Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

anuska2507 08:42, 07 wrz 2023

mrokasia napisał(a)

Wsadziłam . Ale muszę uważać żeby nie podeptać jak muszę się dostać do zbiornika .
Tak myślałam
mrokasia 09:44, 07 wrz 2023

Wstawiłam u siebie fotkę pokrywy.
anuska2507 10:09, 07 wrz 2023

Może podpowiecie mi jak lepiej zrobić. Mam teraz zrytą działkę, gdzieniegdzie muszę dorzucić ziemi, wyrównać, dosiać trawnik. Wytyczyłabym planowane rabaty, w które mogłabym posadzić kupione już drzewa i krzewy. A mam ich kilka: 4 brzozy, śś, oczar, 3 tawuły Grefsheim. I teraz pytanie o przygotowanie gleby. Czy wystarczy, jeśli wymieszam ziemię z obornikiem, mączką bazaltową i korą? Czy jednak dużo lepiej byłoby posiać najpierw jakiś poplon, a rośliny sadzić wiosną? Szkoda mi tych roślin w donicach i wolałabym jednak, żeby zimowały w ziemi. W zeszłym roku z sadzenia żywopłotu została mi jedna choina kanadyjska. Zadołowałam ją obok posadzonych i widać, że prawie nie przyrosła, w przeciwieństwie do tych rosnących w gruncie.

I drugie pytanie: czy można jeszcze we wrześniu przycinać bukszpany czy już za późno i lepiej wiosną?
edi75 11:41, 07 wrz 2023

Ania ...ja jestem laik. ale według mnie to wystarczyłoby wymieszać ziemię z obornikiem, maczka i korą
Patrycja_KG_Lu 12:33, 07 wrz 2023

Jak pytałam wiosną o kolejność prac przygotowawczych to dziewczyny zalecały mi taką kolejność:

a) Jeśli obornik świeży to odczekać i sadzić wiosną w Twoim przypadku, a żeby nie było chwastów to posiać poplon
b) jeśli obornik stary/przekompostowany i nie ma ryzyka spalenia korzeni roślin to można sadzić od razu.
anuska2507 12:47, 07 wrz 2023

Dzięki dziewczyny!
Obornik jest stary, przywieziony wiosną, więc nadaje się do użycia od razu.
Wiaan 13:42, 07 wrz 2023

U Ciebie to widzę grubsza robota
LIDKA 16:24, 07 wrz 2023

Ania mieszaj i sadź bo roślino zawsze lepiej w ziemi.
Magara 00:09, 08 wrz 2023

anuska2507 napisał(a)
W cenie był zbiornik z pokrywą, transport HDS i koparka. Przy wstawianiu zbiornika pracowało łącznie 3 instalatorów.
Mój mąż coś podobnego wspomniał, że ceny w ogłoszeniach to jakaś ściema.

Eh, chyba jestem się w stanie zgodzić z tym, że ceny z neta to ściema. Jak dochodzi co do czego to się okazuje, że trzeba dopłacić za sryliard elementów
Ania, u mnie temat wciąż z tyłu głowy, kasy na zainwestowanie brak bo są inne priorytety, na dofinansowanie - nie wiem czy mamy szanse. Działka letniskowa. Że tu żyjemy i Małżonek nawet zameldowany - nie wiadomo czy ma to przełożenie, nikt nie potrafi nam odpowiedzieć na to proste pytanie
anuska2507 08:30, 08 wrz 2023

Wiaan napisał(a)
U Ciebie to widzę grubsza robota

U mnie ostatnio same grubsze roboty i jeszcze kilka czeka w kolejce, ale mam nadzieję, że skala zniszczeń będzie mniejsza
Areał do obrobienia też zrobił nam się grubszy - wzięliśmy się za rolnictwo Wczoraj małżonek wymyślił, żeby na ponad 30 arach posiać/posadzić jakieś warzywa Ciekawe, kto to będzie pielił