Sylwia, dzięki za polecenie wątków z kompozycjami w donicach
Przejrzę. Będę dumać, jakieś zielone się znajdzie do wkopania. Mam mieszankę poplonową, wysieję, jeśli w końcu popada. No a trawnika w tym roku nie będzie.
Ewa, najbliższą kompostownię mam 50km od domu. Wiosną, jak dzwoniłam akurat mieli jakiś przestój czy coś. Facet kazał dzwonić bliżej jesieni. Będę dzwonić. Tylko nie mam znajomego z ciężarówką a normalnie ceny takie, że głowa boli.
Kasiu, u nas historia podobna. Musieliśmy podnieść teren i kupiliśmy pięć dużych wywrotek ziemi. Braliśmy w trzech różnych miejscach i z żadnej nie jestem zadowolona. Czeka mnie jeszcze dużoooo pracy.
A kiedy planujesz u siebie siać? Jaki workowany przerobiony obornik upolowałaś?
Ewa, zdaję sobie sprawę, że trawnik będzie wymagał systematycznego podlewania. W upały żadna super żyzna gleba na pewno cudów nie zdziała.
Drzewa będą jutro. Klony ussuryjskie jednak. Mam nadzieję, że to dobry wybór.
Będę pracować dalej, oby mieć tylko dostęp do tych dobroci. Jak dostałam roślinki od Ciebie, to ziemia wyglądała na całkiem fajną więc widać, że Twoja praca przyniosła efekty.
Miałam dużo własnego humusu po budowie domu, nie jest zły. Wszystko na nim chce rosnąć, kupiłam jedną wywrotkę bo mojego męża cena skusiła. Musieliśmy uzupelnić dół od ulicy, bo drogę remontowali. I poszła 15cm do góry.
Nie 500 tylko 300 to teraz ta różnicę muszę dołożyć ja od siebie żeby ogarnąć to.
Ziemia Leśna niby czarna ładna jak jest mokra a tak jak wyschnie to jeden kurz.
Kompost kupiłam w O. Marki Compo, wygląda bardzo ładnie. 25 zeta za 15kg więc to raczej stricte pod roślinki póki moja druga komora się nie przerobi.
Muszę ogarnąć rabatę frontową bo za ciasno mi wyszło to wszystko.
I myślę że jak zacznie się plucha to wtedy, bo nie mam czasu stać i podlewać.
Im bardziej popracujesz teraz z glebą tym później będziesz miała łatwiej . Chociaż nic nie jest na zawsze. Na glebach piaszczystych ile byś nie wepchnęła dobroci na początku wszystko się wchłonie i trzeba dokładać. Likwidowałam w tym roku małą rabatę pod domem. 3 lata temu sadząc rośliny porządnie ją całą przekopałam z dużą ilością obornika i kompostu. Teraz przy wysadzaniu roślin ziemia wyglądała jak bym nic z nią nie robiła...
A trawnik urośnie i na piachu. Tylko będzie wymagał więcej pracy, czasu, uwagi i pieniędzy - więcej wody, nawozów.