Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zaczynam po raz kolejny...

Zaczynam po raz kolejny...

andzia458 21:38, 21 wrz 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Bardzo lubię polemiki. Podejrzewam, że Danusia i Witek też mieli nieprzespane noce, kiedy planowali swój ogród. To najzupełniej normalne.
Każde podjęcie jakiejkolwiek decyzji, niesie ze sobą ryzyko, że popełni się błąd. To ryzyko nie może jednak paraliżować. Trzeba natomiast dać sobie wewnętrzną zgodę na popełnienie błędu. Tylko tak nabiera się doświadczenia.
Nie mamy możliwości, tu na forum, prowadzenia nikogo za rączkę i wskazywania paluszkiem miejsc nasadzeń. Możemy jedynie podpowiadać, co w danej glebie będzie rosło, co może być problemowe. Możemy zasugerować odwiedziny jakiegoś wątku.Możemy pomóc w rozplanowaniu przestrzeni.

Ania zdobyła bardzo cenne doświadczenie: nie kupuj roślin, jeśli nie masz konkretnego planu, gdzie ją posadzić.

Haniu, o tak z tym doświadczeniem trafiłaś idealnie w punkt. Tylko plan niby był ale dopiero po posadzeniu zobaczyłam, że mi nie gra.
Gruszka_na_w... 21:39, 21 wrz 2020

Dorii napisał(a)
A ja mam na pintreście wiejską chatę krytą strzechą otoczoną pięknymi nowoczesnymi, jednogatunkowym i rabatami.

I zdecydowanie to właścicielowi ma się podobać. Nigdy nie będzie tak że wszystkim będzie się podobało. Estetyka to nie matematyka, piękno rzecz względna.

Piękno nigdy nie jest względne.
"Piękno – pozytywna właściwość estetyczna bytu wynikająca z zachowania proporcji, harmonii barw, dźwięków, stosowności, umiaru i użyteczności, odbierana przez zmysły."
Starożytni ujęli to tak: piękno wynika głównie z zachowania proporcji i odpowiedniego układu.
Pogląd ten przez wieki uważany był za najtrafniejszy. Wyznawali go m.in. pitagorejczycy, twierdząc, że piękno polega na doskonałej strukturze, wynikającej właśnie z proporcji części, harmonijnego ich układu. Dowodzili, że jest cechą obiektywną.

To tak najkrócej.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:46, 21 wrz 2020

Dorii napisał(a)
A ja mam na pintreście wiejską chatę krytą strzechą otoczoną pięknymi nowoczesnymi, jednogatunkowym i rabatami.

I zdecydowanie to właścicielowi ma się podobać. Nigdy nie będzie tak że wszystkim będzie się podobało. Estetyka to nie matematyka, piękno rzecz względna.

Dorii, wiejska chata nie wyklucza jednogatunkowych nasadzeń. Toszka swego czasu podrzuciła link do strony czeskiej pracowni projektującej ogrody. Idealnie łączyli dobrą architekturę (starą i nowoczesną) z różnymi stylami ogrodowymi. W każdym wypadku uwzględniali zastany krajobraz.
O ile pamiętam, to stary dom Pieta Oudolfa jest kryty strzechą, a ogród zaliczany jest do nowoczesnych. Do takich zabaw stylistycznych trzeba mieć jednak sporo doświadczenia. Tak myślę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:51, 21 wrz 2020

MartaCho napisał(a)
Hania ma oczywiście rację, że musi pasować do otoczenia ogród- ale, że ogród nie ma się podobać właścicielowi? jednak ważne, żebyśmy sami też byli zadowoleni z efektu końcowego...

Tak czy inaczej- w „głosie„ Ani słychać lekką załamkę- więc ślę Aniu uściski! Będzie dobrze! Słuchaj dziewczyn, one dobrze radzą Zobaczysz, będziesz zadowolona!

I pamiętaj, że niekoniecznie od razu będzie efekt wow! Roślinki muszą nabrać masy. Takie mamy już hobby- dla cierpliwych

Martuś, ogród powinien się podobać właścicielowi, to oczywiste. Ale jednocześnie dobrze by było, żeby spełniał te obiektywne kryteria harmonii, proporcji itp.
andzia458 22:43, 21 wrz 2020

Trawka coraz lepiej się prezentuje

Dzisiaj pod drzewka owocowe podsypałam kompostu.
Wykopałam też selery. Niestety, za słabo odgarniałam ziemię spod bulw i nie są imponujące, dużo korzeni przybyszowych. No ale najważniejsze, że są eko.

A czy te moje cisy to na pewno odmiana kolumnowa?
sylwia_slomc... 22:48, 21 wrz 2020

Odgarniałaś ziemię z korzeni selera??? A po co? Rolnicy nic takiego nie robią, ważne by posadzić odmianę korzeniową, a one same korzeń bulwiasty budują
sylwia_slomc... 22:51, 21 wrz 2020

Tak sobie jeszcze mysle, o tej propozycji wiśni od ulicy, ale teraz na fotce widać, ze tam linia prądowa idzie, nie mogą rosnąć pod nią bo wcześniej czy później mogą wejść w kolizje i albo Ty będziesz musiała ciąć, albo zrobią to panowie z energetyki, a wtedy stan drzew będzie opłakany
Dorii 22:52, 21 wrz 2020

Haniu, jednak to co jedni uważają za piękne inni uznają za kicz. Starożytni wyrazili swoją opinię, która nie jest jednak prawdą objawioną bo takowej w tej dziedzinie nie ma.
Zdecydowanie zgadzam się z tym że trzymając się tych zasad łatwiej uzyskać piękno lecz łamanie ich nie przekreślają go. Tak samo można mieć piękny nowoczesny ogród przy wiejskiej chacie i to zestawienie nie będzie raziło a wręcz przeciwnie. Oczywiście będzie to trudniejsze niż postawienie na wiejskie rabaty.
Przede wszystkim uważam że każdy ma prawo na ogród, dom itp takie jakie mu się podoba. Bo tak na prawdę kto miałby nam to dyktować. Szczególnie że czas mija i to co było piękne, staje się oznaką kiczu.

Nie zawsze mieszkamy w domu naszych marzeń, często w domach po dziadkach, rodzicach, teściach. Musimy brać pod uwagę zdanie swoich mężów. Albo najzwyczajniej finanse pozwalają na taki a nie inny dom.
Nie wyobrażam sobie tworzyć ogrodu innego niż chcę i w którym będę się dobrze czuła tylko po to by nie razić poczucia estetyki swoich sąsiadów lub przechodniów.

Przepraszam Andziu za te przydługie wywody ale czasem nie potrafię się ugryźć w język

O tym pinie pomyślałam
https://pin.it/6sSIsDV
sylwia_slomc... 23:02, 21 wrz 2020

Na tym pinie wszystko ze sobą gra i rośliny i chałupka Ale nic dziwnego, hortki były w wiejskich ogrodach, a trawa rosła w podwórku lub za płotem, tu jest tylko w innej kompilacji i bardziej szlachetna odmiana To się nie liczy
andzia458 23:14, 21 wrz 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Tak sobie jeszcze mysle, o tej propozycji wiśni od ulicy, ale teraz na fotce widać, ze tam linia prądowa idzie, nie mogą rosnąć pod nią bo wcześniej czy później mogą wejść w kolizje i albo Ty będziesz musiała ciąć, albo zrobią to panowie z energetyki, a wtedy stan drzew będzie opłakany

Sylwia, do linii jest 6m. Różne źródła różnie podają wysokość Kanzanów i jak ja mam być tu mądra.
Zawsze sądzę seler korzeniowy i tam, gdzie ziemia częściej odgarniana i uszczykiwane korzonki, to bulwy są, choć też bez szału. Tam, gdzie miałam trudniejszy dostęp i rzadziej odgarniałam ziemię, to bulwy nie ma wcale. W naszych stronach takie postępowanie jest praktykowane i widzę w nim sens.