Anda
17:30, 05 sty 2021

Haniu, mam warzywniczek jedynie w skrzyniach i tam nie przekopywałam jeszcze nigdy gleby. Na rabatach też w sumie nigdy nie przekopuje, jedynie napowietrzam i ściółkuję.
Co do gnicia - nawet pod 20 cm warstwą kompostu w ciężkiej glebie jest wystarczająca ilość tlenu, aby bakterie tlenowe mogły spokojnie pracować i tworzyć próchnice. Tak samo jak i inne organizmy, np. dżdżownice

W warzywniku na poziomie zero nie musisz dawać 20cm kompostu, wystarczy 3-5 cm. Jeśli dasz tą warstwę jesienią, to do wiosny już ta grubość się zmniejszy.
Grubą warstwę kompostu na kartonie daje się na początek, przy tworzeniu nowych rabat czy zagonów. Jeśli one już istnieją, to nie trzeba tam dawać kompostu aż tak dużo. Na pewno nie wolno zrywać tej najbardziej pożywnej pierwszej warstwy

Ja nie namawiam, ale posłuchaj może podcastu Kasi Bellingham - Naturalnie o ogrodach. Ona uprawia warzywnik metodą no dig już od paru lat i jeśli nic nie pomyliłam to ona też ma glebę gliniastą.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken