłym tez będą, a może można zamówić, to przywiozą ?

Ja jakbym miał ogród duży, to miałabym lipę - nie znam wspanialszego zapachu ...
Ale RODOS rzadzi się innymi prawami, chociaz szczepiona na pniu tez jest, ale droga.

Powodzenia Helen, bo zagwostkę drzewiasta masz ...

Lipę można ogławiać, bardzo ładnie odrasta. Albo po prostu regulować ją mocnym cięciem.
Helen 21:15, 17 lis 2020

Kokesz napisał(a)

Lipę można ogławiać, bardzo ładnie odrasta. Albo po prostu regulować ją mocnym cięciem.

Ja znam tylko lipy-olbrzymy i oprócz zapachu i bzyczenia owadów, nic innego do mnie nie przemawia, zwłaszcza oklejone pyłkiem/nektarem chodniki
inka74 21:19, 17 lis 2020

Lipa do małego ogrodu - dziewczyny polecały
Anda 21:20, 17 lis 2020

Koleżanka z pracy mi ostatnio mówiła, źe w Holandii lipy używane są na żywopłoty. Ja jeszcze nie widziałam i przyznam, że byłoby mi ich szkoda ciąć.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies