Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Agatorek 20:08, 10 cze 2022

Inne

Pięciornik 'Flambeau' Potentilla

Jakiś jaśminowiec

Pełniki

Trzcinnik KF i kuklik (ten jedyny jeszcze kwitnie )
Agatorek 20:09, 10 cze 2022

Żurawka peper…cośtam

Szałwia hotlips

Rozchodniki
Agatorek 20:16, 10 cze 2022

I dla osób o mocnych nerwach

Teraz zajmuję się rabatą (pielę), która jest najbardziej zarośnięta tym, czego sama nie sadziłam .

Ilość chwastów przed pieleniem, ogólnie jest bardzo zielono i różnorodnie , rdesty ptasie, osty, skrzypy, babki lancetowate, firletki poszarpane się zdarzają i bardzo dużo innych „roślinek”.

I dla porównania, kawałek tej samej rabaty, ale już ogarnięty.

mrokasia 20:22, 10 cze 2022

He, he, he, łączę się w bólu odchwaszczania. U mnie za serbami na brzozowej zielsko sięgało kolan. Na pocieszenie powiem, że systematyczne pielenie ogranicza chwasty choć u Ciebie pola dookoła i żadnej fizycznej zapory. Ale za to jaki efekt po wypieleniu! Ja w sumie lubię tę robotę - myśleć nie trzeba a efekt zawsze świetny .
Agatorek 22:11, 10 cze 2022

Tiaaa, u mnie naokoło pola, łąki i hulaj dusza … niestety. Ale faktycznie, po wypieleniu zawsze jestem z siebie dumna
olciamanolcia 22:34, 10 cze 2022

przed i po jak zupełnie inne miejsca. Faktem jest ze jak często pielisz to chwasciory mniej rosną. Ja staram się usuwać wszystkie chwasciory pod koniec jesieni i następnie wczesna wiosna jak tylko zaczną sie pojawiać i z doświadczenia mam ich mniej.

Ale mnie na przykład takie odchwaszczanie relaksuje biorę „swój szklany zestaw ” wiaderko i zasuwam po rabatach A satysfakcja po tym jaka
olciamanolcia 22:38, 10 cze 2022

Agatorek napisał(a)
Rabata z pniami

Ten największy pień położony na środku „tymczasowo”, ale chyba zostanie.
Myślę, czy nie puścić po nim powojnika - będzie płożący. Ma nawet otwór.

Świetnie to wyglada. Jeszcze jakbyś tam jakieś duże kamloty dała to mogłoby być też świetnie
MartaCho 22:58, 10 cze 2022

Super metamorfoza rabaty- przed i po spa to też mój plan na jutro!
Agatorek 23:44, 10 cze 2022

Justyna, świetny pomysł z tymi kamulcami . Mam kilka takich większych, tylko muszę poczekać na eMa, będzie mi trochę lżej, jak mi pomoże .
Pielenie w sumie nie jest złe. Tylko pogoda musi być odpowiednia . Dzis było super, 20 st i zachmurzone niebo.
A jaki to szklany zestaw masz? Czyżbyś biegała po rabatach z kieliszkiem?

Marta, jutro będę robić właśnie tą zachwaszczoną część. Bo ta odchwaszczona, to inny kawałek. Ale było bardzo podobnie . Dobrze, że teraz już widać, co jest chwastem, a co nie .

Magara 00:14, 11 cze 2022

Aga, do Twoich hektarów "szklany" zestaw, gdyby był w postaci kieliszka, to może być mało Parafrazując - bez pół litra nie razbieriosz
Napisz jak pomponellę odbierasz. Ja się w niej na obrazkach zakochałam i posadziłam. Później Zuza antracytowa pisała, że ona niekonieczna jest. Ciekawa jej jestem strasznie (pomponelli nie Zuzy, choć Zuzy też ), ale obawiam się, że u mnie w tym roku nie zakwitnie po piwonia ją mocno zasłoniła.
Jakie jest Twoje wrażenie jako nowicjusza różanego?