Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Juzia 10:49, 12 sie 2021

A mi się altana podoba i róże do niej też by mi się podobały...
Może tylko nie czerwone. Tak jak Sylwia pisała białe albo kremowe jakieś.

Martka 11:39, 12 sie 2021

Aguś,
róże w delikatnych kolorach tak, ale nie oplatające altankę/pawilonik tylko umiejscowione dalej, niskie. Czerwone róże raczej nie, jak mówią dziewczyny, bo nie dadzą oku odpocząć Ja u Ciebie widzę tę altankę w spokojnym otoczeniu, w lekkiej oddali drzewa, krzewy, ale nie zbyt blisko, by nie chować pracy Pana Kowala w gąszczu. Coś jak tu (chodzi mi o wrażenie ogólne, nie o poszczególne rośliny):
https://i.pinimg.com/originals/05/c5/bd/05c5bd52ea209bfec5c557c049eb35c2.jpg

Gdybyś chciała bogatsze nasadzenia, to mogłoby wyglądać jak tu:

https://i.pinimg.com/originals/12/7f/cc/127fcc6f49017b7de708f498a83d35f5.jpg
Zwróć uwagę, że zdobne nasadzenia tłumią tu sam pawilon, który jest przecież sam w sobie dość duży, dlatego jest pewne ryzyko, że bogate nasadzenia u Ciebie, przy mniejszej altance, zbyt mocno przytłumią ją samą. Dlatego bym wybrała opcję skromniejszego sąsiedztwa bezpośredniego.
Joann 13:57, 12 sie 2021

Ten drugi link od Martki jest świetny, może wokół właśnie, ale niskie róże? Wciąż jestem za żywopłotem cisowym i trawami również. Ale jakby tak kolejny półokrąg utworzyć z berberysów właśnie? Lub innych roślin? I takie półokręgi stworzyć wokół altanki. Chyba, że chcesz mieć dojście z kilku stron.

Trzeba się zastanowić. To musi być przemyslane. Ciekawa jestem na co się zdecydujesz
Agania 19:42, 12 sie 2021

Ale tu inspirki fajne
Agania 19:44, 12 sie 2021

Agatorek napisał(a)
I dalej

Z przodu (zamknięta furteczka)

I otwarta

Znów z boku

I zbliżenie

Cudo
mrokasia 19:59, 12 sie 2021

Ojacie, ale altanka! Ten kowal to artysta!
Fajnie, że tak konsekwentnie dobierasz kolejne elementy ogrodowe. Powstaje spójny stylistycznie ogród, choć niekoniecznie w guście każdego.
Też bym widziała wokół niskie, jasne róże i trawy .
Agatorek 20:00, 12 sie 2021

Dziękuję za wszystkie miłe słowa i inspiracje

Szczególnie ta druga inspiracja od Martki mi się podoba , ta na bogato . Ale oddaliłabym nieco nasadzenia od altanki, żeby jej bardzo nie przytłumiać.

Półokręgi z takich samych roślin, które proponuje Joann, też bardzo mi przypadły do gustu .

Muszę parę dni nad tym pomyśleć, na razie mam chaos w głowie .
Iwonka 22:41, 12 sie 2021

Kowal artysta, to prawda. Mrokasia w punkt ujęła wszystkie moje myśli.
Cudowne jest to, że tak pięknie się różnimy na tym świecie. To ogromna wartość i powód do dumy.
Altana Agnieszko jest spójna z resztą metaloplastyki, którą masz w ogrodzie, balustradach.
Sama w sobie jest piękną ozdobą i misterną biżuterią.
Pierwsza myśl, co pasuje... może opaska z niskiego cisowego żywopłotu, który optycznie zrównoważy ciężar daszku. I dopiero za nim lekkie nasadzenia. Zwiewne trawy czy kwiaty... temat do przemyślenia
Okalający cisowy żywopłot fajnie wyglądałby zimą czy wiosną, gdy nie ma bylin, traw.
Co do róż czerwonych... u ciebie Aga widziałabym osobną różankę. Masz tyle pola, zdolnego kowala, który zrobiłby piękne, nieco minimalistyczne obeliski z odrobiną pnącego różanego akcentu...
Różanka mogłaby być wkomponowana w okolice altany, tyle miejsca masz wokół.

I błagam powiększ rabatę wokół ścieżki
Na zdjęciu z góry widać, że miejsca jest sporo. Unikniesz kłopotu za kilka lat. Klony na prawdę rosną Hortensje przed wejściem przesunęłabym na zewnątrz ścieżki prawie o metr.
Ja wiem, że wszystko można potem, przesadzić, rozsadzić. Ale po co dokładać sobie roboty. Przy takiej przestrzeni, bez pomocy z zewnątrz, po latach ogród jest nie do ogarnięcia. Samo przycięcie jednego drzewa nie zajmuje 5 minut tylko godzinę, jak nie więcej... Uwierz kochana, wiem co mówię, dziś np 4 godziny straciłam na ogarnięcie dwóch drzew, które kiedyś były takie malusie

Między kamienie na ścieżce może karmnik ościsty? Mam między kamieniami w jednym miejscu, super zadarnia, wysokość 1-2 cm, raz kwitnie, raczej krótko drobnymi kwiatuszkami. Lepsze to niż wybieranie chwastów bo trawa raczej między kamykami ładna nie wyrośnie

Ależ elaborat Będę myśleć o nasadzeniach wokół altany. Ty pewnie też Ale bez pośpiechu, lepiej raz a dobrze

Iwonka 22:51, 12 sie 2021

Agatorek napisał(a)
I aleja klonowo-dereniowa

Agnieszko za tymi hortensjami jakie dwa bordowe drzewa posadziłaś?
Klony? Czy Pissardi?
Agatorek 23:11, 12 sie 2021

Iwonko, ależ ja lubię elaboraty, możesz śmiało pisać

Na początku robót wokół altanki na pewno poszerzę rabatę przy ścieżce prowadzącą do altanki.
Przesadzę trochę hortki, które rosną przy altance (to pink promise, nie rosną zbyt duże i szerokie) i te drzewka bordowe, o których piszesz - to akurat Nigry. Sylwia już mi wcześniej zwracała na nie uwagę, że są za blisko ścieżki. Jak poszerzę rabatę wzdłuż ścieżki, to je przesadzę.

Tak, czy inaczej miałam poszerzać tą część, bo uparłam się na gracillimusy .