inka74
22:54, 16 cze 2020
Basia, ze srebrnych roślinek które mam mogę polecić: firletka kwiecista zarówno biała jak i amarantowa, curry, bylice luizjańska i niska, chyba Schmidta, dostałam też od Joli April niski przetacznik srebrny ale nazwy nie znam, jak chcesz podpytam co to bo bardzo ładnie się rozrasta i zadarnia, kwitnie na niebiesko. Wszelkie czyście srebrnolistne i anafalis perłowy, rogownica. Z dużych roślin polecam dereń Ivory Halo. On nie jest czysto srebrny ale ma tego typu odcień liści i wprowadza dużo jasnej plamy do nasadzeń. z traw kostrzewy są takie srebrne, wydmuchrzyca piaskowa ale tu dopiero z nimi zaczynam przygodę. Testuję teraz też klona carnival - nie srebrny ale o jasnych, białych listkach. Rozjaśnia przestrzeń. To drzewko bardziej do rozproszonego cienia jest.
Z ciemnych roślinek bardzo fajny jest penstemon bodajże Dark Tower (sorry, tego mam z okresu gdzie odmiana jie była ważna) i żurawki. Testuję teraz bodziszki i niskie krzewuszki, berberys Chocolate i Bagatelle.
Sporo fajnych roślinek w tych kolorach jest.
Czosnek główkowaty mnie wkurza. W pierwszym roku po posadzeniu jest świetny a potem to już dramat i porażka bo zaczyna się mnożyć a nie kwitnie i jest taki szczypior w rabacie zwisający.