wrzuciłaś jakąś relację ? Idę zaraz do Ciebie sprawdzić
no ja też mam problem z cebulami w ziemi, ale tym się jakoś nie przejmuję - gorzej, że część tulipanów u mnie jest jednoroczna i to mnie denerwuje.
ten rok był dla dalii bardzo dziwny- późno zaczęły kwitnąć, jakoś te upały też je zastopowały ale długa, ciepła jesień spowodowała, że dały nieziemski pokaz. A że są mega fotogeniczne, to każdy dalliofil ma masę fot bukietów w telefonach, które go nakręcają do planowania zakupów na przyszły sezon
powiem Ci, że u mnie podobnie - wsadziłam ją w sąsiedztwie mojego daliowego potwora, czyli Penhill Watermelon i po początkowym ładnym starcie została okrutnie stłamszona. Właśnie u niej po wykopaniu stwierdziłam jedną bulwę w rozkładzie. Chyba ją wsadzę do donicy w przyszłym sezonie, tak na wszelki wypadek
Z planowanych, to oczywiście chcę tę Sweet Nathalie i Sweet Suzanne.
Jest tez kilka innych, które mi sie okrutnie podobają, ale one nie są dostępne na europejskim rynku
Inna sprawa, że póki co zajmowałam się nasionami, dalie zostawiwszy sobie na długie grudniowe wieczory - mam nadzieję na jakąś ożywioną dyskusje i podpowiedzi
też w tym roku stosowałam metodę "nieudane kolory do wazonu" - moja rodzicielka była zszokowana faktem, że jestem tak hojna w obdarowywaniu jej tulipsami
Nie ma co gadać, ja zarówno tulipany, jak i dalie muszę mieć - tyle, że na dalie jestem skłonna wydać nieco więcej kasy i poświęcić więcej uwagi, wybierając odmiany
Co do czekania na kwitnienie - jesteś odrobinkę niesprawiedliwa, na kwitnienie tulipanów musisz czekać od posadzenia minimum 5 miesięcy
to jest trudne pytanie - bo u mnie na przykład Franz Kafka jest termiratorem a Magdusce trafiła sie chora karpa i du.. to jest nici z kwitnienia
Wielkie talerzówki zwykle budują ogromne krzewy (w tym roku u mnie Penhill Watermelon to było monstrum) ale one nie za bardzo nadają się do wazonu. Inaczej Cafe Au Lait - ta ma mniejszy krzew ale w wazonie wytrzymuje dłużej.
Pompony do wazonu wszystkie super - co do kwitnienia, to u mnie w tym roku najlepsza była Chimacum Davi - zbudowała duży krzew, ale czy to zasługa odmiany, czy tego, że rosła tuż przy kompostowniku, gdzie wszystko rośnie, jak na drożdżach?
Barona chyba wpiszę na listę - sadziła go u mnie w ogrodzie jedna z działkowiczek, ale niestety jej przepadł, więc nie dane mi było go zobaczyć w realu
Ogólnie, to nie wszystkie dalie rozbudowują wielkie krzewy w pierwszym roku, niektóre muszą mieć więcej czasu na to by karpa sie rozrosła - ale warto na to poczekać
Wykopki, owszem upierdliwe ale jak nagroda, jak się dalie przechowają! Wielkie karpy i mnóstwo kwiatów do bukietów!
Z tym czekaniem to prawda, ale czekanie na tulipany jest bardziej demokratyczne, bo obejmuje całościowo czekanie na wiosnę i wszyscy to mają Chociaż i wiosna była późna, tulipany kwitły u mnie dopiero w drugiej połowie kwietnia.
A dalie miały w tym roku wyjątkowo ciężki sezon. Mnóstwo pąków musiałam ściąć, ponieważ rosły zniekształcone i właściwie dopiero jesienne kwiaty były/są (?) ładne.
Miejsce, ciągle ten brak miejsca - gdyby go było więcej, miałabym trzy razy tyle krzaczków i pojęcie pomyłki daliowej przestałoby istnieć
Witaj Kasiu Piękna kolekcja dali. Ja w tym roku kupiłam trzy doniczki dali od Pani z rynku (nie znam nazwy) i żałuję że nie wzięłam więcej. W przyszłym roku już postanowiłam, że będę miała ich na pewno więcej, jak dla mnie laika, są wogóle nie wymagające, rosły w pełnym słońcu i w dalszym ciągu kwitną i trzymają się dobrze. Ja jestem nimi zauroczona
Pozdrawiam
Świetna kolekcja dalii! Większość nam się pokrywa! I fajnie mieć taką kartkę z nazwami.
Przedemną jeszcze duże porządki dużo wykopków i sprzątania w ogrodzie....
Jesteś zadowolona z Kranza K.?
*** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 ***
*** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 ****
***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 ****
Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21