Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zaczynam po raz kolejny...

Zaczynam po raz kolejny...

MartaCho 10:20, 21 wrz 2020

Będzie Aniu ładny szpaler! Nie zamartwiaj się Kochana tak! Pięknie przygotowałaś ziemię, roślinki ruszą ochoczo i na pewno już w przyszłym sezonie pokażą swoje piękno. Wiem, że z drzewami jest problem, problem się zdecydować, bo to duży wydatek i ciężko jest je zmienić i przesadzić, ale całą resztę tak naprawdę zawsze możesz przemieścić, jak gdzieś nie będzie pasowało i już.
Nie trać radości z tworzenia!
Palibiny są przeurocze- mam jeden z darów od siostry, i chcę koniecznie dokupić więcej. Jak wiśnie i palibiny będą kwitnąć, będzie przepięknie. Hortensje wysuń przed Kanzany, skoro są nisko szczepione, to one latem wkroczą i będą zachwycać.
Będzie pięknie!
Dorii 11:42, 21 wrz 2020

Będzie ładny szpaler tylko niższy. Jedyny kłopot z niskim szczepieniem to to że podsadzić musisz czymś niższym albo tak jak napisała Marta wysuń do przodu hortensje, one wiosną są dużo niższe i nie będą zasłaniały wiśni nawet zanim ona urośnie. Można też zaopatrzyć się w niższe hortensje.
andzia458 12:35, 21 wrz 2020

MartaCho napisał(a)
Będzie Aniu ładny szpaler! Nie zamartwiaj się Kochana tak! Pięknie przygotowałaś ziemię, roślinki ruszą ochoczo i na pewno już w przyszłym sezonie pokażą swoje piękno. Wiem, że z drzewami jest problem, problem się zdecydować, bo to duży wydatek i ciężko jest je zmienić i przesadzić, ale całą resztę tak naprawdę zawsze możesz przemieścić, jak gdzieś nie będzie pasowało i już.
Nie trać radości z tworzenia!
Palibiny są przeurocze- mam jeden z darów od siostry, i chcę koniecznie dokupić więcej. Jak wiśnie i palibiny będą kwitnąć, będzie przepięknie. Hortensje wysuń przed Kanzany, skoro są nisko szczepione, to one latem wkroczą i będą zachwycać.
Będzie pięknie!

Dzięki Marta.
Tak chwilami zaczynam wątpić w swój ogrodniczy zmysł. A może wcale się on nigdy nie pojawi.
andzia458 12:40, 21 wrz 2020

Dorii napisał(a)
Będzie ładny szpaler tylko niższy. Jedyny kłopot z niskim szczepieniem to to że podsadzić musisz czymś niższym albo tak jak napisała Marta wysuń do przodu hortensje, one wiosną są dużo niższe i nie będą zasłaniały wiśni nawet zanim ona urośnie. Można też zaopatrzyć się w niższe hortensje.

Dori a mi się nasuwa jeszcze jedno pytanie/ problem... Jak szczepienie nisko, to pewnie i dalej od ogrodzenia muszę się odsunąć? Bo korona będzie się zaczynała jeszcze na wysokości ogrodzenia przecież...
Ile dalej? Nie będzie wtedy luki od ogrodzenia?
sylwia_slomc... 13:09, 21 wrz 2020

Nie musisz, od dołu koronę w późniejszych latach podgolisz i tyle W sensie nie konary całe, ale te drobnutkie całe , które z latami robia sie grubiutkie i zmieniają w konary Kanzan z moich obserwacji dołem się szeroko nie rozrasta bo on ma koronę w kształcie kielicha, lub odwróconego stożka.
Roocika 13:13, 21 wrz 2020

Aniu
Tak jak czytam o Twoich rozterkach to jakbym siebie widziała, też chciałam na już.
Teraz mi trochę przeszło, ale z radości nad tworzeniem ogrodu miałam (i trochę jeszcze mam) frustrację. Zła jestem, za bardzo chcę mieć jak inni mają, "ogrodowiskowo", a to chyba nie tędy droga

Jak posadziłaś to zostaw, popatrz przez zimę jak to będzie wyglądać, jak nie możesz się zdecydować, gdzie posadzić to zadołuj, wysyp korą i pomyśl Pewnie mnie znielubisz, za to co piszę ale piszę szczerze.

Przez zimę może coś Ci się ułoży i wena przyjdzie...

Buziaki
Dorii 13:14, 21 wrz 2020

A jak daleko planowałaś i jakie masz wysokie to ogrodzenie. One niby mają koronę w kształcie odwróconego stożka. Te co ja znam na żywo jakieś takie bardziej zaokrąglone chyba że to nie kazan. Docelowa szerokość korony 5-6 metrów ale to raczej w górnej części korony.
Dorii 13:19, 21 wrz 2020

Patrzę teraz że Hania wyrysowała i ją na 2m od płotu. Myślę że to spokojnie wystarczy nawet przy niskim szczepieniu. Ja nawet nieco bliżej bym dała. Ale z tyłu tak czy siak coś by się przydało ile byś nie odsunęła od płotu.
andzia458 14:01, 21 wrz 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Nie musisz, od dołu koronę w późniejszych latach podgolisz i tyle W sensie nie konary całe, ale te drobnutkie całe , które z latami robia sie grubiutkie i zmieniają w konary Kanzan z moich obserwacji dołem się szeroko nie rozrasta bo on ma koronę w kształcie kielicha, lub odwróconego stożka.

Tiaaa... Teorię wyczytałam ale nigdy takiego odwróconego stożka nie widziałam na żywo.
andzia458 14:02, 21 wrz 2020

Roocika napisał(a)
Aniu
Tak jak czytam o Twoich rozterkach to jakbym siebie widziała, też chciałam na już.
Teraz mi trochę przeszło, ale z radości nad tworzeniem ogrodu miałam (i trochę jeszcze mam) frustrację. Zła jestem, za bardzo chcę mieć jak inni mają, "ogrodowiskowo", a to chyba nie tędy droga

Jak posadziłaś to zostaw, popatrz przez zimę jak to będzie wyglądać, jak nie możesz się zdecydować, gdzie posadzić to zadołuj, wysyp korą i pomyśl Pewnie mnie znielubisz, za to co piszę ale piszę szczerze.

Przez zimę może coś Ci się ułoży i wena przyjdzie...

Buziaki

No nic dodać nic ująć z tą frustracją heheh.