Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Kordina 23:06, 15 sie 2024

Wiolka5_7 napisał(a)
...
Nowe rabaty obsadziłam roślinami preriowymi i świetnie sobie radzą jak dłużej nie pada.
Nie będzie lepiej to na pewno. Moim zdaniem trzeba ogród dostawać do zmieniającego się klimatu

I to jest przednia myśl, ja również mam taki plan i co nieco go realizuję, kupować te rośliny, które są sucholubne
Judith 23:10, 15 sie 2024

Wiolka5_7 napisał(a)
Współczuję

Ja dziś też wieczór spędziłam na podlewaniu , niektóre rośliny też zrobiły kaput ,bo nie zauważyłam , że mają tak sucho.

Na nowej rabacie w tym czasie podlewała linia ,więc miałam czas na inne miejsca.

Ja już nie sadzę roślin które wymagają dużo wody... Dlatego pozbyłam się np. różanecznikow.
Nowe rabaty obsadziłam roślinami preriowymi i świetnie sobie radzą jak dłużej nie pada.
Nie będzie lepiej to na pewno. Moim zdaniem trzeba ogród dostawać do zmieniającego się klimatu

Dziękuję Wiola
Judith 23:13, 15 sie 2024

Kordina napisał(a)

I to jest przednia myśl, ja również mam taki plan i co nieco go realizuję, kupować te rośliny, które są sucholubne

Jak napisałam - jakoś wyglądają te rabaty które takimi roślinami obsadziłam, bo plan ten realizuję od kilku lat. Ale ogród tworzę od niemal 10...
LIDKA 23:46, 15 sie 2024

Judith współczuję. Uściski
Juzia 07:33, 16 sie 2024

Tragedia.
Wiem co czujesz...
Tulam!
Mary 07:54, 16 sie 2024

Judith. Współczuję strat.
Tak sobie myślę, że czasem forum ma na nas zły wpływ, bo nie doceniamy tego co mamy.

W ubiegłym roku czytałam artykuł o trendzie do instalowaniu klimatyzacji. Autor artykułu uważał, że zamiast myśleć o klimatyzacji trzeba myśleć o sadzeniu drzew, docelowo dużych, które przez parowanie będą skutecznie obniżać temperaturę. Czy ten trend na Ogrodowisku widać? Zupełnie nie. Receptą na zmiany klimatu mają być rośliny preriowe i żwir. To będzie może i bardzo ładnie, ale będzie to smażalnia. Zwykle siedzę cicho w tej sprawie, bo wiem, że wielu osobom moja myśl się nie spodoba, a niektórym może sprawię przykrość. Dziś jednak nie wytrzymałam.

Masz wspaniały teren w dużymi drzewami. Pięknymi długowiecznymi dębami. Te piękne brzozy, sadzone przez wiele osób na Ogrodowisku, przy zmianach klimatycznych szybko zakończą swój żywot. Widać to dobrze w mojej okolicy, gdy po obniżeniu poziomu wód gruntowych brzozy padają jak zapałki.

Nie poddawaj się. Masz coś bardzo cennego. Niektóre nasadzenia może rzeczywiście trzeba zmienić. Niektóre rośliny może jednak trzeba regularnie podlewać, do czasu aż podrosną i ukorzenią się.

U siebie widzę, że wiele hortensji bukietowych będę musiała usunąć. Zmieniły się warunki świetlne, rozrosły się tuje sąsiadów. Hortensje padają albo wegetują. Tylko Limki jakoś się jeszcze trzymają.
Juzia 09:18, 16 sie 2024

Ale na forum raczej wszyscy polecają sadzić drzewa
A żwir to niekoniecznie rabaty preriowe. Chodzi raczej o zastąpienie trawników, które pochłaniają olbrzymie ilości wody. Rabaty przy ściezkach żwirowych mogą być przecież różne.
olciamanolcia 12:29, 16 sie 2024

Kordina napisał(a)
A ja mam inne podejście:
Czy ktoś podlewa las?
Czy ktoś podlewa łąki?
A jednak wszystko co roku się odradza i trwa Rośliny sobie poradzą, tym bardziej, ze masz wysokie drzewa a więc cień. Wszystko się odrodzi

Takie podejście ma moja sąsiadka Nigdy nie podlewa ogrodu
olciamanolcia 12:30, 16 sie 2024

No nie fajnie…wczoraj też podlewałam horki bo były omdlałe … pierwszy raz wyciągnęłam węża
Kordina 12:48, 16 sie 2024

olciamanolcia napisał(a)
No nie fajnie…wczoraj też podlewałam horki bo były omdlałe … pierwszy raz wyciągnęłam węża

A gdzie go trzymałaś? W kieszeni?