Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Martek 00:03, 21 wrz 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Dla Martka:

Ja te dalie i to ognisko pochłaniam Pszczółko,dziękuję pięknie .To są klimaty
Martek 00:14, 21 wrz 2012

Pszczelarnia napisał(a)

Marta, te Twoje dalie są obłędne. Wiąż proszę supełek, a ja opowiem o miodach.

Nasze miody.
W maju albo w czerwcu wykręcamy wiosenny lekki, płynny miód wielokwiatowy, który pszczoły zrobiły z kwitnących leszczyn, klonów, cebulowych, stokrotek, mniszków i akacji (etc.)
Potem mamy lekko kwaśną lipę - nigdy w czystej odmianie, zawsze z facelią albo nutką gryki.
Raz mieliśmy czysty miód faceliowy (życzliwy sąsiad obsiał kilka hektarów facelią i pszczoły o niczym innym nie myślały tylko o facelii).
Jesienne miody to: gryczany szybko krystalizujący, bardzo zdrowy, dla koneserów smaków - jest bowiem agresywny w smaku. Spadziowy liściasty o przepięknym kolorze palonych kasztanów - mój przysmak. I spadziowy iglasty, jakby cięższy.
Oraz po prostu miód jesienny: cenne są dla pasieki kwiaty późnego lata: nawłocie, sadźce, rozchodniki, słoneczniki. dervilia (zadrzewnia - taka nowość na naszym rynku). Oczywiście trojeść krwista i rożnik przerośnięty (Łucjo - dziękuję) i wrzosy.
Miodobranie i związana z nim terapia dróg oddechowych, woskowanie dłoni przy okazji - to najprzyjemniejsza czynność dla pszczelarza i najlepszy gabinet odnowy biologicznej połączony z fitnesem.

Dalie owszem ładne,ale to słońce dodało im uroku
Pszczółko bardzo pięknie opowiedziałaś o miodach.Ja uwielbiam gryczany i spadziowy tyle,że ja chyba kiedyś dla przypomnienia kupiłam sobie z iglaków i coś mi nie pasowało ,nie kojarzyło ze smakiem z dzieciństwa .Może ja jadłam zwykle spadziowy liściasty...?
Najczęściej sięgam po gryczany lub rzepakowy bo niby te dwa na serce i dzieci lubią rzepakowy

Rozumiem,że pasieka,kaloszki,ogniska ze stertą gałęzi to wszystko w wolnej chwili od pracy ... Dajesz z siebie jak prawdziwa Pszczółka 100 % Podziwiam
Mala_Mi 00:17, 21 wrz 2012

Martek napisał(a)

Dla Martka:

Ja te dalie i to ognisko pochłaniam Pszczółko,dziękuję pięknie .To są klimaty

Ja też pochłonełam przed spaniem, aż mi sietak miło i błogo zrobiło, bez nerwów........ i ten miodzisz co sie pochłonął też bym spróbowała... choc i i tak najbardziej spodobały mi sie butelki ..... Fajne
barbara_kraj... 00:32, 21 wrz 2012

Idę łychę miodu zjeść
Milka 07:58, 21 wrz 2012

Miodowe klimaty, jabłka, gumiaki i jakas ciekawa lektura na stoliku, sielsko i angielsko
ola 08:37, 21 wrz 2012

Można się zapatrzeć na te Twoje dalie i zapomnieć, że zima już taaak blisko. Pozdrawiam.
Evchen 09:00, 21 wrz 2012

Pszczelarnia napisał(a)
I kolekcja miodów, zdjęcie archiwalne:

Oj łychę miodu by się zjadło.. zwłaszcza w te przymrozki...
Pszczelarnia 09:55, 21 wrz 2012

monteverde napisał(a)
Ewo a powiedz jak to jest z tym przetrzymywaniem miodu, musi być zakręcony pokrywką czy tylko płótnem przykryty, tzn. , że ma tam docierać powietrze?

Ania (Monteverde), według moich 10-letnich obserwacji pszczelarskich, nie ma znaczenia. Raz miałam równolegle w garnku glinianym (a on jest porowaty przecież) przykryty nakrywką. Inne są w słoikach. Nie widziałam różnicy w krystalizacji i wartościach organoleptycznych. Chyba miód jest doskonale napowietrzony i niewrażliwy na powietrze .... . Lepiej trzymać z dala od słońca i źródła ciepła.
monteverde 10:35, 21 wrz 2012

aha a wiem , że od ciepła z daleka, jak rozpuszczam skrystalizowany to tez w kąpieli wodnej powolusieńko
AniaDS 16:32, 21 wrz 2012

Evchen napisał(a)

I kolekcja miodów, zdjęcie archiwalne:

Oj łychę miodu by się zjadło.. zwłaszcza w te przymrozki...

Ciekawa jestem tego miodu pitnego, nie przypominam sobie, żebym kiedyś takie coś próbowała