Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 12:57, 27 lut 2023

Judith napisał(a)

A po co zaprzątać sobie głowę tym, co kto myśli?

Generalnie jestem z tych co się nie przejmują. To w ramach rozweselenia, żeby się pośmiać
April 12:58, 27 lut 2023

Kokesz napisał(a)

Ja podlewam gnojówkami podczas deszczu
Wtedy raczej ludzie nie siedzą na balkonach, mniej też czuć smrodek

Ja nie robię żadnych gnojówek. Podziwiam tych co im się chce to robić. Zresztą nie mam z czego, musiałabym najpierw uprawiać to co chcę przeznaczyć na gnojówkę
April 13:00, 27 lut 2023

Makao napisał(a)

Nie zauważyłam różnicy. Najlepsze efekty były gdy lałam raz w sezonie gnojówkę z pokrzywy. Wtedy już po dwóch sezonach rośliny były bardzo okazałe i zdrowe.
Potem pokrzywa mi się skończyła i nie miałam skąd brać więc zaczęłam podlewać humusem i to już nie jest to samo.

No właśnie u mnie gnojówki odpadają. Nie mam z czego robić. I po prawdzie, wcale mi się nie chce w to bawić. Poza tym mi głównie chodzi o poprawę struktury gleby a nie dostarczanie azotu
April 13:02, 27 lut 2023

Dorii napisał(a)
Biohumus ma inne działanie niż gnojówka z pokrzyw. To pierwsze ma poprawiać strukturę gleby, min. jej pojemność wodną. Jest jej bliżej do kompostu bo tym jest po części. W końcu powstaje przez przetrawienia szczątków roślinnych przez dżdżownice czyli takie trochę przekompostowanie ale z udziałem specyficznych bakterii znajdujących się w układzie pokarmowym tychże dżdżownic. Gnojówka z pokrzywy wzbogaca glebę w azot głównie ale też inne pierwiastki. Wszelkie gnojówki również zawierają pożyteczne bakterie przez co poprawiają mikroflorę gleby.

Dorii, ładnie to wszystko wytłumaczyłaś Mi głównie chodzi o poprawę struktury gleby. Bo ten piaseczek mój jest okropny. Więc przede wszystkim właśnie chcę biohumus.
April 13:19, 27 lut 2023

ElzbietaFranka napisał(a)

Jola jakie paprocie polecilas Wioli i skąd też jestem zainteresowana.
Odnośnie lilii napiszę wieczorem u siebie.

U ciebie wątek jak w lecie takie ma wzięcir. Czytam i do tyłu się cofam ciągle coś nowego.

Teraz idę do Wioli te sadzonki zobaczyć

Wioli poleciłam Dryopteris affinis - nerecznica mocna. Ale ona ma tam dość mokre stanowisko. Przyszły piękne sadzonki, zimozielone.
Sklep na pw
April 13:23, 27 lut 2023

mirkaka napisał(a)
Też czytam od tyłu
A nie myśliśz że podlewanie biohumusem tak wcześnie wypłucze wszystkie związki w głąb ziemi i zanim rośliny ruszą będą słabo dostępne?

Na instrukcji napisane jest że od marca do października można podlewać biohumusem. Ja mam spory ogród więc jest szansa że wszystko "oblecę" do października Innego sposobu nie mam. Idealnie byłoby co miesiąc podlać. Ale u mnie to marzenie ściętej głowy. Poza tym to nie chodzi o to by rośliny z tego czerpały, tylko żeby zmieniła się struktura gleby i dopiero wtedy roślinom jest lepiej.
Judith 13:38, 27 lut 2023

Dziewczyny, myślałam o biohumusie juz jakiś czas temu. U mnie jednak też dość spory ogród i stwierdziłam, że to zbyt duże obciążenie finansowe. Baniak 5-litrowy kosztuje 50 zeta... Na ile roślin to wystarczy? I jeszcze co miesiąc podlewać?
A może jest jakaś inna forma tegoż do samodzielnego przygotowania roztworu?
Mgduska 13:43, 27 lut 2023

Biohumus to roztwór kompostu dżdżownicowego. Masz swój kompost?
Judith 13:50, 27 lut 2023

Mgduska napisał(a)
Biohumus to roztwór kompostu dżdżownicowego. Masz swój kompost?

No wiem . ALe może jest w granulkach?
Kompostownik mam, a jakże. I coś mi się tam kitwasi, ale czy ja wiem czy to kompost? Suche toto i jakieś bez wyrazu. Powinnam tam wpuścić jakieś dżdżownice specjalne, ale jakoś opór czuję .
Gruszka_na_w... 14:06, 27 lut 2023

Widziałam kiedyś filmik z dżdżownicami kalifornijskimi w roli głównej. Zrobiono dla nich podwieszaną konstrukcję (drobnooczkowa sztywna siatka). One sobie na górze buszowały w materii organicznej, a produkt ich przemiany materii przez oczka opadał na dół. Wystarczyło zbierać łopatką, rozpuścić w wodzie i był gotowy biohumus.
Judith, kompost powinien być wilgotny. Suchego dżdżownice nie lubią. Te kalifornijskie można nabyć w sklepie dla wędkarzy. One szybciej trawią niż te nasze.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies