Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zaczynam po raz kolejny...

Zaczynam po raz kolejny...

andzia458 12:52, 20 sie 2020

No nie jestem zadowolona... Krótki pień, zagięte w paczce... Brrr
..
eVka 12:58, 20 sie 2020

andzia458 napisał(a)

Ewa, najbliższą kompostownię mam 50km od domu. Wiosną, jak dzwoniłam akurat mieli jakiś przestój czy coś. Facet kazał dzwonić bliżej jesieni. Będę dzwonić. Tylko nie mam znajomego z ciężarówką a normalnie ceny takie, że głowa boli.

50 km to sporo ale może znajdziesz jakiś względnie tani transport. Ja akurat mam fuksa, bo kompostownia Wrocławia znajduje się 8 km od mojego domu, to znajomy z pracy za zgrzewkę piwka mi przywiózł kompost. Musze znów zamówić, żeby podnieść trochę teren na działce obok. To tańsze niż ziemia.
eVka 13:01, 20 sie 2020

andzia458 napisał(a)
No nie jestem zadowolona... Krótki pień, zagięte w paczce... Brrr
..

Kiepskie zdjęcie, nie wiele widać. Ale na dorodne sadzonki nie wyglądają.
Gruszka_na_w... 13:05, 20 sie 2020

Mój był jeszcze mniejszy, kiedy go nabywałam. Obie sadzonki wyglądają przyzwoicie. Będą z nich drzewa.
W sprzedaży wysyłkowej nie kupi się dorodnych egzemplarzy drzewek.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
andzia458 13:06, 20 sie 2020

effka napisał(a)

Kiepskie zdjęcie, nie wiele widać. Ale na dorodne sadzonki nie wyglądają.

Aj, bo tak na szybko zrobiłam więc jeszcze raz.
Gruszka_na_w... 13:19, 20 sie 2020

Po posadzeniu podwiąż je do palika. Wyprostują się.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
MiluniaB 13:24, 20 sie 2020

Hania dobrze pisze
eVka 13:31, 20 sie 2020

Hania ma rację, nie jest tak źle
sylwia_slomc... 13:32, 20 sie 2020

andzia458 napisał(a)
Przekopałam dzisiaj na rabacie, pomiędzy posadzonymi krzewami 10 taczek przekompostowanego obornika, wyszło średnio taczka na m2. Chyba na bogato. Jak przywiozłam tą qpę, to tak sporo mi się jej wydawało a to kropla w morzu potrzeb. Jutro chyba będę dawać cieńszą warstwę. Obornik jeszcze na mnie czeka ale odległość 30km i to mnie trochę blokuje z transportem.
Mam nadzieję, że posadzone roślinki dobiorą się do papu, które będzie w okolicy... No trochę od d... strony się za to wzięłam bo teraz widzę, że same zaprawione dołki pod roślinami to za mało...
Tylko mąż na zawał padnie, jak mu powiem, że trawa będzie siana dopiero jesienią.

I o to chodzi bo nie sadzi się na rok czy dwa , ale na długie lata, potem to już możesz własny kompost pod rośliny co roku dodawać, a teraz trzeba ziemię przygotować. Masa roboty, ale się opłaci Serio popytaj po sąsiadach jeśli mają trawniki i koszą czy by Ci skoszonej trawy nie oddali. To materia organiczna po zmieszaniu z ziemią, dżdżownice robotę zrobią, a ty zyskasz na tym i Twoje rośliny też. Idzie jesień liście z drzew polecą, zbieraj je na stosik od sąsiadów też, przesypiesz mocznikiem szybciej się przerobią, ziemia liściowa dla roślin jest świetna.
sylwia_slomc... 13:44, 20 sie 2020

Moim zdaniem jak na tą wysokość to nawet całkiem ładne