Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Agania 21:09, 03 sie 2020

Zastanawiam się na miniaturową budlejką
Ach te motyle u Ciebie
popcorn 21:23, 03 sie 2020

Zamówiłam dziś trzy kolejne

Budleje powinny być popularniejsze, zero wysiłku i podlewania i rosną
Kokesz 22:26, 03 sie 2020

Karola, czy cukinia wielka rośnie? tzn czy zajmuje dużą powierzchnię, pytam, bo nie mam jej dużo. Trochę czytałam o uprawie jej w donicach, nie wiem, czy to jakaś specjalna odmiana musi być, karłowa? Mam 40 l donice i ciepłe miejsce przy ścianie bloku, teraz mam tam papryki, mini dynie i ogórki.
Bardzo lubię cukinie i myślę o niej na drugi rok
Bog 22:38, 03 sie 2020

Miałam kilka lat temu budleję pachniała i pełno motyli na niej siedziało rosła przy ścianie od południa często marzła wtedy jeszcze były mrozy i lubił ją przędziorek
pożegnałam się z nią w tym miejscu mam teraz hortensję bukietową.
Pamiętam że dobrze znosiła suszę warto ją mieć.
popcorn 05:10, 04 sie 2020

Renatko, próbuj, tylko podlewaj. Cukinia moja zajmuje jakiś metr na metr, i z 60 wysokości. W donicy będzie mniejsza. Jedna roślina dla nas wystarczy, mam sześć buahaha

Bog, nie podlewam, rośnie jak głupia, mam pięć karłowych, kolejne trzy zamówiłam znowu.

Miałam jedną dużą ale była bardzo nieporządna i pół roku wyglądała słabo. Te małe krzaczki prezentują się o niebo lepiej!
achimee 09:44, 04 sie 2020

popcorn napisał(a)
Zamówiłam sobie 3 karłowe budlejki w miejsce po pomidorach buahahaha, z grackami powinny wyglądać fajnie. Białe. W hortensja.pl bo znalazłam u nich karłową jeżówkę która wygląda jak gerbera, Sunseeker's Salmon, zamówiłam 5 szt. zbiorę nasiona i wysieję, zobaczymy???

Ja z wysiewaniem mam złe doświadczenia jeśli chodzi o utrzymanie koloru i gatunku. U mnie z białych jeżówek siewki zakwitły na różowo... Jeśli chcesz zachować pierwotny wygląd to pozostaje ci dzielenie kęp, ponieważ siewki potrafią stracić cechy rośliny matecznej, tworzą się miksy i nowe gatunki
popcorn 10:07, 04 sie 2020

Wiem! I odmianowe w ogóle mi się siać nie chciały. Ale teraz mam nową działkę i chcę spróbować!!! no i zafunduję im rewelacyjne warunki i liczę że przyrosną
dzięki!
pozdrawiam!
mikdan_2608 11:44, 04 sie 2020

popcorn napisał(a)
Renatko, próbuj, tylko podlewaj. Cukinia moja zajmuje jakiś metr na metr, i z 60 wysokości. W donicy będzie mniejsza. Jedna roślina dla nas wystarczy, mam sześć buahaha

Bog, nie podlewam, rośnie jak głupia, mam pięć karłowych, kolejne trzy zamówiłam znowu.

Miałam jedną dużą ale była bardzo nieporządna i pół roku wyglądała słabo. Te małe krzaczki prezentują się o niebo lepiej!

Cukinia - posadziłam w kastach budowlanych (25 złociszy sztuka), pierwotnie nie zrobiłam dziurek i trochę mi zalało "uprawę", o dziwo bez szkody . Rośnie, owocuje i ma się dobrze. Pierwsze dwie cukinki zjadłam ja, drugie dwie - ubiegły mnie ślimaki, kolejne rosną. W drugiej kaście rosną dwa pomidory. Oberwałam im wszystkie (prawie, zostawiłam tylko na szczycie) liście bo zaczęła jakaś zaraza włazić na liście i łodygi. Zaciskam kciuki aby dojrzały te które są na gałązkach.

Karłowe budleje - jaki gatunek zechciej Pani rzec?

pozdrówka dm
popcorn 11:52, 04 sie 2020

Mam 5 szt Black Knight ale karłowa, bardzo ładny ciemny fiolet
teraz 3x białe, odmiana Snow White, czekam na paczkę

pozdrówka!!!
Bog 12:34, 04 sie 2020

Budleję łatwo można rozmnożyć mnie się udało szybko urosła w następnym sezonie zakwitła warto spróbować.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies