Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 08:27, 10 kwi 2020

tulucy napisał(a)
Za mną też wczoraj nieudana próba nocnych zakupów w B. Za długa kolejka była na czekanie, zwłaszcza że m dziś rano do pracy biurowej na dyżur musiał wstać. A za szofera robił.

Helen napisał(a)
Ja też wczoraj o 21.15 zrezygnowałam z B. Za dużo ludzi
M wybrał się wczoraj niefrasobliwie do T... i kupił prawie wszystko, co było na liście I nie było go tylko godzinkę Więc ja już chyba sobie zakupy odpuszczam
Gosiek33 08:40, 10 kwi 2020

Już pąki lilaków

mam tak posadzone tulipany pod grujecznikiem
April 08:44, 10 kwi 2020

Jestem pod wrażeniem wysiewów. Oj żebym ja miała takie zielone łapki. Niestety mało wysiewam bo trzymać nie mam gdzie. Ciemno na parapetach, las robi swoje, a tam gdzie jasno, to okna ciągle otwarte i robi się za zimno. Zostaje podziwianie i ból brzucha z zazdrości
tulucy 10:14, 10 kwi 2020

galgAsia napisał(a)
Ja wcześniej przygotowuję prefabrykaty - mrożę ugotowane i zmielone mięso. U mnie nie lubią pieczonego mrożonego Więc przed świętami pozostaje "tylko" rozmrozić, doprawić i piec. Co też trochę czasu zabiera

Oooo mój sposób - też nam mniej smakuje odmrożony gotowy, więc mrożę gotową masę poporcjowaną

A zakupy zrobimy po świętach, bo tak ogólnie to na święta wszystko prawie mam, to miały być takie duże zakupy zapasowe. A tak przy okazji tylko coś na święta - no nic, obejdziemy się jakoś bez białej kiełbasy jajkami nadrobimy
TAR 10:39, 10 kwi 2020

galgAsia napisał(a)
To Cię naumiemy i na następne święta rodzina zbiera żuchwy z podłogi

tez chce

moj wczoraj pojechal do A. o 19 i za chwile wrocil kolejka kilkukilometrowa do wejscia, pojechał dzis o 6 rano i poza szczypiorkiem zakupil wszystko co na liscie. w sklepie oprocz obslugi bylo 3 klientow. my wielkich rzeczy nie szykujemy. tylko poledwiczki z indyka w sosie kurkowym, jakies golabki na obiad (mam juz zrobione w zamrazalniku tylko odgrzac i doprawic), jajeczka faszerowane i obowiazkowo smazona biala z cebulka i chrzanem. zamiast kupowania wedlin dzis upieke schab ze sliwka. no i sernik obowiazkowo.

wsadzilam dzis 5 cebul do wody, bedzie szczypior za kilka dni.
Dorii 10:45, 10 kwi 2020

Warsztaty kulinarne się szykują

Szczypiorek choduję na parapecie, teraz często cebula sama zaczyna rosnąć więc wsadzam do doniczki. W warzywniaku też już mam calkiem duży. Tarciu Masz ten wieloletni?

A schabik jak robisz?
TAR 10:59, 10 kwi 2020

Dorka, mam siedmiolatke ale juz pierwsze wiosenne przyrosty zjedlismy i czekamy, wieloletni w kepkach dopiero wychodzi. u nas spozycie szczypioru i pietruszki jest bardzo wysokie, sądze ze jak w 10-osobowej rodzinie co najmniej

schabik zwyczajnie, w srodek wkladam sliwki wędzone suszone, przygotowuje marynate na oleju: papryka, pieprz, sol, przyprawy, zblendowany ząbek czosnku i cebulka szalotka, cebulka czerwona, czasem zamiast soli daje troche ostrej przyprawy do grila i karkowkowej, troche keczupu lub koncentratu pomidorowego, kilka kropli soku z cytryny, troche ajwara mojej produkcji, zalezy co mi tam w duszy gra w danym dniu. W tym miszmaszu topie moj schabik, do woreczka i do piekarnika. zasada 1 kg / 1 godzina pieczenia, 200-220 stopni bez termoobiegu. Ostatnie 15 minut wyciagam z woreczka i pozwalam by odparowalo i skorka sie zarumienila. po wyjeciu polewam tym sosikiem miesno marynatowym dla smaku i pozwalam miesku odpoczac i zamknac soki. potem do lodowki i mozna z chrzanikiem palaszowac.
tulucy 11:16, 10 kwi 2020

Aaa, szypiorek muszę oblukać, widziałam, że się pokazał, może już do zrywania się nadaje
galgAsia 13:33, 10 kwi 2020

No dobra, padłam
Od rana: zawiozłam pasztety Rodzicom i Bratu, onże Brat w ramach podziękowania zmienił mi opony (no dobra, rencami pracowników, ale się liczy ), oblukałam ogródeczek, upiekłam bułki, ugotowałam 2 x żurek, sernik w piecu . Osobne święta to jednak trochę więcej roboty.

A na obiad będą pyry z gzikiem Kto wie, ten już się ślini Uwielbiam
galgAsia 13:40, 10 kwi 2020

Nie wiem, czy taka wersja nie podoba mi się bardziej
No ale kwitnących jeszcze nie widziałam...

w skrzyni coraz bardziej zielono, wiąz też zaczyna być widoczny