Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

Dorii 14:14, 27 lut 2023

Z konewką po całym ogrodzie latać to współczuję. Są takie dozowniki które się do węża podłącza. Z resztą biohumus też można z takim dozownikiem kupić, w wersji do trawników. Wygląda to jak zraszacz ręczny tylko że z butelką. Kupiłam takowy. Bałam się trochę że mi za szybko wyciągnie ten biohumus i na cały trawnik nie starczy ale bardzo powoli zaciągał. Trudno powiedzieć jaka była proporcja ale to chyba nie takie ważne. Jednak szybciej niż konewką by było.
Judith 14:16, 27 lut 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Widziałam kiedyś filmik z dżdżownicami kalifornijskimi w roli głównej. Zrobiono dla nich podwieszaną konstrukcję (drobnooczkowa sztywna siatka). One sobie na górze buszowały w materii organicznej, a produkt ich przemiany materii przez oczka opadał na dół. Wystarczyło zbierać łopatką, rozpuścić w wodzie i był gotowy biohumus.
Judith, kompost powinien być wilgotny. Suchego dżdżownice nie lubią. Te kalifornijskie można nabyć w sklepie dla wędkarzy. One szybciej trawią niż te nasze.

Jesu, chyba nie dam rady... Brrr.. A jak się potem pozyskuje kompost tak, by tych dżdżownic z niego nie zabrać?
O wilgoć w kompostowniku nie dbałam... Poza tym wypełniony był głównie zdjętą darnią, może zatem był zbyt zbity?
Mgduska 14:37, 27 lut 2023

Popraw zawartość kompostownika, dżdżownice przyjdą same, a jak już zrobią co do nich należy, same pójdą dalej. Z tego, co powstanie w kompostowniku będziesz mogła czerpać. Ale sama darń to za mało, żeby powstał dobry kompost.
Judith 14:47, 27 lut 2023

Mgduska napisał(a)
Popraw zawartość kompostownika, dżdżownice przyjdą same, a jak już zrobią co do nich należy, same pójdą dalej. Z tego, co powstanie w kompostowniku będziesz mogła czerpać. Ale sama darń to za mało, żeby powstał dobry kompost.

Ale co to konkretnie znaczy popraw zawartość? Jak napisałam - jest to głównie darń, ale są tam też gałązki z przyciętych krzewów, wycięte byliny, a to wszystko jest w zdecydowanej mniejszości. Nie daję tam żadnych jedzeniowych resztek. No, czasem, gdy jem jabłko w ogrodzie to wrzucę tam ogryzek. Zatem - jak poprawić skład?
antracyt 15:08, 27 lut 2023

Do kompostownika, w mniej więcej równej proporcji, powinno się wrzucać zielone i brązowe składniki. Brązowe to np. kartony, liście, trociny, wszelki susz.
lilarose 15:12, 27 lut 2023

Judith napisał(a)

Ale co to konkretnie znaczy popraw zawartość? Jak napisałam - jest to głównie darń, ale są tam też gałązki z przyciętych krzewów, wycięte byliny, a to wszystko jest w zdecydowanej mniejszości. Nie daję tam żadnych jedzeniowych resztek. No, czasem, gdy jem jabłko w ogrodzie to wrzucę tam ogryzek. Zatem - jak poprawić skład?

wytłoczki od jajek, trochę podartego kartonu, obierki i wszystkie surowe resztki roślinne z kuchni, skorupki jajek, fusy z kawy, herbaty. Kup sobie ładny pojemniczek na kompost do kuchni (naprawdę piękne można upolować) wrzucaj tam takie rzeczy i wynoś do ogrodowego kompostownika. W ogrodzie przydomowym to jest niezwykle łatwe.
Judith 15:13, 27 lut 2023

Dziękuję, dziewczyny. A jak z przerzucaniem? Czy to istotnie niezbędne?
Mgduska 15:14, 27 lut 2023

Niezbędne Bez napowietrzenia wszystko gnije.
antracyt 15:22, 27 lut 2023

Ja generalnie nie przerzucam, ale mam spore wywietrzniki po bokach. Wszystko zależy od budowy kompostownika. Magda ma rację, napowietrzanie jest konieczne.
lilarose 15:28, 27 lut 2023

tak, ja też uważam, że jak kompostownik ma spore wywietrzniki tzn nie jest plastikowy przede wszystkim i nie przesadzisz z trawą a wrzucasz różnorodnie, to sie kompost sam przerobi dobrze, choć trwa to znacząco dłużej niż przerzucany. W moim, zwłaszcza w wytłoczkach po jajkach siedzi masa dżdżownic i ostro pracują