Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

Misia 17:11, 12 lis 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Szpaler będzie idealny. Polecam tzw. jesienne odmiany. Są mniej upierdliwe w obsłudze. Jesienią ścinasz do zera, bo owocują na jednorocznych pędach.
Szpalerek będzie wymagał wbicia w narożnikach palików i obwiązania ich sznurkiem/drutem na wysokości pół metra i metr. Opady deszczu plus ciężar liści i owoców powodują czasem pokładanie się pędów.

A ile na taki szpalerek muszę miejsca na szerokość przeznaczyć?? bo teraz też chodzę i szukam miejsca dla malin bo mnie dzieci męczą żebym posadziła. Przy żywopłocie bukowym bym miała 0,5 m ale boje się że te maliny w żywopłot wejdą??
Misia 17:15, 12 lis 2019

galgAsia napisał(a)

Suuuper! A taka siewka powtarza cechy rośliny matecznej?

Ja nie wiem czy taka siewka powtarza cechy ale z tego co się orientuję to baaardzo późno wchodzi w okres kwitnienia. Moja mama miała taką siewkę wyrosła w dość spore drzewo, a kwiatów niestety mama nie doczekała.
galgAsia 17:23, 12 lis 2019

Misia napisał(a)

A ile na taki szpalerek muszę miejsca na szerokość przeznaczyć?? bo teraz też chodzę i szukam miejsca dla malin bo mnie dzieci męczą żebym posadziła. Przy żywopłocie bukowym bym miała 0,5 m ale boje się że te maliny w żywopłot wejdą??

Ja myślę, że te 0,5m na same maliny wystarczy, ale chyba bym odsunęła je od żywopłotu, bo maliny dają sporo odrostów i buczki Ci poprzerastają...

Misia napisał(a)

Ja nie wiem czy taka siewka powtarza cechy ale z tego co się orientuję to baaardzo późno wchodzi w okres kwitnienia. Moja mama miała taką siewkę wyrosła w dość spore drzewo, a kwiatów niestety mama nie doczekała.

Co tam, spróbować można . Mam takie powiedzonko (sama wymyśliłam ): strata żadna, zysk możliwy, nauka pewna . Ja spróbuję!
Misia 17:29, 12 lis 2019

No właśnie tych odrostów się boję

Powiedzonko super muszę zapamiętać
galgAsia 17:41, 12 lis 2019

Misia, zawsze możesz spróbować wkopać jakąś przegrodę, ogranicznik - ale głęboko, 0,5m na pewno. Jakoś je to przyhamuje... Albo pilnie wyrywać dziady
Dorii 18:04, 12 lis 2019

Ja się zastanawiam nad wykopaniem dużych donic i w nich sadzenie malin.
galgAsia 19:18, 12 lis 2019

Ale to chyba bardzo duże donice musiałyby być, no i bojam się, że co 2-3 sezony trzeba by wysadzać i przerzedzać... bo ciasno im się zrobi... Tak tylko spekuluję, może to wcale dobry pomysły
anka_ 19:54, 12 lis 2019

Hej Dziewczyny, co wy tak demonizujecie te maliny. Żeby nie było odrostów to prosta zasada- nie kopiemy w obrębie korzeni. Pielimy bez użycia motyczek, gracek itp
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
ewsyg 20:02, 12 lis 2019

Kochane, ja sadziłam maliny w donicach. Sadziłam Laszkę, bo lubię te wczesne. Późne u mnie nie zawsze owocują. Laszka nie krzewi się aż tak bardzo. Donice im wystarczyły, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia. Teraz kombinuję na szpalerek. U mnie w pracy likwidowali stary chodnik z płyt betonowych. Już są u mnie. Mam zamiar je wkopać do ziemi, dodatkowo przy nich umieszczę folię murarską. Została taka co się daje między budynek i fundamenty. Ona ma uszczelnić szpary między płytami. No i będę sadzić malinki. Mam nadzieję, że to im trochę ograniczy wolność
Helen 20:38, 12 lis 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Szpaler będzie idealny. Polecam tzw. jesienne odmiany. Są mniej upierdliwe w obsłudze. Jesienią ścinasz do zera, bo owocują na jednorocznych pędach.
Szpalerek będzie wymagał wbicia w narożnikach palików i obwiązania ich sznurkiem/drutem na wysokości pół metra i metr. Opady deszczu plus ciężar liści i owoców powodują czasem pokładanie się pędów.

Potwierdzam, maliny jesienne są rewelacyjne. Bardzo dobry pomysł

A dziewczyny świetnie Ci pomagają