Karola, czy cukinia wielka rośnie? tzn czy zajmuje dużą powierzchnię, pytam, bo nie mam jej dużo. Trochę czytałam o uprawie jej w donicach, nie wiem, czy to jakaś specjalna odmiana musi być, karłowa? Mam 40 l donice i ciepłe miejsce przy ścianie bloku, teraz mam tam papryki, mini dynie i ogórki.
Bardzo lubię cukinie i myślę o niej na drugi rok
Miałam kilka lat temu budleję pachniała i pełno motyli na niej siedziało rosła przy ścianie od południa często marzła wtedy jeszcze były mrozy i lubił ją przędziorek
pożegnałam się z nią w tym miejscu mam teraz hortensję bukietową.
Pamiętam że dobrze znosiła suszę warto ją mieć.
Renatko, próbuj, tylko podlewaj. Cukinia moja zajmuje jakiś metr na metr, i z 60 wysokości. W donicy będzie mniejsza. Jedna roślina dla nas wystarczy, mam sześć buahaha
Bog, nie podlewam, rośnie jak głupia, mam pięć karłowych, kolejne trzy zamówiłam znowu.
Miałam jedną dużą ale była bardzo nieporządna i pół roku wyglądała słabo. Te małe krzaczki prezentują się o niebo lepiej!
Ja z wysiewaniem mam złe doświadczenia jeśli chodzi o utrzymanie koloru i gatunku. U mnie z białych jeżówek siewki zakwitły na różowo... Jeśli chcesz zachować pierwotny wygląd to pozostaje ci dzielenie kęp, ponieważ siewki potrafią stracić cechy rośliny matecznej, tworzą się miksy i nowe gatunki
Wiem! I odmianowe w ogóle mi się siać nie chciały. Ale teraz mam nową działkę i chcę spróbować!!! no i zafunduję im rewelacyjne warunki i liczę że przyrosną
dzięki!
pozdrawiam!
Cukinia - posadziłam w kastach budowlanych (25 złociszy sztuka), pierwotnie nie zrobiłam dziurek i trochę mi zalało "uprawę", o dziwo bez szkody . Rośnie, owocuje i ma się dobrze. Pierwsze dwie cukinki zjadłam ja, drugie dwie - ubiegły mnie ślimaki, kolejne rosną. W drugiej kaście rosną dwa pomidory. Oberwałam im wszystkie (prawie, zostawiłam tylko na szczycie) liście bo zaczęła jakaś zaraza włazić na liście i łodygi. Zaciskam kciuki aby dojrzały te które są na gałązkach.
Karłowe budleje - jaki gatunek zechciej Pani rzec?