Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 10:53, 08 cze 2020

tulucy napisał(a)
Podlało???

Mój bluszcz rośnie jak dziki. Mam go na siatce. Zielona szczelna ściana. Do korygowania na dole, bo czasem chce się wymknąć na ziemię.

Z różami to chyba dużo osób ma te pierwsze obawy. A one potem same w zasadzie rosną.
No trochę pracy wymagają wiosną, jak je trzeba przyciąć.
Podobno podlało Popołudniu sprawdzę. Niech podlewa, bo te zapowiadane upały na koniec tygodnia to mnie przerażają... U mnie ma być w sobotę 32C... Ja przy takich temperaturach nie żyję, a co dopiero roślinki...

No właśnie, też zakładam, że mój będzie rósł jak dziki Ostatnio podczas lustracji wgłębnika - zanim zarósł zielskiem po pachy - też znalazłam bluszcza, który postanowił skolonizować murek. I bardzo dobrze, niech rośnie
galgAsia 11:30, 08 cze 2020

antracyt napisał(a)

To może ja przestanę ten mój bluszcz podlewać gnojówką z obornika, bo pewnie zakwasza. Sypnę za to dzisiaj trochę popiołu z ogniska
Myślę, że odrobina popiołu może się przydać. Ja też wykorzystuję zmielone na pył skorupki jajek.
mrokasia 11:33, 08 cze 2020

UrsaMaior napisał(a)

No co Wy takie strachliwe, nie rozumiem Kupujesz, sadzisz, rośnie. I kwitnie. Czego tu się bać?

Powiedziała ta, której Alchemik pożera podjazd .
galgAsia 11:38, 08 cze 2020

mrokasia napisał(a)

Powiedziała ta, której Alchemik pożera podjazd .
No właśnie - posadziła, rośnie, pożera... Taki ogrodnika los
Magleska 11:38, 08 cze 2020

Asia
fajnie wygląda płotek i futka, i ten mur do tego -ślicznie wszędzie -jestem na bieżąco ,ale jak z telefonu czytam ,to nie piszę ,dlatego mało się odzywam

kwiatuchy coraz bujniejsze -ślicznie jest

Buziaki
Kasya 11:41, 08 cze 2020

galgAsia napisał(a)
Podobno podlało Popołudniu sprawdzę. Niech podlewa, bo te zapowiadane upały na koniec tygodnia to mnie przerażają... U mnie ma być w sobotę 32C... Ja przy takich temperaturach nie żyję, a co dopiero roślinki...

No właśnie, też zakładam, że mój będzie rósł jak dziki Ostatnio podczas lustracji wgłębnika - zanim zarósł zielskiem po pachy - też znalazłam bluszcza, który postanowił skolonizować murek. I bardzo dobrze, niech rośnie

O właśnie ja się bałam ze się zaczną upały i nie dokończę roboty...bardzo się cieszę ze mam z głowy i podlane
galgAsia 11:58, 08 cze 2020

Zainspirowana zdjęciem Kawy, poszperałam w swoich archiwach (jak to dumnie brzmi ) i coś Wam pokażę.

Pająk kwietnik Misumena vatia - drapieżca czający się wśród kwiatów. Zabija owady przylatujące do pyłku - pszczoły, trzmiele, motyle.
Zdjęcie zrobiłam zupełnie nieświadomie, dopiero w domu je powiększyłam - a tam taki dramat się rozgrywa...
galgAsia 12:02, 08 cze 2020

Magleska napisał(a)
Asia
fajnie wygląda płotek i futka, i ten mur do tego -ślicznie wszędzie -jestem na bieżąco ,ale jak z telefonu czytam ,to nie piszę ,dlatego mało się odzywam

kwiatuchy coraz bujniejsze -ślicznie jest

Buziaki
Oj, tak, coraz ładniej - czerwiec Chyba najbardziej kolorowy miesiąc w roku, najwięcej kwiatów

Z tym kolorem to bałam się, że trudno będzie dobrać to samo, żeby nie było pstrokato... No i patrz, jak cudnie wyszło Jestem bardzo zadowolona i oczami wyobraźni już widzę tę cienistą na tle płotu... Mmmm, no mniodzio normalnie

Buziaki
galgAsia 12:06, 08 cze 2020

Kasya napisał(a)

O właśnie ja się bałam ze się zaczną upały i nie dokończę roboty...bardzo się cieszę ze mam z głowy i podlane
No ja na pewno przed upałami nie zdążę... Nic, będę podlewać doniczki... Na szczęście, jakimś cudem, nie mam ich zbyt wiele.
deszczowymaj 12:07, 08 cze 2020

galgAsia napisał(a)
Zainspirowana zdjęciem Kawy, poszperałam w swoich archiwach (jak to dumnie brzmi ) i coś Wam pokażę.

Pająk kwietnik Misumena vatia - drapieżca czający się wśród kwiatów. Zabija owady przylatujące do pyłku - pszczoły, trzmiele, motyle.
Zdjęcie zrobiłam zupełnie nieświadomie, dopiero w domu je powiększyłam - a tam taki dramat się rozgrywa...

oj straszne to ..wiem wiem taka natura ..ale kwiatek piękny