Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

anuska2507 10:44, 06 wrz 2023

No to chyba dobrze zaplanowałam rozmieszczenie
Inwestycja długo wyczekiwana
mrokasia 11:15, 06 wrz 2023

Tylko zrób tak by właz do zbiornika był przy brzegu rabaty .
anuska2507 12:37, 06 wrz 2023

Hmm, przy którymś brzegu może wyjdzie
edi75 13:38, 06 wrz 2023

anuska2507 napisał(a)
I dorobiliśmy się zbiornika na deszczówkę
Zostało tylko... zrobić od nowa ogród po wykopkach Na szczęście to już ostatnie planowane prace ziemne u nas. Teraz będę mogła posadzić brzozy i kilka innych roślin w docelowym miejscu. Mam nadzieję, że uda mi się to zrobić jeszcze tej jesieni.

mam też taki....
Patrycja_KG_Lu 15:26, 06 wrz 2023

mrokasia napisał(a)
Tylko zrób tak by właz do zbiornika był przy brzegu rabaty .

50 cm od krawędzi będzie w sam raz?
mrokasia 16:05, 06 wrz 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

50 cm od krawędzi będzie w sam raz?

A jak często będziesz musiała się dostać do klapy?
Ja mam chyba ze 30 cm od brzegu rabaty a wolałabym mieć 5 cm - tyle, żeby się kółko od kosiarki zmieściło . Ale ja dość często korzystam z tego zbiornika, wpinam węża, sprawdzam poziom wody. I trochę wkurza ta pusta przestrzeń pomiędzy klapą a rabatą.

Ale oczywiście można też to zaaranżować inaczej np. Hania Gruszka ma studnię schowaną za niskim żywopłocikiem, troszkę dalej od brzegu rabaty o ile dobrze pamiętam .
anuska2507 21:09, 06 wrz 2023

A w te puste 30 cm nie możesz wsadzić jakiejś roślinki?

U mnie zostanie też druga klapa z istniejącej już wcześniej studni chłonnej, ale ukryję ją między krzewami. Z tej nie będziemy korzystać, więc dobrze się składa, że wyjdzie daleko od brzegu rabaty.
mrokasia 21:28, 06 wrz 2023

anuska2507 napisał(a)
A w te puste 30 cm nie możesz wsadzić jakiejś roślinki?

Wsadziłam . Ale muszę uważać żeby nie podeptać jak muszę się dostać do zbiornika .
Magara 22:56, 06 wrz 2023

anuska2507 napisał(a)
Zbiornik ma 10m3, to taki typowy jak na szambo. Koszt z dostawą i montażem to u nas 6600 netto plus 120 zł/mb za dostawę i ułożenie rur.
Tak, mamy złożony wniosek na dofinansowanie, ale nie dostaliśmy jeszcze decyzji. Liczę na pozytywną, choć nie był to dla nas warunek konieczny do rozpoczęcia realizacji.
Mamy jakąś pompę w studni, jednak nie jestem pewna, czy małżonek przeniesie ją do zbiornika, czy też będzie chciał zakupić inną.

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, to śmiało pytaj

No to pytam 6.600 robi wrażenie Cały czas wstępnie zbiorniki oglądam, wyskakują mi w granicach 3 tysi, takie 10 metrowe. Czemu aż tyle Wam wyszło? Prace ziemne???
anuska2507 08:42, 07 wrz 2023

W cenie był zbiornik z pokrywą, transport HDS i koparka. Przy wstawianiu zbiornika pracowało łącznie 3 instalatorów.
Mój mąż coś podobnego wspomniał, że ceny w ogłoszeniach to jakaś ściema. Może dotyczą tylko samego zbiornika? Pytaliśmy najpierw w innej firmie i cena była porównywalna. Razem z przerabianiem położonych już rur wyszłoby nawet drożej, a szef firmy był średnio zainteresowany naszym zleceniem, bo był z drugiej strony Wrocławia. Ale podsunął nam rozwiązanie, żeby istniejącą studnię chłonną zostawić i wykorzystać do rozsączania nadmiaru wody ze zbiornika. Później zapytaliśmy w firmie niedaleko nas. Okazało się, że teraz oferują kompleksowy montaż (kiedyś nie mieli swojej koparki, trzeba było organizować ją samemu) i są trochę tańsi - to już nie szukaliśmy dalej.

Nie wiem, czy to są rynkowe stawki, czy wrocławskie stawki (niejednokrotnie zetknęłam się z tym, że duże miasto podbija ceny). Najlepiej popytaj w lokalnych firmach o koszt takiego zbiornika z montażem i transportem. Będziesz miała realną wycenę. Też chcecie się starać o dofinansowanie z Mojej Wody?