Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Patrycja_KG_Lu 11:41, 19 paź 2023

Projekt rabaty przemyślany, lubię takie wizualne projekty w skali. Łatwiej się połapać niż z opisu.
LIDKA 14:25, 19 paź 2023

Zdrowiej Ania. ogród nie ucieknie.
olciamanolcia 18:48, 19 paź 2023

Zdrówka życzę❤️
A rabata ze śliwą jest przepiękna - u mnie będzie podobnie.
anuska2507 11:20, 21 paź 2023

Patrycja, projekt był zmieniany już wiele razy, więc juz na pewno jest przemyślany
też wolę widzieć plan działki czy rabaty w skali, czy to u siebie czy u kogoś. Łatwiej się odnaleźć w przestrzeni.

Lidka, już prawie mi przeszło. Ogród, wiadomo, musiał poczekać. Z resztą padało u nas w tym tygodniu, więc i tak nie dałoby się pracować.

Justyna, dzięki! Rabata wyszła trochę z przypadku, bo nie znam odmian miskanta i pomylonych hortensji, ale na szczęście się zgrały. Lubię na nią popatrzeć
Polon 16:38, 21 paź 2023

Hej, zdrowia życzę
U mnie takie płytkie tunele sąsiadka przypisała nornicy. Nie wiem, czy ma rację, ale pasuje do opisu i do tego, że na ogół są ram, gdzie coś próbuję wysiać i nasiona znikają
Generalnie te nornice i krety uwielbiają przejść przez świeżo założone rabaty , ziemia spulchniona, to korzystają
Pisałam już u Ani, że jabłonkę Olę kupiłam jednak wysyłkowo, mam nadzieję, że ładnie się przyjmie. Mam też stamtąd derenie IH, gałązki chyba mają bardziej czerwone, ale nie jakoś mega, zobaczymy co dalej.
Czy Ty swoje derenie przycinasz, czy zostawiłaś takie jakiś były?
anuska2507 13:58, 22 paź 2023

Cześć, Gosia dziękuję, już prawie mi przeszło.
Może być, że to nornica. Albo jedno i drugie. To prawda, szaleją głównie na rabacie i w warzywniku, czyli tam gdzie dobrze przekopane
Zakupy wydają się ciekawe, może założysz wątek i się pochwalisz zakupami i postępami prac? chętnie zobaczyłabym twoje derenie dla porównania. Moje jak na razie mają żółte gałązki. W tym sezonie nic z nimi nie robiłam, przytnę je wiosną, żeby się zagęszczały.

Wczoraj oczyściłam z chwastów grządki po pomidorach i ogórkach. Częściowo też truskawki.
Zastanawiam się, czy wrzucać na kompost chwasty z nasionami. Jak myślicie?
Polon 17:58, 24 paź 2023

Ostatnio to nawet na czytanie nie mam czasu, więc na wątek szans brak. Rośliny też puki co muszą poczekać, jedynie zakopałam cześć doniczek, żeby nie przemarzły.
Fota moich IH, jeden ma trochę inny kolor, mam nadzieję, że to nie pomyłka.
Nasiona - ja wrzucam, ale to chyba zły pomysł, bo chyba jednak kiełkują z nich chwasty. Ja po prostu wychodzę z założenia, że chwasty i tak będą, a nie tracę czasu na segregowanie odpadów do kompostownika. Może później zmienię zdanie.
Polon 18:03, 24 paź 2023

Aaa i znowu zapomniałam - chcesz dalie?
U mnie na razie robią za rośliny tymczasowe na tworzonych rabatach, tzn przekopuję kawałek ugoru j najczęściej jest mniej więcej połowa maja, więc jak nie mam akurat przygotowanych roślin w to miejsce, to tymczasowo sądzę dalie. Daję je też koło iglaków, które jeszcze są małe, więc jest miejsce na coś tymczasowego.
anuska2507 15:36, 25 paź 2023

U mnie też chyba skończy się w tym roku na zadołowaniu doniczek. Mąż miał mi pomóc przygotować glebę, ale we wrześniu mieliśmy mnóstwo innych prac, a teraz tak go rozłożyło, że jeszcze przyszły tydzień spędzi w domu Jeśli listopad będzie zimny, to zrobię tylko małe porządki przed zimą, a resztę prac przełożę na wiosnę.
Twoje IH mają kolor pędów zbliżony do czerwonego. Może zrobię dzisiaj zdjęcie moim żółtym dla porównania.
Też wyszłam z założenia, że na chwasty nie ma rady i wszystkie trafiły na kompostownik. Poza tym podczas wyrywania i tak mnóstwo nasion mi się wysiało. Pocieszam się, że będzie materiał do kompostowania w przyszłym roku Powybierałam tylko kłącza perzu i nawłoci, żeby się nie rozrastały.
Za dalie na razie podziękuję Jak ogarnę ziemię, to mam tyle roślin do posadzenia ma docelowe miejsce, że z daliami dam sobie spokój. Może w przyszłym sezonie przygarnę, jeśli nadal będziesz miała nadmiar
anuska2507 18:12, 25 paź 2023

Mój rzekomy IH wygląda tak: