Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Judith 21:24, 12 cze 2022

Ja najpierw sadze, a potem dopasowuję kartony. Używam głownie miękkiego kartonu z rolki, łatwo się go układa, nie trzeba mocować do podłoża. Po ulozeniu polewam wodą (przylega wówczas do podłoża), sypię korę i podlewam ponownie. Koniec. Nie ma chwastów.
Agatorek 21:46, 12 cze 2022

Ok. Dzięki
Czyli muszę kupić karton w rolce. Ale kartony tez wykorzystam.
mrokasia 22:19, 12 cze 2022

Nie masz kretów??? U mnie kartony nie zdałyby egzaminu, ciągle mam jakieś kopce na rabatach, te krety mi wszystkie dżdźownice wyżrą!
Alija 22:31, 12 cze 2022

Róże pięknie zaczynają sezon. Ta z avatarka przepiękna. Podziwiam.
Magara 00:28, 13 cze 2022

Aga, wydaje mi się, że z kartonami to bez znaczenia jaką kolejność wybierzesz, każdy jeden sposób trochę chwasty ograniczy Gdzieś mi się po zakamarkach pamięci taki stary podcast kojarzy, gdzie Charles Dowdig stary dywan kładł jak kartonów zabrakło

Ja na rabatach, które robiłam wokół domu miałam przygotowaną glebę jesienią 2020, na to dałam karton, który leżał przez zimę. W 2021 sadziłam rośliny, z kartonu wiele już nie zostało. Potem dawałam na to kupny kompost jako ściółkę.

W foliaku miałam przygotowaną ziemię z obornikiem jesienią 2021. Na to coś siałam jako nawóz zielony, chyba grykę? Teraz najpierw sadziłam pomidory, a później dawałam kartony, żeby ograniczyły wzrost chwastów z tej "wspaniałej" ziemi, która do foliaka poszła. Bardzo sobie chwalę ten sposób Chwasty pielę tylko w bezpośrednim sąsiedztwie łodyg pomidorowych. Reszty nie widzę, zakładam, że się zgłusza. Jesienią dam na to kompost i zobaczymy co będzie w 2023
Przy ozdobnych rabatach - kartony działają tak samo

Tekturę falistą się super układa, ale ona cienka dosyć, jak miałam to dawałam po dwie warstwy. W tym roku odpuściłam kupowanie rolek z falistą bo cena 3 razy w górę, a kartonów u nas dostatek
MartaCho 07:41, 13 cze 2022

Agatorek napisał(a)
Ok. Dzięki
Czyli muszę kupić karton w rolce. Ale kartony tez wykorzystam.

Agnieś, daj znać, czy Twoje futrzaki dały żyć kartonom
Agatorek 11:59, 13 cze 2022

Kasiu, krety mam, ale na rabatach rzadko mi kopią. Wolą trawę .

Alicjo, dziękuje

Daga, chodziło mi bardziej o to, który sposób jest mniej pracochłonny . Wiem, że skuteczność będzie taka sama .
Stary dywan jakiś się znajdzie, gorzej z jego pocięciem na kawałki .
Ale tak sobie myślę, ze część chwastów będzie se rosła na kartonie, w korze. Brak osłony od sąsiednich działek plus zbyt rzadka częstotliwość koszenia trawy u nas niestety przekłada się na ich ilość. Koszenie to obowiązek eMa, ja niestety nie mam aż tyle czasu, żeby jeszcze to robić.

Martuś, dam znać . Jeszcze trochę się zejdzie z tym, czekam jeszcze na hortensje i wtedy będę sadzić.
Jest szansa, że akurat na tej rabacie przy rowie/fosie te kartony zostaną na miejscu. Psy wolą przebywać przed domem .
Ale to oczywiście nic pewnego
antracyt 16:14, 13 cze 2022

A wiecie, że ja nie mam kretów. Już od dawna też żadnego kopca nie widziałam w okolicy ogrodu i u sąsiadów. Dżdżownic mam pełno, pędraki też są... nie żeby mi z tym źle było, tylko to zastanawiające.
Agatorek 17:41, 13 cze 2022

Nic, tylko się cieszyć, Zuza . Czasami korzystam z krecich kopców, mam czystą czarną ziemię bez chwastów . I bez kopania . Ale oczywiście wtedy, gdy jej potrzebuje, to kopców brak.

Basieksp 19:08, 13 cze 2022

antracyt napisał(a)
A wiecie, że ja nie mam kretów. Już od dawna też żadnego kopca nie widziałam w okolicy ogrodu i u sąsiadów. Dżdżownic mam pełno, pędraki też są... nie żeby mi z tym źle było, tylko to zastanawiające.

Wyjechały na wczasy albo sąsiad jakoś po cichu zadziałał i się wyniosły