Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zaczynam po raz kolejny...

Zaczynam po raz kolejny...

andzia458 23:22, 21 wrz 2020

Dorii napisał(a)
Haniu, jednak to co jedni uważają za piękne inni uznają za kicz. Starożytni wyrazili swoją opinię, która nie jest jednak prawdą objawioną bo takowej w tej dziedzinie nie ma.
Zdecydowanie zgadzam się z tym że trzymając się tych zasad łatwiej uzyskać piękno lecz łamanie ich nie przekreślają go. Tak samo można mieć piękny nowoczesny ogród przy wiejskiej chacie i to zestawienie nie będzie raziło a wręcz przeciwnie. Oczywiście będzie to trudniejsze niż postawienie na wiejskie rabaty.
Przede wszystkim uważam że każdy ma prawo na ogród, dom itp takie jakie mu się podoba. Bo tak na prawdę kto miałby nam to dyktować. Szczególnie że czas mija i to co było piękne, staje się oznaką kiczu.

Nie zawsze mieszkamy w domu naszych marzeń, często w domach po dziadkach, rodzicach, teściach. Musimy brać pod uwagę zdanie swoich mężów. Albo najzwyczajniej finanse pozwalają na taki a nie inny dom.
Nie wyobrażam sobie tworzyć ogrodu innego niż chcę i w którym będę się dobrze czuła tylko po to by nie razić poczucia estetyki swoich sąsiadów lub przechodniów.

Przepraszam Andziu za te przydługie wywody ale czasem nie potrafię się ugryźć w język

O tym pinie pomyślałam
https://pin.it/6sSIsDV

Lubię wywody, lubię Wasze dyskusje. Ja myślę, że po to robimy ogród, żeby spełniać swoją pasję, żeby nam się podobało i to jest najważniejsze. No ale też mamy różne gusta, czasami przedziwne. Na pewno są też niepolecane zestawienia roślin, mocno ryzykowne i od tych lepiej trzymać się z daleka, jeśli nie mamy wiedzy.
Wiem na pewno, że z kolejnymi pracami, z kolejną rabatą będę mądrzejsza i nic na wariata. No ale jednak tęsknię już za jakimś przyzwoitym efektem, żeby coś się działo do przodu...
sylwia_slomc... 23:31, 21 wrz 2020

andzia458 napisał(a)

Sylwia, do linii jest 6m. Różne źródła różnie podają wysokość Kanzanów i jak ja mam być tu mądra.
Zawsze sądzę seler korzeniowy i tam, gdzie ziemia częściej odgarniana i uszczykiwane korzonki, to bulwy są, choć też bez szału. Tam, gdzie miałam trudniejszy dostęp i rzadziej odgarniałam ziemię, to bulwy nie ma wcale. W naszych stronach takie postępowanie jest praktykowane i widzę w nim sens.

U nas jedyne co się robi i to tylko detalicznie to listki zewnętrzne podrywa do gotowania, a rolnik uprawiający masowo i tego nie robi, bulwy wielkości męskiej pieści to praktycznie norma. A mnie się nasuwa jedno praktyczne pytanie jak ta roślina stale ma korzonki podcinane to czym ma żywić tę bulwę by rosła???
sylwia_slomc... 23:38, 21 wrz 2020

Twoje

andzia458 napisał(a)

Wykopałam też selery. Niestety, za słabo odgarniałam ziemię spod bulw i nie są imponujące, dużo korzeni przybyszowych. No ale najważniejsze, że są eko.

Moje. już po wykopaniu, obcięciu korzeni i oberwaniu najstarszych liści, bo mrożę tylko te środkowe zdrowiutkie.

kto ma rację?
Moim zdaniem wina leży w jakości ziemi, daj im kompostu sporo na grządki.
A i selery w doniczki sieje się bardzo wcześnie, potem pikuje po przymrozkach w grunt, inaczej nie zdążą zawiązać bulwy, a jak zmarzną trochę to idą w kwiat.

Nie chcę Cię pouczać, ani nic narzucać, ale chciałabym żebyś była zadowolona z plonów w przyszłym sezonie
Mam wrażenie, że Twoje puszczają długie korzenie w poszukiwaniu składników pokarmowych i wody. Kompost i poprawa struktury gleby i jej żyzności będzie myślę kluczowa
andzia458 07:08, 22 wrz 2020

Sylwia moje selery rosły w tym roku w ziemi, gdzie jesienią była dana duża ilość obornika. Po posadzeniu podsypywałam je kompostem więc starałam się dać im papu.. Na pewno potrzeba jeszcze trochę więcej czasu, żeby poprawić jakość gleby. W tym roku znów pójdzie duża ilość obornika bydlęcego. Myślałam, żeby wybrać ten piasek ze skrzyń, nakłaść kilkanaście cm obornika i przysypać to kompostem.
Helen 10:10, 22 wrz 2020

Dorii napisał(a)
Haniu, jednak to co jedni uważają za piękne inni uznają za kicz. Starożytni wyrazili swoją opinię, która nie jest jednak prawdą objawioną bo takowej w tej dziedzinie nie ma.
Zdecydowanie zgadzam się z tym że trzymając się tych zasad łatwiej uzyskać piękno lecz łamanie ich nie przekreślają go. Tak samo można mieć piękny nowoczesny ogród przy wiejskiej chacie i to zestawienie nie będzie raziło a wręcz przeciwnie. Oczywiście będzie to trudniejsze niż postawienie na wiejskie rabaty.
Przede wszystkim uważam że każdy ma prawo na ogród, dom itp takie jakie mu się podoba. Bo tak na prawdę kto miałby nam to dyktować. Szczególnie że czas mija i to co było piękne, staje się oznaką kiczu.

Nie zawsze mieszkamy w domu naszych marzeń, często w domach po dziadkach, rodzicach, teściach. Musimy brać pod uwagę zdanie swoich mężów. Albo najzwyczajniej finanse pozwalają na taki a nie inny dom.
Nie wyobrażam sobie tworzyć ogrodu innego niż chcę i w którym będę się dobrze czuła tylko po to by nie razić poczucia estetyki swoich sąsiadów lub przechodniów.

Przepraszam Andziu za te przydługie wywody ale czasem nie potrafię się ugryźć w język

O tym pinie pomyślałam
https://pin.it/6sSIsDV

Dorii, przepiękny pin zapodałaś, też go bardzo lubię
sylwia_slomc... 10:38, 22 wrz 2020

andzia458 napisał(a)
Sylwia moje selery rosły w tym roku w ziemi, gdzie jesienią była dana duża ilość obornika. Po posadzeniu podsypywałam je kompostem więc starałam się dać im papu.. Na pewno potrzeba jeszcze trochę więcej czasu, żeby poprawić jakość gleby. W tym roku znów pójdzie duża ilość obornika bydlęcego. Myślałam, żeby wybrać ten piasek ze skrzyń, nakłaść kilkanaście cm obornika i przysypać to kompostem.

Tak zrób. Bo z tego co mi się kojarzy to warzywa korzeniowe po oborniku należy siać czy sadzić dopiero po jednym po dwóch sezonach. Do tego piach nie zatrzymuje składników pokarmowych ani wody, to może być kluczowe
MiluniaB 11:10, 22 wrz 2020

Aniu zaglądam co u Ciebie. Trawa widać rośnie, selery też urosły

Cieszę się, że napisałaś o mądrości przy tworzeniu kolejnych rabat i nic na wariata.
No muszę napisać - "A nie mówiłam ". Chęć posiadania od razu teraz rozumię, bo to przerabiałam, a potem przez 3 lata poprawiałam, więc dlatego radziłam Ci dobrze wszystko przemyśleć.

Dorii dobrze pisze, że nic nie wyklucza mieć nowoczesnego ogrodu
andzia458 11:49, 22 wrz 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Tak zrób. Bo z tego co mi się kojarzy to warzywa korzeniowe po oborniku należy siać czy sadzić dopiero po jednym po dwóch sezonach. Do tego piach nie zatrzymuje składników pokarmowych ani wody, to może być kluczowe

Sylwia, warzywo w tym miejscu mam trzeci rok... Pierwszego było na totalnym piasku po ugorze. Teraz przynajmniej te mniej wymagające warzywa są już nawet imponujących rozmiarów. A bardziej żarłocznym i wymagającym więcej wody, na pewno potrzeba jeszcze żyzność poprawić, nad czym pracuję w miarę możliwości.
andzia458 11:55, 22 wrz 2020

MiluniaB napisał(a)
Aniu zaglądam co u Ciebie. Trawa widać rośnie, selery też urosły

Cieszę się, że napisałaś o mądrości przy tworzeniu kolejnych rabat i nic na wariata.
No muszę napisać - "A nie mówiłam ". Chęć posiadania od razu teraz rozumię, bo to przerabiałam, a potem przez 3 lata poprawiałam, więc dlatego radziłam Ci dobrze wszystko przemyśleć.

Dorii dobrze pisze, że nic nie wyklucza mieć nowoczesnego ogrodu

Jesteś u mnie zawsze mile widzianym gościem.
Chyba większość początkujących ogrodników tak ma, że chce na już. I tak wydaje mi się, że jestem już mniej narwana niż kiedyś.
Jednak no chciałabym, żeby ta rabata już w przyszłym roku jakoś wyglądała, inne mogą poczekać.
Plan na ten rok to jeszcze wytyczenie wjazdu, obwódki wokół domu i położenie kostki, jeśli pogoda pozwoli. Z całego przedogródka i od zachodu działki chcę zdjąć darń i nawieźć ziemię świeżym obornikiem, żeby się przerobił do przyszłego roku.
No to już nie brzmi tak całkiem na wariata, prawda?
Dominika11 12:32, 22 wrz 2020

jak dla mnie selery super