Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Sebek 23:29, 28 lip 2014

malkul napisał(a)

o widzisz, a mąż mówi że zanudzam ja mu dam nudy

Twoje nudy są na Pinterest, zadbalem o to
Magda_ 06:47, 29 lip 2014

malkul napisał(a)
przytne jutro ale myslę że jandnak wywalę ją z tego miejsca, i zmienię tak jak zaprojketowałaś, a przy altanie to już nawet igły nei wcisnę

powiedz kochana, że już masz nowy pomysł na tą rabatę - zrozumiemy

ten winogronek rośnie u Ciebie pod folią??
Mala_Mi 07:39, 29 lip 2014

Gosia.... raczej po przycięciu nie zakwitnie w tym roku. Wysokie byliny dobre jak jednak maja coś w nóżkach co je przytrzyma w razie deszczu.

Kancikownia przy płytkach chodnikowych teraz będziesz mieć więcej niż ja Ale wygląda super
Jest pięknie

MI wywaliło połowę bylin po tych deszczach, aż patrzeć nie mam ochoty na rabaty... dobrze, że nie mam kiedy sie na nie gapić... wiec serce mniej boli... sporo wycięłam bo takiego nerwa złapałam.
MamaMagda 08:30, 29 lip 2014

ja u siebie mam nektarynki na drzewie rosną takie piękne jak sklepowe!
ale melony!
proszę o więcej informacji

Zielona napisał(a)
Melony u nas? Na początku myślałam, że jaja sobie robisz! Gdzie ten doktorat można przejrzeć? Zaintrygowałaś mnie
Katkak 08:55, 29 lip 2014

No moja Droga, ja rozumiem pomidory, ogórki, cukinia... Ale melony??? To już wyższa szkoła jazdy . Pozdrawiam .
aleksandra_g 09:40, 29 lip 2014

no ładnie 55 wpisów do nadrobienia tego jeszcze tu nie miałam

męża pstryknij w nos od nas! chyba pierwszy raz nam podpadł! jak można zanudzić skoro tyle się dzieje! toć ja nie zdążyłam się jeszcze przyzwyczaić do tego że bałaganu nie ma, że rabaty kipią, że trawa zielona, ja pierdziele! szok!

a z tym zapylaniem melonów! oplułam monitor kawą! bo też bym pewnie tak z nerwów zrobiła o ile bym się zapylania w ogóle podjęła! podziwiam za odwagę bo jak na początkującą posiadaczkę szklarni to przez te doktoraty zagięłabyś pewnie nie jedną babcię!

dobra robota GOŚKA! ;]
anax 09:48, 29 lip 2014

magnolia napisał(a)

jak przycinasz to je stymulujesz żeby puszczały więcej na boki, czyli zagęszczały się. Później jak już pień grubszy to niezbyt lubią puszczać pędy na boki, napewno mniej intensywnie to robią

Magnolia dziękuję
A teraz Dziewczyny , tak łopatologicznie:
Czy cięcie wieszchołków bardzo spowalnia wzrost( w górę)
Ile tego ciachnąć same czubki czy może więcej?

Pozdrawiam
atena35 11:10, 29 lip 2014

malkul napisał(a)
Dziś robiłam przy melonach.
cała to historia - w moim "doktoracie" wyczytałam że" Aby rośliny zawiązały owoce muszą zostać zapylone. Zazwyczaj czynność tę wykonują owady (w przypadku melona są to pszczoły), jednak gdy rośliny uprawiamy w miejscu o utrudnionym dostępie dla owadów powinniśmy wykonać to sami. Melon jest rośliną rozdzielnopłciową, czyli ma oddzielne kwiaty żeńskie i męskie. Należy zerwać kwiat męski i potrząsając nim nad kwiatem żeńskim, uwolnić pyłek"
Polazłam kiedyś i szukam który to który po godzinie poddałam się i złapałam całe te krzaczory i potrząsałam jak szło.

Moje melony miały an jenym krzaku z 30 zawiązanych owoców. ale w moim "doktoracie" wyczytałam żeby zostawić po 5 max. więc dziś cięłam , rwałam i wywalalam. książkowo zostawiałam po 5-6 sztuk na krzaku.
tu pokazuję te większe egzemplarze:

Urzekła mnie Twoja historia. "Jak Gosia melony zapylała"
Szacun.
atena35 11:12, 29 lip 2014

malkul napisał(a)

Ogród kompletny, ogród cudowny.
Gosiu i widać jak dużo pracy, serca (o kasie niewspomnę) włożyliście. Gratulować.
Tusiala 11:27, 29 lip 2014

Pięknie. Zachwycam się... kulkami, kwiatkami, trawkami ale chyba najbardziej przyszłym trawnikiem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies