Dostosowałaś styl nasadzeń idealnie do panujących warunków. Tyle wystarczy, żeby wszystko grało.
A ja mam na pintreście wiejską chatę krytą strzechą otoczoną pięknymi nowoczesnymi, jednogatunkowym i rabatami.
I zdecydowanie to właścicielowi ma się podobać. Nigdy nie będzie tak że wszystkim będzie się podobało. Estetyka to nie matematyka, piękno rzecz względna.
Hania ma oczywiście rację, że musi pasować do otoczenia ogród- ale, że ogród nie ma się podobać właścicielowi? jednak ważne, żebyśmy sami też byli zadowoleni z efektu końcowego...
Tak czy inaczej- w „głosie„ Ani słychać lekką załamkę- więc ślę Aniu uściski! Będzie dobrze! Słuchaj dziewczyn, one dobrze radzą Zobaczysz, będziesz zadowolona!
I pamiętaj, że niekoniecznie od razu będzie efekt wow! Roślinki muszą nabrać masy. Takie mamy już hobby- dla cierpliwych
Haniu, mam nadzieję, że ta walka przyniesie ładny owoc. Oby. Moje otoczenie, podwórko jeszcze będą się zmieniać bo wiele prac remontowych przed nami. Ale na wszystko potrzeba czasu i pieniążków bo mąż sam z doskoku wykonuje wszystkie prace.
Bardzo lubię polemiki. Podejrzewam, że Danusia i Witek też mieli nieprzespane noce, kiedy planowali swój ogród. To najzupełniej normalne.
Każde podjęcie jakiejkolwiek decyzji, niesie ze sobą ryzyko, że popełni się błąd. To ryzyko nie może jednak paraliżować. Trzeba natomiast dać sobie wewnętrzną zgodę na popełnienie błędu. Tylko tak nabiera się doświadczenia.
Nie mamy możliwości, tu na forum, prowadzenia nikogo za rączkę i wskazywania paluszkiem miejsc nasadzeń. Możemy jedynie podpowiadać, co w danej glebie będzie rosło, co może być problemowe. Możemy zasugerować odwiedziny jakiegoś wątku.Możemy pomóc w rozplanowaniu przestrzeni.
Ania zdobyła bardzo cenne doświadczenie: nie kupuj roślin, jeśli nie masz konkretnego planu, gdzie ją posadzić.
Asiu, ja zrozumiałam wszystko dokładnie tak, jak chciałaś przekazać więc nawet nie żartuj i odzywaj się jak najczęściej. Swoich wyborów pewna będę chyba dopiero jak już roślinki się rozrosną, spojrzę i powiem: tak właśnie miało być.