Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród zacząć czas.

Ogród zacząć czas.

MartaCho 08:23, 25 cze 2025

Juzia napisał(a)
Już dżem ze śś? Moje jeszcze kilka dni temu zielone były

U mnie i szałwie zanikają i przetaczniki... ale nie wszystkie.
Z szałwii mocno trzyma się caradonna (i mocno się sieje), a przetacznika siwego też mam coraz więcej, bo się szybko rozrasta. Polecam

Dżem polecam. Bardzo smaczny!
Dzięki wielkie za polecajki! Zapisane!
Juzia 10:58, 25 cze 2025

MartaCho napisał(a)

Dżem polecam. Bardzo smaczny!
Dzięki wielkie za polecajki! Zapisane!

Mam tylko jeden mały krzaczek śś. Ciut za mało jeszcze na dżem
Roocika 12:18, 25 cze 2025

MartaCho napisał(a)

Marcinowa, szambowa, trupia Kojarzy mi się, że nazywanie rabat zapoczątkowała Lidzia, od platanowej, potem oczywiście kortowej

Swoje rabaty też nazwałam i nawet mąż wie która jak się nazywa U mnie jest frontowa, bramowa, pstrokata i parkingowa heheh Jeszcze mała i duża skarpa Są plany na inne

Fajny ten dżem, u mnie są jeszcze zielone te owoce ŚŚ. Zobaczymy czy ptaki mi coś zostawią

ajka 22:14, 02 lip 2025

A ja śś znowu nie spróbowałam Nie ma już ani jednego owoca.
Też muszę jakoś rabaty ponazywać, bo mówią, że jak idę do ogrodu, to ciężko mnie w tym buszu znaleźć
MartaCho 07:51, 03 lip 2025

ajka napisał(a)
A ja śś znowu nie spróbowałam Nie ma już ani jednego owoca.
Też muszę jakoś rabaty ponazywać, bo mówią, że jak idę do ogrodu, to ciężko mnie w tym buszu znaleźć

U mnie jedna, którą mam na wjazdowej rabacie też ani jednego nie miała. Te w donicach za to mocno obrodziły. Teraz to już pewnie będą się przebarwiać i zaraz liście zrzucać, bo tak pędzą ze swoją wegetacją w tym roku- od ekspresowego kwitnienia w kwietniu, owoce też rach ciach i po nich, to teraz już tylko jesieni na nich wypatrywać trzeba...
Patrycja_KG_Lu 13:08, 17 lip 2025

Wracam po małej przerwie i nadrabiam wątki. "Marcinowa rabata" super, gratulacje Marcin. Taka w moim stylu też. Co do połączenia szałwia przetacznik to jest bardzo korzystne. Zrobiłam tak na rabacie, na której gromadzę białe rośliny. Mam tam szałwię Adrian, która przekwita i wtedy zapączkowuje się przetacznik biały, czyli idealnie się wymienią momentem kwitnienia. Efekt ten dopiero obserwuję, bo to pierwszy rok tej rabaty. P.S dodałam też tam rozchodniki Stardust jako zapychacz na wiosenną pustkę, razem z ciemiernikami Niger, może i Ty coś wiosennego wciśniesz? Tam gdzie rozplenice to może jakieś cebulowe?
MartaCho 13:52, 17 lip 2025

Powiem Ci, że fajne te przetaczniki- znalazłam nawet ostatnio jakieś Twoje bardzo stare zapytanie, czy ktoś ma przetacznik odmiany FirstLove- teraz już mam

Odkąd OlciaManolcia zwróciła mi na to uwagę, faktycznie widzę, że te moje kfiotki stoją na tej rabacie w rzędach jak żołnierze - męża mam po WACie, to może stąd taka słabość , ale zaczęło mi to trochę przeszkadzać i będą na pewno roszady. Szałwie teraz obcięte, ale przetaczniki kwitną i szkoda mi ich ruszać. Może zaczekam na po- sezonie?
Miałam tutaj wokół wiśni sporo tulipanów, a dalej przy brzegach rabaty krokusy. Zobaczę, czy powtórzą kwitnienie i co zmienić wiosną. Ciemierniki fajnie by tutaj też wyglądały. Między rozplenicami chciałabym dać czosnki, ale z kolei kolorystycznie do tych tulipanów, które tu mam, bardzo słabo.

Pokaż koniecznie u siebie tę rabatę z szałwią Adrian i przetacznikiem- bardzo fajne też połączenie.

Wczoraj zrobiłam screen Twojej frontowej i pokazałam mężowi, informując uprzejmie, że zamieniam mój frontowy kołtun ze stipy, na taką rabatę, jak Ty masz Czekam tylko, aż siostra stipę odbierze, bo chętna, więc nie będę wywalać.
Patrycja_KG_Lu 18:06, 05 sie 2025

Finalnie nabyłam na próbę jedną sztukę First Love. Trochę za bardzo pomęczyłam ją w doniczce przed sadzeniem, ale zaczyna odbijać. Rabata biała jeszcze nie wygląda dobrze, dalej trwają prace nad płotem frontowym, a rośliny malutkie.

Oooo jakże mi miło Te wąskie uwielbiam i będę takie połączenie powtarzać w innych miejscach na froncie, bo hakonki mi nie chcą rosnąć od 2 lat i właśnie powciskam tam sprawdzone z wąskich rośliny. Na ten frontowy trójkąt biały też dałam finalnie seslerie. Ładnie przyrasta, darmowe swoje sadzonki, szkoda nie skorzystać.
LIDKA 18:14, 05 sie 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Finalnie nabyłam na próbę jedną sztukę First Love. Trochę za bardzo pomęczyłam ją w doniczce przed sadzeniem, ale zaczyna odbijać. Rabata biała jeszcze nie wygląda dobrze, dalej trwają prace nad płotem frontowym, a rośliny malutkie.

Oooo jakże mi miło Te wąskie uwielbiam i będę takie połączenie powtarzać w innych miejscach na froncie, bo hakonki mi nie chcą rosnąć od 2 lat i właśnie powciskam tam sprawdzone z wąskich rośliny. Na ten frontowy trójkąt biały też dałam finalnie seslerie. Ładnie przyrasta, darmowe swoje sadzonki, szkoda nie skorzystać.

Pati nie poddawaj się z hakonkami. Ziemię porządnie przekop dosyp dobroci i piasku. Ja mam tylko 2 szt ale za to piękne. Za 3 podejściem się udały.
MartaCho 19:02, 05 sie 2025

Ja też tak uważam! Musisz im dać troszkę czasu, cierpliwości Kochana!
Zobacz poniżej:
Dzielone i sadzone w tym roku późną wiosną- jeszcze dość słabe:

Te dzieliłam i sadziłam w poprzednim sezonie i już całkiem grubiutkie:

A to ostatnia z trzech, które były na frontowej- dwie pozostałe właśnie jak widać powyżej- podzielone