Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Judith 10:42, 10 maj 2021

Pies jedzący truskawki! Czad!

Jaką dostałaś szczepionkę? Ja milam Pfizera i ramie bolało mnie dość mocno wieczorem (szczepienie bylo rano) i kolejnego dnia, ale to jedyna dolegliwość i w zasadzie pikuś.
Dorii 11:52, 10 maj 2021

Ale się znów obkupiłaś, zazdroch.
A co do stipy to może ją przytnij, ona zaraz ładnie odrośnie a zwierza kusić nie będą powiewające kłaczki, jak się dobrze zakorzeni to może już nie wyciągnie.
MiluniaB 12:05, 10 maj 2021

Aga - zakupy duże i fajne Niech roślinki zdrowo Ci rosną i cieszą oko

Napiszesz jakie trawki kupiłaś, bo widzę ładne sadzoneczki
sylwia_slomc... 12:44, 10 maj 2021

ŁoŁ zakupy na wielka skalę, ale ogród wielki to nie dziwota Gdybym nie wiedziała jaki duży to bym myślała, ze szkółkę zakładasz
Agatorek 15:28, 10 maj 2021

Kasiu, trzcinniki mają szansę przeżyć. Stipy dziś dwa razy wkopywałam. Oba razy zanim jeszcze wyjechałam na szczepienie, a wyjeżdżałam po 7.

Judith, modernę miałam. Jakiś gościu nawet zasłabł po szczepieniu, ale żeby minutę po? Może uczulony był.
Czuję się dobrze, ręka boli, ale tylko jak się dotknę. Przekopałam dziś (po szczepieniu) kilkanaście roślinek z jednego miejsca w drugie (z tej góry, co jej nie będzie). W sumie mogłabym więcej coś zrobić, tyle że mi się nie chce . Jutro trawki będę sadzić. Te, które przyjechały wczoraj i pewnie stipy . Po raz kolejny.

Dori, a ile ją przyciąć? Tzn ile zostawić od ziemi?

Miluniu, dzięki
Trawki to 10 szt carex evergreen, 10 szt sporobolus różnołuskowy i 3 szt miskant gracillimus.
Miał być jeszcze miskant ML i sesleria jesienna, ale Pan stwierdził, że teraz nie ma (taki trochę zakręcony, bo wcześniej pytałam i miały być ).

Sylwia, tak jak Iwonka wcześniej napisała, to intak tylko kropla w morzu .
Nie mogłabym mieć szkółki. Niczego bym nie sprzedała .
Agatorek 15:34, 10 maj 2021

Piwonia będzie kwitła

Kwiatek magnolii . Liźnięty przymrozkiem, ale i tak się rozwinął.

Kupiłam sobie taką świnkę , docelowo będzie w ogrodzie.

A to magnolia u mojej mamy, w sobotę jeszcze pąk był nierozwinięty.

(Black tulip, trochę kolor na zdjęciu przekłamany)
Agatorek 17:03, 10 maj 2021

Żeby nie było tak cudownie, to jedne hortensje mi nie ruszyły. Ruby annabelle.
Znalazłam je tylko w dwóch miejscach. Jedno miejsce to Pęchcin, ale miały być dostępne później, więc wzięłam z tego drugiego miejsca. Tam już kupowałam wcześniej drzewka i przyszły bardzo ładne (buk rohan obelisk i dwa derenie), więc myślałam, że będzie Ok. Na pierwszy rzut oka sadzonki wyglądały dobrze. Ładnie rozgałęzione, z dużą bryłą korzeniową. Więc je posadziłam. Od tamtego czasu (oczywiście albo padał deszcz, albo podlewałam) wydaje mi się, że gałązki są bardziej suche niż były. Nic się nie zmienia, nie ma żadnego listka.

Napisałam już reklamację, wydają mi się przesuszone. Pani ze szkółki twierdzi twardo, że ruszą.

Pozostałe hortensje też jakoś nie szaleją, ale chociaż listki mają.
Oprócz jednej, posądzonej w zeszłym roku (annabelle, chyba zwykła). Czy annabelki faktycznie tak późno ruszają?
Czy zdechły?

Te ruby annabelle miały być na rabatki przed domem. Wczoraj się wkurzyłam i zamówiłam już sobie Little Lime Jane na ich miejsce (z pewnego miejsca ). Dopóki nie przyjdą, to te zdechlaki zostają.
A później chyba je wywalę.
Roocika 18:54, 10 maj 2021

Jak nie ruszą od korzenia to zdechły
Kasya 19:05, 10 maj 2021

Żadnych żywych paczkow nie widać ?
Agatorek 19:41, 10 maj 2021

Nic nie widać, żadnych pączków, niczego. Wg mnie zdechły. Wg Pani ze szkółki ruszą.
W piątek mija termin, który im dałam (i szkółce).