Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 18:59, 03 mar 2020

Pszczelarnia napisał(a)

A wiosna miała być już tuż tuż.... . My naiwni.

Nic nie pomaga, ileż można siedzieć w gawrze?

No... Przez grzeczność nie zaprzeczę...

Nic nie pomaga... Buuu...
Pszczelarnia napisał(a)
Klony chyba.

Chyba znalazłam. Klon srebrzysty Acer saccharicum. Jest rozdzielnopłciowy, to są kwiaty męskie, żeńskie są na szypułkach.

Gosiek33 19:01, 03 mar 2020

kosiarka ich nie weźmie
galgAsia 19:07, 03 mar 2020

No to zostaje:

- sieczkarnia
- sekator
- kompost
- ściółkowanie truskawek i innych takich
- oddanie na odpady zielone

Więcej nie przychodzi mi do głowy...

A propos kompostowania, w ub. roku z dużym upodobaniem polewałam zawartość kompostowników gnojówkami różnego rodzaju, była nawet z perzu i podagrycznika, bo mi latoś obrodziły... I raczej chyba na pewno efekty pozytywne było widać
Kompost dostał przyspieszenia
Gruszka_na_w... 20:34, 03 mar 2020

galgAsia napisał(a)
No to zostaje:

- sieczkarnia
- sekator
- kompost
- ściółkowanie truskawek i innych takich
- oddanie na odpady zielone

Więcej nie przychodzi mi do głowy...

Idealna jest tylko sieczkarnia starego typu. Taka jakiej używano dawniej na wsi.
Kiedy Maja była w ogrodzie pokazowym z połaciami traw, to oni właśnie takiej używali.

Kosiarka zmieli liście drzew i krzewów, ale podobnie jak nie skosi łąki kwietnej, to i nie poszatkuje liści rozplenic, czy drobnych miskantów.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
kwartet 20:39, 03 mar 2020

Gosia świeżo skoszoną trawę przekładam tymi suchelcami z worów.Mam wtedy optymalnie tego węgla do azotu w kompoście.
Pszczółko w zasadzie był tylko on ma Memory w plecach to w sezonie ginie.Przed wycięciem było tak
kwartet 20:46, 03 mar 2020

Asia kosiarką się nie da bo się nawija zamiast ciąć ale te gnojówki to na pewno pomogą.Mi tak naprawdę to miejsca brakuje bo ja chytra jestem i nic na zielone odpady nie oddaję i jeszcze od sąsiadów trawę zabieram.
TAR 20:51, 03 mar 2020

kwartet napisał(a)
Asia kosiarką się nie da bo się nawija zamiast ciąć ale te gnojówki to na pewno pomogą.Mi tak naprawdę to miejsca brakuje bo ja chytra jestem i nic na zielone odpady nie oddaję i jeszcze od sąsiadów trawę zabieram.

jesienia trawa uzupelnilam skrzynki ogrodowe, ziemia mi osiadla, jak je napelnialam to tez przekladalam trawa i bio odpadami wiec dodalam jeszcze trawy i jest dobrze wymerdane, dorzucam tam teraz ziemie przerobiona przez kreta.
galgAsia 21:08, 03 mar 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Idealna jest tylko sieczkarnia starego typu. Taka jakiej używano dawniej na wsi.
Kiedy Maja była w ogrodzie pokazowym z połaciami traw, to oni właśnie takiej używali.

Kosiarka zmieli liście drzew i krzewów, ale podobnie jak nie skosi łąki kwietnej, to i nie poszatkuje liści rozplenic, czy drobnych miskantów.
O tak, pamiętam sieczkarnię z dzieciństwa. Strasznie nas gonili, żebyśmy łapy gdzieś tam nie wsadzili...
galgAsia 21:18, 03 mar 2020

kwartet napisał(a)
Ha, to zupełnie tak, jak ja , wszystko na kompost.
galgAsia 21:31, 03 mar 2020

TAR napisał(a)

jesienia trawa uzupelnilam skrzynki ogrodowe, ziemia mi osiadla, jak je napelnialam to tez przekladalam trawa i bio odpadami wiec dodalam jeszcze trawy i jest dobrze wymerdane, dorzucam tam teraz ziemie przerobiona przez kreta.
Ja z resztek i zrębków zrobiłam całą rabatę