Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

mrokasia 16:07, 03 mar 2020

Gosiek33 napisał(a)
rozplenice też da się zrębkować?

No właśnie miałam taki pomysł, ale już wcześniej i Hania i inne dziewczyny powiedziały, że trawy zapychają rębaki...
kwartet 16:22, 03 mar 2020

Zgłębiałam temat w zeszłym roku bo u mnie głównie trawy gałęzi to śladowe ilości.
Miskanty zrębkują się nieźle ale resztę to tylko chyba sieczkarnia by dała radę .
Zwykle wkładam w wory i stosuję do przekładania skoszonej trawy w sezonie.Dwa sezony temu wory skończyły mi się w lipcu,w ostatnim sezonie ostatni wór jeszcze się ostał.Wniosek chyba muszę obmyślić coś nowego.
Najlepsze to by było dodatkowe miejsce na jeszcze jeden no może dwa kompostowniki.
Pszczelarnia 17:08, 03 mar 2020

galgAsia napisał(a)
Znów pada... Ja już dostaję na głowę … Zimno, deszcz, niskie ciśnienie, szare chmury nisko nad głową... Nawet raport pogodowy nie pomaga...

Raport pogodowy

17 DDW

wschód słońca 06:41
zachód słońca 17:42
długość dnia 11:01

Za dwa tygodnie będzie równonoc. Do tego czasu chyba tylko ciepły kocyk i podusia...

A wiosna miała być już tuż tuż.... . My naiwni.

Nic nie pomaga, ileż można siedzieć w gawrze?

Pszczelarnia 17:09, 03 mar 2020

Klony chyba.
Pszczelarnia 17:12, 03 mar 2020

kwartet napisał(a)
Się melduję w jedynie słuszny sposób

Kwarteciku, posadziłaś, czy był?
Gruszka_na_w... 18:25, 03 mar 2020

Gosiek33 napisał(a)
rozplenice też da się zrębkować?

W tym modelu niestety nie. Do mielenia miękkich odpadów trzeba nabyć model z górnej półki z funkcją mielenia miękkiego. Są takie, które mielą odpady bio z gospodarstwa domowego. Ale sa 4 razy droższe.
Z półki cenowej do 1000 zeta zrębkują łodygi miskantów typu gracilismus i gałązki do 4 cm. Z tymi cieńszymi niż 1 cm i miękkimi radzą sobie gorzej.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 18:49, 03 mar 2020

Na razie walnęłam stosy liści i innych skarbów na kolejne miejsce, kiedyś się rozłoży z pomocą dobrego preparatu? Zatem rozdrabniacz nie dla mnie
Gosiek33 18:50, 03 mar 2020

kwartet napisał(a)
Zgłębiałam temat w zeszłym roku bo u mnie głównie trawy gałęzi to śladowe ilości.
Miskanty zrębkują się nieźle ale resztę to tylko chyba sieczkarnia by dała radę .
Zwykle wkładam w wory i stosuję do przekładania skoszonej trawy w sezonie.Dwa sezony temu wory skończyły mi się w lipcu,w ostatnim sezonie ostatni wór jeszcze się ostał.Wniosek chyba muszę obmyślić coś nowego.
Najlepsze to by było dodatkowe miejsce na jeszcze jeden no może dwa kompostowniki.

Jak to wory przekładasz koszoną trawą? Suche rozkłada się w tych workach?
galgAsia 18:52, 03 mar 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

O! To, to!
Do prac zmotywował mnie brak dojścia po drewno do kominka. Utrudnione było też robienie rundki spacerowej wokół chałupy.
Na pocieszenie- u mnie też leje. Odpaliłam ulubione seriale.
Oj, Haniu, pocieszenie marne (ale i za to wdzięcznam bardzo ), wolałabym przeczytać - u mnie też słońce Obie byłybyśmy przeszczęśliwe
Właśnie dopłynęłam do domu...
galgAsia 18:55, 03 mar 2020

Dziewczyny, a nie dałoby się tych traw rozdrobnić kosiarką, tak jak liście?! Fakt, musiały by być suche. ale może... Proszę krytykować pomysł do woli , teraz mi przyszło do głowy, długo się nad nim nie zastanawiałam...