Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Dorii 15:22, 12 kwi 2021

Stipa potrafi szybko nabrać masy, w zeszłym roku we wrześniu sadziłam takie pięcio milimetrowe kępki a do zimy miały trzy centymetry średnicy. Tylko co z tego jak chyba wszystkie wygniły, buuuuuuuu
popcorn 15:29, 12 kwi 2021

Dorii garść żwiru pod korzenie każdej, no i sadź tam gdzie zimą nie jest mokro... u mnie na górce tylko, te bliżej błotka ledwo żyją..
co jakiś czas któraś wypada, ale sieją się na potęgę, no i u mnie mieszane nasadzenia więc nie widać że w miejscu X brakuje czegoś
Dorii 15:38, 12 kwi 2021

U mnie wszędzie mokro. Rabaty staram się robić z górką i duuużo piachu mieszam. Myślę że najbardziej zaszkodziło im to że ziemia była świeżo spulchniona i zamiast spływać to wsiąkło. A u mnie było co najmniej 50cm śniegu. Większe, starsze sadzonki wyglądają na żywe.
popcorn 15:53, 12 kwi 2021

Dwie zimy temu straciłam większość stipy, była w cieniu w poczekalni u moich Rodziców.
Kiedyś wszystkie powiązałam na zimę i wiosną okazało się że wszystkie środki wygniły.
To nie jest idealna trawa, ale dla bałagarskich (wolę jak ktoś je nazywa naturalistycznymi) nasadzeń jak znalazł. Sieje się i to co wypadnie łatwo zastąpić. I ładnie wygląda, nawet teraz, choć powinnam ją wyczesać. Ale nie mma nic przeciwko sianowatości na rabatach
Kasya 15:59, 12 kwi 2021

Mojego ogrodu stipa jakos nie lubi chociaż js ja lubie bardzo
Za duza glina i za mało słońca
Najlepiej byłoby sadzić co roku
Kokesz 16:00, 12 kwi 2021

popcorn napisał(a)
Dwie zimy temu straciłam większość stipy, była w cieniu w poczekalni u moich Rodziców.
Kiedyś wszystkie powiązałam na zimę i wiosną okazało się że wszystkie środki wygniły.
To nie jest idealna trawa, ale dla bałagarskich (wolę jak ktoś je nazywa naturalistycznymi) nasadzeń jak znalazł. Sieje się i to co wypadnie łatwo zastąpić. I ładnie wygląda, nawet teraz, choć powinnam ją wyczesać. Ale nie mma nic przeciwko sianowatości na rabatach

Też związałam i mi wygniła. Myślę,że lepiej ją zostawić luzem.
Już posiałam nową. Ona bardzo szybko rośnie
popcorn 16:06, 12 kwi 2021

Musi być dużo słońca, wtedy glinę ścierpi. Dobrze mi rośnie przy tarasie, gdzie jest mało ziemi za to dużo żwiru i tłucznia pod spodem, więc drenaż dobry. Nawet lawenda cała wszystkie 100 sztuk przezimowala, choć były okresy że stała w wodzie - pokazywałam.
Tak więc narzekać nie mogę.
Fakt, rośnie migusiem, byłam zaskoczona wykopując sieweczki z warzywnika, po roku wyrosły bardzo!
popcorn 19:02, 12 kwi 2021

Fajne popołudnie. Skończyłam o piątej jak zwykle, wysadziłyśmy z młodą mizunę z paletek rozsadowych i bób. Igloo jest super do startowania roślinek. Uzupełniłam w ten sposób nierówne rządki z bobem. Część nie wykiełkowała, uroki mojej okropnej gliny.

Tym sposobem miałyśmy dwie paletki rozsadowe na fasolę szparagową i buraczki. Posiałam też buraka liściowego wprost do gruntu. A zwykłe czerwone buraczki lepiej będą miały w paletkach i igloo na początku.

Do doniczek w igloo posiałysmy też dynie, niech sobie powoli rosną.
I dwie godziny minęły nie wiem kiedy... Heh
Dorii 19:09, 12 kwi 2021

Fajnie podziałałyście iglo zazdroszczę
Martka 20:08, 12 kwi 2021

Karola, nie sadziłam stipy, choć podoba mi się bardzo. Jak szybko z nasion można ją uzyskać? Mam rabatę południową z ostrym paleniem i gliną i to byłyby idealne warunki, jak napisałaś. Siać do gleby? Do pojemników?co radzisz? Ciemierniki piękne, ale warzywka u Ciebie to jak kuraki u Sylwii, poza konkurencją Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies