Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 20:08, 03 paź 2019

Kasia_CS napisał(a)
aż musiałam sprawdzić, co to ta parocja i dlaczego takie wzbudziła poruszenie Fajna rzeczywiście - przypomniały mi się jej listki na zdjęciach ze spotkania u Ani

Wiesz, przyznam bez bicia, że u Kwartecika wcale jej nie zauważyłam, taka byłam zakręcona . Gdyby nie zdjęcia dziewczyn, nadal tkwiłabym w niewiedzy... i nie byłoby problemu z miejscówką...
Jeszcze czekam, pewno będzie w przyszłym tygodniu
Gruszka_na_w... 20:23, 03 paź 2019

galgAsia napisał(a)

I co, udało się powąchać perukowca? Ja niestety nie mam na stanie żadnego, więc pozostaję w niewiedzy zapachowej

Nie udało. Dzisiaj nie było czasu, aby obiec ogród.
Jesienią tak jest, że w tygodniu nie bardzo da się coś sensownego zrobić. Dni są już za krótkie na jakieś sensowne działania. Zostają weekendy.

Mogłyśmy więcej tych astrów ukopać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 20:31, 03 paź 2019

Jeszcze ukopiemy, nie bój żaby . Te wykopane i tak musiały swoje odchorować - do tej pory nie kwitną. Ale żyją i stoją, więc jest nadzieja.
No właśnie tak z tą jesienią jest - wskok do ogrodu na ogarnięcie wzrokiem - i już zmrok. Ja też liczę na weekend, żeby otrząsnąć piórka i wziąć się do działania. Może być chłodno, byle nie padało. Przez ostatnie 3 dni spadło 18l wody, myślę, że należy się przerwa , bo zaczyna ciumkać pod nogami.
galgAsia 20:38, 03 paź 2019

Oo, niewykluczone, że druga paczka też jutro dojedzie . Normalnie klęska urodzaju . I zobaczę na żywo osławioną parocję . Och, jakie emocje
mrokasia 20:50, 03 paź 2019

galgAsia napisał(a)

Wiesz, przyznam bez bicia, że u Kwartecika wcale jej nie zauważyłam, taka byłam zakręcona . Gdyby nie zdjęcia dziewczyn, nadal tkwiłabym w niewiedzy... i nie byłoby problemu z miejscówką...
Jeszcze czekam, pewno będzie w przyszłym tygodniu

He, he, he, mnie specjalnie albo Iwonka albo Łucja (sorki, nie pamiętam) zaprowadziła i pokazała palcem te parocję.
galgAsia 10:33, 04 paź 2019

Nie pada (na razie), wychodzi słonko zza chmur. Prognozy na weekend obiecujące - słońce, bez opadów, z jednym wyjątkiem - temperatura nad ranem +1-0C... Z jedne strony - zrobi się kolorowiej , z drugiej - będzie po niektórych wrażliwcach... Czyli sobota i niedziela zapowiadają się pracowicie
Czekam na przesyłki dwie - astry, dereń Sibirica, parocja Persian Spire, świdośliwa Ballerina i barbula Hint of Gold. Muszę jeszcze zamówić szybciutko mączki i hydrożel, przesiać kompost i może wreszcie minie zastój
Jesień
galgAsia 10:48, 04 paź 2019

Toszko, pytanie za 100 pkt. - czy wermikulit mogę dać w zastępstwie hydrożelu? czy nie? czy oprócz? Dla ułatwienia - wermikulit mam, hydrożel muszę kupić
Toszka 11:59, 04 paź 2019

To trochę różne "produkty". Pytanie za 100punktów - w czym potrzebujesz pomocy od wermikulitu. Bo hydrożel jasno ma określony cel

Jaką masz ziemię - piaszczystą czy ciężką, zbitą, gliniastą?
galgAsia 12:03, 04 paź 2019

Ciężką, miejscami gliniastą, na pewno nie piasek
Toszka 12:14, 04 paź 2019

To wermikulit jak najbardziej wskazany (dodatkowo napowietrzy). Bo na piaskach tylko hydrożel da radę.