Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 09:57, 14 sty 2021

inka74 napisał(a)
ja jestem w ostatniej grupie, zaszczepię się jak to tylko będzie możliwe, czekać nie będę choć przy naszej organizacji szczepień to pewnie dopiero koło lipca będzie. Moja mama jest w I - dostała info od lekarza teraz przy wizycie kontrolnej, że właśnie dlatego, że jest po ciężkiej chorobie to powinna szczepionkę przyjąć najszybciej jak się da. Namawiam ją do tego. Ta Mod..y nie wiem czy jest lepsza czy gorsza, teraz ciężko to stwierdzić bo grupy badawcze 30 tysięcy to wbrew pozorom jest mała skala. Na pewno będzie łatwiejsza jej dostępność i to jest dobre. Wczoraj oglądałam też materiał o sprayu do nosa. Boję się, że teraz to się pojawi wysyp "cudownych" leków bo to przecież kasa jest.
Wiesz co, one są porównywalne, robione na tej samej platformie technologicznej. Nad mRNA pracowano od dawna, ale nie było specjalnego zapotrzebowania, więc była to cicha praca.Tak bogiem a prawdą, to cała nasza populacja jest pulą doświadczalną, bo pewne rzeczy dowiemy się tylko "w praniu", nie w laboratorium.
Jeśli idzie o cudowne leki, to ja bym się specjalnie nie bała. Za gruba sprawa, by ktoś się odważył kombinować. A te donosowe szczepionki są/będą chyba nawet lepsze od domięśniowych, bo podawane bezpośrednio we wrota zakażenia spowodują produkcję p-ciał lepszą niż w mięśniach.
Ściskam czwartkowo Dobrego dnia
galgAsia 10:00, 14 sty 2021

Sobie zamówiłam książkę Danusi
Może wreszcie zrobię półkę na ogrodowe wydawnictwa
UlaB 11:51, 14 sty 2021

galgAsia napisał(a)
No właśnie, te mrozy... Mam nadzieję, że jeszcze trochę dosypie śniegu, zawsze to jakaś izolacja.
Zastanawiam się nad grujecznikiem. Mam młode drzewko w donicy, a na weekend prognozują u mnie do -10C nad ranem. Owinąć?

W mnie taka sama sytuacja, z tym że w weekend -23 Grujecznik zakupiony jesienią z myślą o posadzeniu wiosną na działce stoi w doniczce.... Ale w tej chwili już go chyba nie ruszę - doniczka zasypana śniegiem. Co najwyżej dorzucę tego śniegu przy odgarnianiu z tarasu.
inka74 12:36, 14 sty 2021

Dobrze, że dobrze się czujesz po szczepionce.

Ja swoje oba młode judaszki i małego ambrowca owinęłam matą z trawy, obsypałam korzenie korą i opatuliłam gałązkami z jodły. Teraz śnieg je okrył dodatkowo. Mam nadzieję, że będzie dobrze. Na sobotę w nocy -14 mi pokazuje prognoza, może je jeszcze jakoś czymś owinę... potem temperatury do góry do -5/-8
tulucy 14:13, 14 sty 2021

u nas na poniedziałek zapowiadają - 18... róże pod kołderką chyba wytrzymają, zwłaszcza że w sobotę ma mocno dosypać.

U nas kuzynka pielęgniarka (córka sąsiadów) też już zaszczepiona wczoraj.
Kasya 14:14, 14 sty 2021

tulucy napisał(a)
u nas na poniedziałek zapowiadają - 18... róże pod kołderką chyba wytrzymają, zwłaszcza że w sobotę ma mocno dosypać.

U nas kuzynka pielęgniarka (córka sąsiadów) też już zaszczepiona wczoraj.

Powaznie ?
antracyt 14:19, 14 sty 2021

To zimno, u mnie ma być dużo cieplej. Na poniedziałek ma umówione układanie kostki... -18 to nie byłaby dobra temperatura
Szczepienia Ci Asiu zazdroszczę, w obecnym tempie to ja się chyba za kilka lat doczekam swojej kolejki
tulucy 14:20, 14 sty 2021

Ano Kasiu, tak zapowiadają https://www.yr.no/en/forecast/daily-table/2-762769/Poland/Mazovia/Warsaw%20West%20County/O%C5%BCar%C3%B3w%20Mazowiecki
można sobie podświetlić szczegółowo każdy dzień...
Kasya 14:22, 14 sty 2021

tulucy napisał(a)
Ano Kasiu, tak zapowiadają https://www.yr.no/en/forecast/daily-table/2-762769/Poland/Mazovia/Warsaw%20West%20County/O%C5%BCar%C3%B3w%20Mazowiecki
można sobie podświetlić szczegółowo każdy dzień...

Tak, juz zetknęłam na swoją prognozę i się przeraziłam.... co tu okrywać ? I jak ? Śniegu mało na taki mróz
inka74 14:58, 14 sty 2021

Ja mam sporo śniegu, mam nadzieję, że nie zniknie. Na prognozie Lucy u mnie ma być -24...