Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 12:26, 15 sty 2021

Ula, Iwonka, Lucy, Kasya, Zuza, Mrokasia, Sylwia - temat mrozów na tapecie
U mnie, póki co, całe -1C . Więc powściągam chęci okrywania, bo to na razie sensu nie ma. Mam w zanadrzu maty i włókninę zimową, w razie W będę opatulać.
U mnie to jednak ciepło jest...
galgAsia 12:30, 15 sty 2021

Magara napisał(a)

A moja pani doktor rodzinna, dziś, w trakcie teleporady dot. prawidłowego wystawienia skierowania na badanie, kurtuazyjnie zagadnięta przeze mnie o szczepienia, powiedziała, że ona, "na moim miejscu, to by się bardzo poważnie zastanowiła nad tym czy się szczepić czy nie, bo to przecież jeszcze nie wiadomo co to będzie po tych szczepionkach, więc ona sama się na wszelki wypadek nie szczepi" Trochę mi ręce opadły, ale uznałam, że wdawanie się w dyskusję nie ma sensu, skoro przede mną i tak długa kolejka do szczepienia, a jak nadejdzie czas to szczęśliwie nie będę potrzebowała do tego skierowania od lekarza rodzinnego

Asia, okryłaś magnolie??? Jeżeli tak to napisz jak - od dołu czy całą???
Martwię się o moją Genie w kontekście zapowiadanych -15...
Nie nawiążę do wypowiedzi p. doktor, bo ciężkie słowa cisną się pod palce. Ręce, nogi i majtki opadają...

Magnolii jeszcze nie nie okrywałam, ale stoję w gotowości. Rabata wysypana liśćmi i śniegiem, więc o korzenie się nie martwię. Na bieżąco śledzę doniesienia o temperaturze. Czapkę - czołówkę mam. Jak będzie zimno, będę działać.
Wobec -15C bym okryła.
April 12:33, 15 sty 2021

U mnie rano było -7. Z soboty na niedzielę ma być -19.
KTO NAM TAK POPSUŁ POGODĘ? Tak było już fajnie i ciepło zimą... a tu znów ciepłych gaci trzeba w garderobie szukać...
Roocika 14:05, 15 sty 2021

U nas było -8,5 Sama jestem ciekawa jak grujeczniki przeżyją, ostatnie 2 zimy nie było takich mrozów
BasiaLT 14:37, 15 sty 2021

u mnie też na razie 0 stopni ale z niedzieli na poniedziałek ma być -21. Niebywałe po prostu. Mam już w pogotowiu flizelinę i będą zabezpieczać hortensje ogrodowe.
Nowa12 19:54, 15 sty 2021

Dwa lata temu najniższą temperaturę miałam -22. Obawiam się że w weekend może być jeszcze zimniej. Fakt że śniegu jest mnóstwo w ogrodzie ale drzewka mogą ucierpieć. Ja pewnie okryję to co posadzone w tym roku ale co bardziej rozrośnięte to już nie za bardzo się da. Będzie to niewątpliwie test dla roślin.
TAR 20:13, 15 sty 2021

April napisał(a)
U mnie rano było -7. Z soboty na niedzielę ma być -19.
KTO NAM TAK POPSUŁ POGODĘ? Tak było już fajnie i ciepło zimą... a tu znów ciepłych gaci trzeba w garderobie szukać...

oj tam gacie rzecz nabyta ciesze sie ze gruba pokrywa sniegu lezy, nie powinno nic zmarznac. nic nie planuje okrywac, zobaczymy wiosna co przezyje.
Magara 23:12, 15 sty 2021

galgAsia napisał(a)

Magnolii jeszcze nie nie okrywałam, ale stoję w gotowości. Rabata wysypana liśćmi i śniegiem, więc o korzenie się nie martwię. Na bieżąco śledzę doniesienia o temperaturze. Czapkę - czołówkę mam. Jak będzie zimno, będę działać.
Wobec -15C bym okryła.

Moja Gienka też pod stroiszem i masą śniegu od strony stóp, ale o tą górę się martwiłam... Dziś uszyty został worek=sukienka z agro, i dwie godziny temu jednak nie wytrzymałam i poszliśmy założyć, w środku śnieżnej zamieci
Temperatura leci w dół, dobrze, że śniegu napadało bo je generalnie nie chciałam niczego okrywać (parę roślin raptem dostało na dół stroisze) uznając, że skoro w maju przymrozek mi trafił drugi rok z rzędu hortensje ogrodowe to nie ma co się napinać... Tylko tej magnolki mi szkoda by było Reszta musi docenić to, że ma śnieg
Gosiek33 07:19, 16 sty 2021

Zimowe mrozy ze śniegiem są dobre dla roślin. Dziś miałam -9, ale to nic wobec, - 12 jakie nawiedziły nas na przedwiośniu. Wtedy straty mogą faktycznie być duże.
galgAsia 09:27, 18 sty 2021

Ziiimno... Rano było -13C przy praktycznie całkowitym braku śniegu. Niedobrze, niedobrze... Ale tak na serio, to nie sądzę, by tak krótkotrwały spadek temperatury zrobił krzywdę roślinom.
W ogrodzie na szczęście zaległo troszkę śniegu. To i tak więcej niż przez ostatnie kilka lat razem wziętych. Młode magnolie i grujecznik opatulone, mam nadzieję, że nic złego się nie stało.